jeugd 4-5 jaar

Monique Westenberg

Dunya
Een hemels hondenleven
Tekst Bianca Samethini
Illustraties door Paco Vink
Monique Westenberg


‘Dag lieve Dunya.
Dank je wel voor alle mooie herinneringen.’


Eerst is er de vreugde, het leven samen met je hond, maar ieder baasje of vrouwtje weet dat er ooit een afscheid komen gaat. Een hond wordt nu eenmaal niet zo oud als een mens. En iedere hondenbezitter beseft ook dat het heel moeilijk zal zijn. De liefde die je voor het dier voelt, de liefde die dat dier voor jou voelt, het is een enorm gemis.


Dunya kwam als erg jonge pup in het leven van Monique Westenberg, ze moest nog met de fles gevoed worden. Alles ging goed, hond en baasje waren onafscheidelijk. Dan op een dag komt er een ander in het leven van het vrouwtje. Omdat het verhaal vertelt – en getekend - wordt vanuit de hond, lees en zie je dat ze erg twijfelt: wat moet ze met die indringer? Maar al snel is het gewoon, ze zijn met z’n drieën.


‘Met een beetje duwen, wat woelen, veel snurken en een heleboel liefde, past het allemaal net. En eigenlijk slaapt het wel heel lekker met z’n drieën  dicht bij elkaar.‘


Daar blijft het niet bij: er komt een andere hond in huis, en er komt een baby. Dunya bekijkt iedere nieuwkomer even met argwaan, maar went er spoedig aan, en speelt met hen alsof het nooit anders was.
Maar Dunya wordt ouder en het gaat niet meer zo soepel. Na veertien jaar is het einde daar.


Een hond die je vriend was vergeet je nooit. Monique Westenberg laat dat in haar verhaal zien. Bianca Samethini heeft het verhaal opgetekend, en Paco Vink van Anikey Studios laat in zijn illustraties de hond tot leven komen.


Het boek is bedoeld voor jonge kinderen, niet vreemd dat het er een beetje Disney-achtig uit ziet.Het is het verhaal over een hond als huisgenoot. Er komen geen nadelen aan de orde, alles loopt op roilletjes. Het enige ‘akelige’ is het onafwendbare afscheid. Om kinderen daar mee om te laten gaan, is er dus de hondenhemel. Op het einde kijkt Dunya als wolkenhond vanuit de hemel neer op de achterblijvers.


‘Zolang haar familie aan haar denkt, blijft ze toch een beetje bij ze.’


Door middel van dit boek kun je een kind helpen dat afscheid moet nemen daar mee om te gaan. Het verhaal is herkenbaar, en de hondenhemel biedt troost.
Het boek ziet er mooi uit, het verhaal is ontroerend. Na het getekende verhaal zijn er twee pagina’s met echte foto’s te zien, van Dunya als pup, over de komst van de nieuwe huisgenoten. Dat maakt het verhaal nog echter.


Een deel van de opbrengst van Dunya, een hemels hondenleven gaat naar een goed doel voor dieren.


ISBN 9789048848584 | hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij Moon | maart 2019
Leeftijd van 4 jaar

© Marjo, 22 maart 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer HIER