jeugd 4-5 jaar

Katharine Holabird

http://www.katharineholabird.com/

 

Twinkel wil alles roze
illustraties: Sarah Warburton
tekst: Katharine Holabird


In dit derde boekje over het kleine feetje Twinkel zien we haar in haar roze glinsterglanster huisje dansen en zingen. Ze laat weten dat ze heel erg van de kleur roze houdt.

Bij de deur ligt een brief. Het is een uitnodiging gericht aan Twinkel en haar gevleugelde vriendinnetjes voor het tuinfeest van de Goede Fee. Twinkel is blij, ze wil heel graag de mooie koninklijke rozen zien die de Goede Fee speciaal voor het feest gekweekt heeft en vliegt daarom gauw naar de tuin van de Goede Fee.


De paleistuin is prachtig, maar er zijn wel heel weinig roze rozen te zien, vindt Twinkel en ze is niet voor niets een toverfee... ze zwaait met haar stafje en tovert de rozen roze... denkt ze, maar het lukt niet! Dus maar een andere spreuk proberen. Dát lukt wel! Maar nu is alles roze! De bomen, de heg zelfs de kanariepiet!
Schuldbewust gaat Twinkel naar de Goede Fee, hopelijk is ze niet al te boos...


Opnieuw is het een erg zoet verhaaltje met - letterlijk -  veel glitters. Maar qua inhoud is het wel wat beter dan het boek Twinkel doet een wens.
Het is echt een meisjesboek, met name voor meisjes die dromen van prinsessenjurken en toverstafjes en lieve elfjes en feetjes. Voor mij persoonlijk is het té snoezig, hoewel de afbeeldingen wel mooi gedetailleerd zijn en de gebruikte kleuren goed combineren met elkaar.


Kortom, een boek met een hoog schattigheidsgehalte voor meisjes die, net als Twinkel, veel van roze houden.


ISBN 9789051167481 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | juni 2019
Formaat 25 x 25 cm | Nederlandse tekst Mariëlla Manfré | leeftijd 4+

© Dettie, 17 september 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Twinkel doet een wens
illustraties: Sarah Warburton
tekst: Katharine Holabird


De kleine fee Twinkel doet haar naam eer aan, het boek glinstert je tegemoet en als je het boek openslaat begrijp je gelijk dat er nog veel meer getwinkeld gaat worden. In de grote boom hangen lampjes, de vuurvliegjes vliegen met gloeiend achterlijfje in het rond, de slingers met lampionnen maken het geheel nóg twinkelender.


Waarom al, die versiering? Kun je je afvragen. Nou... Twinkel is bijna jarig en wil iedereen uitnodigen om naar de Glinsterboom in de Feeënvallei te komen. Samen met haar vriendinnen de feetjes Pippa en Lili maken ze prachtige glinsterende uitnodigingen, die met de drakenpost verzonden worden. En dan zien we hoe de mooie versiering die we zagen, gemaakt wordt. Maar nu moet Twinkel nog haar lievelings-rozebessentaart bakken maar dat lukt niet zo goed!
Ze gooien er al hun feeëntoverkracht tegenaan maar nee hoor, de taart is meer een slappe plumpudding. Uiteindelijk lukt het ze toch, en alles staat klaar voor het feest van de volgende dag. De drie kleine feeën kunnen met een gerust hart gaan slapen.


Maar 's nachts begint het te regenen en te waaien, heel hard te waaien zelfs...  Alles waait weg! De volgende morgen roept Twinkel: "Wriemelende wormen [...] mijn feestje is een FEEnorme puinhoop!'
Kan het feestje nu nog wel doorgaan? Vast wel...


Een erg roze glitterverhaaltje, kleine meisjes vinden de feetjes en het geglinster in dit boek vast prachtig maar persoonlijk mag het van mij wat minder zoet. De illustraties van Sarah Warburton zijn gedetailleerd en vrolijk, maar ook een beetje stijfjes en wel heel erg lief. Het verhaal zelf is ook niet echt sprankelend, een sprookje zonder spanning. Het blijft een beetje vlak allemaal.
Maar het kind dat gek is op de verhalen over Angelina Ballerina van dezelfde schrijfster zal dit boek zeker aanspreken.


ISBN 9789051165692 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | april 2018 (eerder verschenen in juni 2010)
Formaat 25 x 25 cm | Nederlandse tekst door Mariella Manfré | Leeftijd 4+

© Dettie, 2 januari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Angelina Ballerina
Muziektheater & Pop-upboek
illustraties: Helen Craig
tekst: Katharine Holabird 


Nietsvermoedend zocht ik op internet naar gegevens over Katharine Holabird en kwam tot de verrassende ontdekking dat Angelina Ballerina een ware rage is en dat er al veel boeken over deze muziendanseres verschenen zijn. Het eerste boek over deze Angelina is al in 1983 verschenen. Verder blijkt er een televisieserie over deze dansende muis te bestaan die ook in Nederland wordt uitgezonden en er worden veel gadgets van verkocht zoals o.a. poppetjes die Angelina voorstellen en kleertjes daarvoor. Gek genoeg is dit allemaal compleet aan me voorbij gegaan.


Maar nu ken ik haar dankzij het mooie boek dat voor me ligt en waarvan ik zeker weet dat ik daar als meisje helemaal weg van was geweest. De cover is opengewerkt en je ziet een toneel waarop Angelina een balletvoorstelling geeft met daaronder een orkestbak met musicerende muisjes. Het toneel is omgeven door opengetrokken rode gordijnen die de kaft vormen. Sla je het boek open dan zie je dat achter de gordijnen de mannen van het licht bezig zijn en de orkestmuizen bij mooi kaarslicht hun werk doen.


En dan begint het verhaal...
Die dag mag Angelina dansen voor de koning en koningin van Muisland in het Koninklijk Theater. Ze is best zenuwachtig en gaat snel naar de balletschool waar de directeur al op haar staat te wachten. Samen met juffrouw Lilly gaat ze daarna naar het theater en daar is iedereen al druk bezig voor de voorstelling. Angelina gaat gauw naar de kleedkamer om haar mooie glittertutu aan te trekken. En dan is het zover, het orkest begint te spelen en kan de voorstelling beginnen. Angelina haalt diep adem en danst de sterren van de hemel!


Op zich is het een heel eenvoudig verhaaltje maar dankzij de pop-ups en andere leuke frutsels zoals bijvoorbeeld ramen en deuren die open kunnen en een envelop met een mooi briefje erin, 'echt' dansende muizen etc. wordt het een heel bijzonder boek. Je ziet ook de decorbouwers heen en weer 'lopen'. Dat dansen en lopen kan doordat er overal schuifjes zitten waar je aan kunt trekken, die zetten de figuurtjes in beweging.
Maar het allerleukste moet nog komen... Je kunt namelijk door dit hardcoverboek helemaal open te klappen er een echt theatertje van maken. Met gordijnen die je dankzij een schuifje open en dicht kunnen en een decor die je kunt wisselen. Je kunt zelfs Angelina haar pirouettes laten maken op muziek want door op een knop te drukken hoor je een vrolijk wijsje.
Dit alles is erg mooi verzorgd, er is duidelijk goed over nagedacht. De pagina's kunnen vastgezet worden zodat het een stevig geheel is en de schuifjes voelen stevig aan zodat niet alles na één keer kapotgetrokken zal zijn. Doordat het ook als theatertje gebruikt kan worden kunnen kinderen er nog van alles bij bedenken.
Het kan haast niet anders dan dat alle meiden dit een geweldig boek zullen vinden!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051160888 | Hardcover | 14 pagina's | De Vier Windstreken | najaar 2009
formaat: 29,0 x 25,0 cm | leeftijd: Vanaf 4 jaar

© Dettie, 27 juni 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER