jeugd 4-5 jaar

Julie Bind & Michaël Derullieux

De lieve boze wolf
illustraties Michaël Derullieux
tekst: Julie Bind


De grote boze wolf wordt op een koude winternacht wakker gemaakt door zijn wolvenzoon en -dochter. Ze hebben honger en willen eten. Wolvenpapa heeft helemaal geen zin, dan moet hij de sneeuw in en hij ligt nog zo lekker warm in zijn bed, bovendien is het zondag. Maar vooruit dan maar, hij wil zijn kinderen ook niet laten verhongeren. Hij trekt zijn jas aan en stapt de koude nacht in.
Al snel ziet hij een konijntje, hij sluipt er naar toe en grijpt het bij zijn lange oren. Maar het konijntje barst in snikken uit en vertelt dat hij eten zoekt voor zijn kinderen, als de boze wolf hem opeet, hebben zijn kinderen geen eten. Tja, dat is natuurlijk wel zielig, dus laat hij meneer konijn gaan. En hij is niet vriendelijk  zegt hij als konijn hem bedankt. Hij is een grote boze wolf grrr.

Maar ook het geitje laat hij gaan en het rendier van de kerstman kan hij natuurlijk ook niet opeten... zijn arme kindertjes zouden dan geen cadeautjes krijgen. Maar hij is niet vriendelijk, hij is een grote boze wolf! Dat iedereen dat wel even héél goed weet! grommmm
Ineens ruikt de boze wolf iets lekkers, iets heerlijks, iets verrukkelijks... hij volgt het reukspoor en belandt bij de bakker! Die rent van schrik hard weg... Beladen met brood en gebak (het geld ligt op de toonbank) gaat de grote boze wolf terug naar huis. Onderweg geeft hij een deel van zijn buit aan het konijn, de geit en het rendier want diep in zijn hart is het gewoon een lieverd die het fijn vindt om iedereen blij te maken.
De kinderen vinden het eten heerlijk en natuurlijk heeft papa wolf de bakker verslonden (maar niet heus) want hij is wel de grote boze wolf! 


Het blijft een plezier om kinderboeken te lezen. Ook dit verhaal over een lieve wolf die zijn imago van stoerheid en kracht hoog wil houden is weer een genoegen om te lezen. 
Op de gekleurde afbeeldingen zie je een stoere wolf die sluw en vals uit zijn ogen kijkt... als niemand hem ziet! Als hij in gedachte de arme konijnenkindjes ziet zonder eten of de zielige oude moeder van de geit dan is de valsheid weg en leeft hij mee. 'Alle keutels nog aan toe' moppert hij steeds als de dieren smeken hen niet op te eten. Hij is boos op zichzelf dat hij ze steeds laat gaan want hij is toch écht de grote boze wolf... maar hij kan niet anders. Op de afbeelding zie je hem dan boos op zichzelf in het rond stappen. Het laatste plaatje waarop papa, de grote boze wolf, met grote gebaren zijn stoere verhalen vertelt aan zijn kinderen, vormt een mooie afsluiter van dit leuke verhaal.


Zie ook http://www.mijade.be (Gallery, de eerste 8 afbeeldingen zijn uit dit boek)


ISBN 9789044821192 Hardcover 27 Pagina's Clavis augustus 2013
Leeftijd 5+ 

© Dettie, 28 september 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER