jeugd 4-5 jaar

Meritxell Martí

http://www.xaviersalomo.com

 

Oma's wonder-
baarlijke griezelhuis

Illustraties van Xavier Salomo
Tekst van Meritxell Martí


Dit is een heel bijzondere prentenboek!
Als je het verhaal begint te lezen, dat in korte stukjes tekst over de kleurrijke pagina’s verteld wordt, kun je niet om de illustraties heen: die vullen de pagina’s namelijk in zijn geheel. In dit boek is de tekst meer een aanvulling op de illustraties dan andersom!


Het verhaal vertelt hoe een jongetje naar zijn oma gaat. Dat is een heel speciale oma, en ze woont in een heel speciaal huis. Dat zie je al wel op de omslag: het ziet er nogal krakkemikkig uit. Maar niet meteen eng of griezelig toch?


Dat het toch wel een griezelhuis is, ontdek je pas als je het huis binnengaat.
Ok. het is af en toe best een beetje eng, maar tegelijk blijft het allemaal vrij lieflijk: er zijn geen akelige monsters of griezelige skeletten, wel een enkele schedel. Maar normaal is het zeker niet!
Oma is duidelijk geen fan van huishoudelijk werk, er hangen overal spinnenwebben, en netjes is het er ook niet. De jongen trekt zich daar weinig van aan: hij vindt een briefje, waarin oma schrijft dat ze het druk heeft, maar er staat alvast iets lekkers in de keuken.


Op dat moment heb je al ontdekt dat de vormgeving heel bijzonder is, en dat gaat op de volgende pagina’s door. Steeds tref je er verrassingen aan, die niet eng griezelig zijn, maar grappig griezelig.
Voor het avontuur begint waar de jongen voor komt, moet hij eerst achter de kat aan. Een zwarte kat natuurlijk. Onderweg zijn er allerlei bijzondere dingen, verborgen of openlijk, bijvoorbeeld de kleine wezentjes in de enorme boekenkasten, die ook nog een verrassing verbergen.
En dan, dan is er eindelijk de oma… en begint het avontuur dat zich iedere nacht met volle maan afspeelt.


Het zijn illustraties met heel veel details, dus volop te kijken en te bewonderen.
Het boek is zo bijzonder dat het eigenlijk niet de bedoeling lijkt dat kleine kleutervingertjes er in gaan zitten bladeren. Maar ja, dat zullen ze wel heel graag doen!
Een fantastisch mooi prentenboek!


Meritxell Marti is docent kunst en literatuur aan de Universitat Oberta de Catal unya. Ze schreef al meer dan twintig boeken voor kinderen en jongeren. Onder andere Buenas noches (2019), Buenos Días (2018). Vaak samen met illustrator Xavier Salomo.

Zie ook het Leesfragment

ISBN 9789044848014 | hardcover | 40 pagina’s | Uitgeverij Clavis | mei 2022
Afmeting: 28,6 x 23,1 x 1 cm | Leeftijd tot 5 jaar

© Marjo, 23 juni 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER