jeugd 4-5 jaar

W. Degeling & V. Nahmias


'Aan tafel!'
tekst: Wilma Degeling
illustraties: Veronica Nahmias
Zingend liep Eekhoorn met haar volle
tassen naar huis. Ze werd altijd zo vrolijk
van boodschappen doen. Wat ze niet
allemaal voor lekkers kon gaan koken...!

Onderweg komt ze Zwijntje tegen die Eekhoorn wil helpen dragen. Maar dat hoeft niet. Eekhoorn mag een van de tassen op Zwijntjes rug zetten en zo lopen ze samen naar huis. Eigenlijk best gezellig vindt Eekhoorn en ze vertelt Zwijntje wat ze allemaal voor lekkers gaat koken.Het water loopt Zwijntje in en zelfs uit zijn mond.  'Blijf eten!' zegt Eekhoorn. Als Egel langskomt wordt hij ook uitgenodigd en even later zitten ze te smullen van het heerlijke stoofpotje dat Eekhoorn gemaakt heeft. Na het eten willen Zwijntje en Egel  de afwas doen, maar dat hoeft niet van Eekhoorn. Ze zitten veel te gezellig te kletsen. Zij doet de afwas morgen wel.


De volgende dag scharrelen Zwijntje en Egel 'toevallig' rond het huis van Eekhoorn en ook Vos komt buurten. Ze mogen weer blijven eten.
Zwijntje biedt na het eten weer aan de afwas te doen. Maar de afwas van de vorige dag staat er ook nog. Eekhoorn had het zo druk met koken dat de afwas er bij in geschoten is. Vos weigert mee te helpen met de afwas van de vorige dag, hij heeft toen niet meegegeten, het wordt bijna ruzie en Eekhoorn sust de boel. De afwas wordt niet gedaan...
Er komen steeds meer dieren eten bij Eekhoorn en ze komen elke dag.  Elke keer als ze 'Aan tafel!' roept is de tafel groter en is er meer eten gemaakt. Zwijntje is de enige die steeds aan de afwas denkt. Maar de afwas wordt niet gedaan en er is op het laatst amper een schoon bord of pan meer te vinden. Op een dag roept Eekhoorn weer 'Aan tafel!' de dieren haasten zich naar de tafel, maar die staat vol met vieze borden, lepels, vorken, messen, mengkommen, bakblikken, schalen, pannen...
Eekhoorn gaat naar buiten en de dieren blijven verbijsterd en mopperend achter maar beginnen toch, en eigenlijk is het best gezellig zo met z'n allen aan de afwas. Als ze klaar zijn horen ze Eekhoorn roepen... 'Aan tafel!'. Buiten wacht hun een heerlijke verrassing.


Het verhaal leert kinderen natuurlijk dat niet alles vanzelfsprekend is. Maar de manier waarop het gebracht is, is enorm leuk. Eekhoorn is een echte dame en in haar hart vindt ze het geweldig, al die dieren om haar heen die zo genieten van haar eten.  Maar ja die vervelende afwas...
Aanvankelijk weigert Eekhoorn hulp maar naderhand denkt niemand meer aan de afwas, behalve Zwijntje. Het is dus ook een beetje Eekhoorns eigen schuld dat niemand helpt. Telkens een nieuw dier aan tafel is goed bedacht, het bouwt de 'spanning' op.
Het  verhaal is uitstekend geschikt om voor te lezen en er staan ook enkele liedjes in die de dieren samen zingen, zoals het lekker-eten-lied, kinderen zullen dat prachtig vinden.


De illustraties (klik op fiction en dan op Aan tafel) vormen natuurlijk ook een belangrijke bijdrage in dit boek. Bijzonder is dat er inderdaad steeds andere borden, schalen en pannen op de afbeeldingen staan, op het laatst is er alleen nog een bakplaat waar de dieren stukjes pizza van af kunnen halen. Onder het afwassen hebben alle dieren fleuige schorten voor. Ook apart is dat de tafel en bijv. delen van de afwas met potlood zijn getekend en niet ingekleurd. Dat geeft een bijzonder effect en doen de  fleurige dieren extra goed uitkomen.


Dit boek kreeg, zeer terecht, de Leespluim mei 2010


ISBN 9789060386309 hardcover 40 pagina's uitgeverij Christofoor oktober 2009
Leeftijd 4-6 jaar

© Dettie, mei 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER