jeugd 4-5 jaar

Aino Havukainen en Sami Toivonen

Het buitengewone slaapboek van Tattoe en Pattoe
tekst: Aino Havukainen
illustraties: Sami ToivonenTattoe en Pattoe zijn twee broers die zich af en toe vreemd gedragen. Ze komen dan ook uit Buitengewoondorp, waar de dingen er anders toegaan dan hier. Tattoe en Pattoe hebben bezoek: hun petekindje Malloe blijft een nachtje slapen.

"Je bent toch een baby, hè?" vraagt Pattoe voor alle zekerheid aan Malloe."Dat leid ik af uit de vochtopnemende onderbroek die je onder je kruippakje draagt en het plastic ding in je mond waaraan je zuigt. Dat is typisch voor een baby."
"Maak je maar geen zorgen, Malloe," zegt Tattoe geruststellend. "We hebben alle informatie en spullen in huis gehaald die nodig zijn om een baby te verzorgen. Bovendien zijn we gespecialiseerd in slaaprituelen. De tijd die we met jou moeten doorbrengen, speelt zich immers 's avonds en 's nachts af.


(Zou een kind begrijpen wat er gezegd wordt? Vochtopnemende onderbroek, kruippakje, gespecialiseerd, slaaprituelen, immers... zijn dat woorden voor een kind? Maar misschien vinden kinderen zulke taal niet erg.
Natuurlijk wordt daarmee bedoeld dat Pattoe en Tattoe een beetje raar zijn en gek praten maar toch is dat wat anders dan in begrijpelijke taal voor een kind schrijven.)

De broers hebben een standaardwerk geschreven over slapen en dromen. Kortweg OSDEK genaamd - Over Slapen, Dromen en Kinderliedjes - daaruit gaan ze Malloe voorlezen.
Maar voor dat het zover is moet natuurlijk eerst veel gebeuren. Ze hebben van alles in huis gehaald en geven Malloe eten, zetten haar op de pot en wassen haar en poetsen haar tanden. ze zijn dus druk met haar ebzig tot ze uiteindelijk in bed ligt. Alles wordt 'wetenschappelijk' benaderd en weergegeven. De tekeningen zijn grappig, vooral de illustratie dat Malloe in bed ligt, is erg leuk.

Daarna begint het OSDEK gedeelte. Je slaat een pagina om en belandt in dát boek, het standaardwerk van de broers. Het is een handleiding voor 'iedereen die slaapt'. Als eerste wordt de anatomie van de perfecte knuffel besproken en de geschikte hoeveelheid knuffels met grappige tekeningen erbij. Daarna volgt de beste manier om een bed te kopen, een 'puzzeltocht' over hoe je naar bed kunt gaan... eerst film kijken? ja/nee en zo verder. Dan hoe je het beste in slaap valt, kortom alles wat met slapen, dromen etc. te maken heeft.
Pattoe en Tattoe zijn zo druk aan het voorlezen en vertellen dat ze niet in de gaten hebben dat Malloe helemaal niet meer in bed ligt... Ze schrikken zich naar. Gelukkig vinden ze haar en gaan ze lekker met z'n allen slapen, maar niet in bed!

Nadat ik het boek uit had ben ik als eerste gaan kijken voor welke leeftijd het boek geschikt is. Vanaf 5 jaar staat er op de site van de uitgever. Persoonlijk vraag ik me af of kinderen van die leeftijd begrijpen wat er allemaal  te zien is en gebeurt in dit boek.
Het is wel een lekker gek boek, dat is een ding wat zeker is. Persoonlijk vind ik de afbeeldingen en tekst erg druk maar misschien vinden kinderen dat juist leuk. Er staan zoveel dingen op de illustraties dat je voor één pagina al een flinke tijd nodig hebt. Het is meer een doeboek dan een boek waaruit je voorleest voor het slapen gaan, terwijl slapen wél het onderwerp is.
Ik denk dat de tekst voor kinderen van vijf nog te moeilijk is, ze kunnen wel dingen aanwijzen maar de essentie van het verhaal zal hun nog ontgaan. Oudere kinderen zullen het meer waarderen.
De illustraties zijn erg humoristisch, ik heb daar vaak bij zitten grinniken. Zoals altijd vraag je je bij dergelijke boeken af wat zou het verhaal zijn zonder de illustraties. Bij dit boek zou het niet zonder de tekeningen kunnen, de afbeeldingen maken het boek.
Dit boek verscheen samen met Het buitengewone beroepenboek van Tattoe en Pattoe.

Compliment aan de vertalers, het lijkt me een flinke klus deze tekst zodanig te vertalen dat de grappen 'heel' blijven en dat is goed gelukt.

ISBN 978-90-448-1201-5 Hardcover 40 pagina's Uitgeverij Clavis januari 2010
Vanaf 5 jaar. Vertaling uit het Fins: Ritva Lukkarinen en Pierre Winters

© Dettie, februari 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER