jeugd 4-5 jaar

Tingue Dongelmans

 

Pim en Pom ontdekken Vermeer
Naar de tekeningen van Fiep Westendorp
en tekst van Mies Bouhuys

Tingue Dongelmans


In de tv-serie ‘De avonturen van Pim & Pom in het museum’ duiken de katten Pim en Pom in de wereld van beroemde kunstwerken. Iedere aflevering vormt een ander kunstwerk uit een Nederlands museum het decor voor hun ontdekkingstocht. Zo zijn er ook twee afleveringen geweest over de schilderijen Het melkmeisje en Het meisje met de parel van Johannes Vermeer, de man waarvan nu een unieke verzamelingen schilderijen te zien is in het Rijksmuseum. Naar aanleiding van deze tentoonstelling is nu ook dit boekje uitgegeven waarin we de avonturen van Pim en Pom en de Vrouw kunnen volgen.


Ze gaan namelijk mee met de Vrouw die tekenlessen volgt in het Rijksmuseum. De leraar vertelt over het schilderij dat aan de muur hangt. Het heet 'Het melkmeisje'.
Pim en Pom krijgen gelijk trek in die melk en woesj daar springen ze het schilderij in. Het melkmeisje is heel druk met broodpap maken. In de andere kamer jengelen kinderen en één begint te huilen. Het melkmeisje gaat tot geluk van Pim en Pom gauw kijken wat er aan de hand is.
Pim springt gelijk op tafel en begint gulzig te drinken. Maar ineens horen ze commentaar... het is moedermuis. Ze is woedend dat Pim alles opdrinkt! Haar kinderen hebben honger en nu is er niets meer...
Er moet nieuwe melk komen, maar supermarkten bestaan nog niet, wat nu?


Een paar dagen later gaat de Vrouw weer naar tekenles. Dit keer gaat haar tekengroepje het schilderij 'Het meisje met de parel' naschilderen. Pim en Pom kijken eens goed naar dat schilderij. "Het lijkt wel of haar ogen om hulp vragen" zegt Pom. Misschien kunnen ze haar wel helpen! En daar gaan ze weer...
Ze belanden in de kamer van Maria, die zich aan het omkleden is voor het feest. Haar moeder staat te roepen dat ze nu écht moet komen, maar dat kan niet, ze is namelijk hara oorbel kwijt!
Natuurlijk gaan Pim en Pom haar helpen en zoeken overal, maar hoe ze ook zoeken ze kunnen de oorbel niet vinden. Zal het nog goedkomen?
En als Pim en Pom weer bij de Vrouw belanden heeft zij ook iets verrassends te laten zien.


Het boek is verschenen als omkeerboek. Aan de ene kant kun je het verhaal over Het melkmeisje lezen, dan draai je het om en het verhaal over Het meisje met de parel verschijnt. De verhalen zijn gebaseerd op de karakters van Mies Bouhuys. Vanaf 1958 stonden haar verhaaltjes en versjes over Pim & Pom wekelijks in het Parool, waarbij Fiep Westendorp de illustraties maakte. Pim en Pom waren de namen van de katten van Mies Bouhuys. De afbeeldingen in het boek zijn eveneens naar voorbeeld van Fiep Westendorp gemaakt, wat uitstekend gelukt is.


De verhaaltjes zelf zijn erg leuk en speels, waardoor Het melkmeisje en Het meisje met de parel ineens meer dan een schilderij worden. Na afloop van het verhaal staan nog allerlei weetjes en een spelletje. Grote aanrader.


ISBN 9789021477602 | Hardcover | 64 pagina's | Uitgeverij Volt | 27 januari 2023
Afmeting 20,5 x 20,8 cm | Leeftijd tot ca. 6 jaar

© Dettie, 15 februari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER