jeugd 4-5 jaar

Jozua Douglas & Loes Riphagen

http://www.douglasboeken.nl

http://www.loesriphagen.nl

Zie ook de Leestafelrecensies over de boeken van Loes Riphagen in de volgende categorieën:

non-fictie jeugd 

jeugd 4-5 jaar

 

De kusjeskrokodil
illustraties: Loes Riphagen
tekst: Jozua Douglas


Zes jaar geleden las ik het voor het eerst, dit lieve, hartverwarmende boek. Het was het debuut (2009) van Jozua Douglas en gelijk een schot in de roos. Nu, na al die jaren, weten we dat Douglas een blijver is, sterker nog hij is niet meer weg te denken uit kinderboekenland. Zijn boeken o.a. over De vreselijke tweeling, De verschrikkelijke badmeester, De ongelooflijke Ravi Ravioli of De gruwelijke generaal zijn ondertussen zeer bekend bij veel kinderen.


Loes Riphagen debuteerde een jaar eerder met het boek Slaapkamernachtdieren en ook zij heeft haar illustratieweg gevonden en is inmiddels een begrip dankzij boeken als Huisbeestenboel, Bij de neus genomen, Vlieg op dikkebromvlieg etc.

En nu keren zij beiden even terug naar de beginjaren van hun boekencarrière dankzij de heruitgave van De kusjeskrokodil. "Nu met nieuwe illustraties van Loes Riphagen en de bekende ijzersterke tekst van Jozua Douglas." vertelt de uitgever ons.


En inderdaad Tim is nog steeds bang voor alle dingen die hij hoort als hij in zijn bed ligt. En nog steeds blijken het allemaal superlieve dieren te zijn die Tim willen helpen om in slaap te vallen. Het grote verhaaltjesvarken is er weer, net als de toedektijger en de knuffelbuffel. En gelukkig lukt het nu de kusjeskrokodil opnieuw om Tim naar dromenland te brengen waar de mooiedromendraak voor prachtige dromen zorgt.


Jammer genoeg heb ik het eerste boek niet meer, dat is inmiddels stukgelezen door buurkinderen, dus ik heb geen vergelijkingsmateriaal wat betreft de nieuwe illustraties. Maar dat ze weer voor honderd procent raak zijn is wel duidelijk. Op de kast van Tims slaapkamer zien we steeds twee nieuwsgierig giraffen die alle avonturen van Tim met veel belangstelling volgen. De meekijkende leeuw op de schilderijtjes is er ook weer en de mooiedromendraak met zijn gezellige konijnenpantoffeltjes die ik me niet herinner uit het eerste boek, is helemaal supergeweldig.
Opnieuw sla ik dit heerlijke, betoverende boek met een brede glimlach dicht.


ISBN 9789026141959 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Fontein | 27 september 2016

© Dettie, 13 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 


De kusjeskrokodil
en andere lieve nachtbeesten
illustraties: Loes Riphagen
tekst: Jozua Douglas

Tim en Beer liggen in bed.
Tim kan niet slapen.
'Ik hoor beesten, Beer, '
fluistert hij. 'Hoor jij ze ook?'
Beer is moe. Hij hoort niets.Maar arme Tim weet zeker dat hij beesten hoort snuiven en grommen en hij doet gauw het licht aan om te kijken waar dat lawaai vandaan komt. Het is een varken! Het Verhaaltjesvarken!  Hij kruipt gezellig samen met Tim in bed en leest een verhaal voor. Tim geniet. Maar als het verhaal uit is en het varken weg is dan hoort Tim weer wat. Er gromt iets in de kast... Tim loopt zachtjes naar de kast en kijkt voorzichtig in de kast. Het is de Toedektijger!
Die stopt Tim met veel grapjes weer in bed en dekt hem lekker toe. Nu gaan slapen Tim! zegt de tijger.
Maar als Tim weer alleen is hoort hij weer wat...
Zo ontmoet Tim allerlei lieve dieren die hem allemaal proberen te helpen om in slaap te vallen. En gelukkig op het laatst lukt het!


Een erg leuk boekje, vooral voor kinderen die soms moeite hebben met alleen in het donker liggen voor het slapen gaan. Alle geluiden worden besproken en er komen steeds heel leuke, grappige en lieve dieren tevoorschijn die de 'enge' geluiden blijken te maken zoals de knuffelbuffel, de kusjeskrokodil en nog meer gezellige dieren.
Als dit boekje uit is willen kinderen graag gaan slapen en ze hopen dan vast dat het leuke verhaaltjesvarken komt of die lieve Mooiedromendraak.

Het is een mooi verzorgd boek met vrolijke, gedetailleerde tekeningen met daarin kleine grapjes, zoals het leeuwenschilderijtje dat steeds meekijkt, of de raket op de poster die steeds een andere kant op vliegt. Grappig is ook dat  op het dekbed van Tim allemaal kleine spookjes staan!
Heerlijk boek dat je met een glimlach dichtslaat.


ISBN 9789044810295 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Clavis februari 2009
Voorlezen vanaf 4  jaar

© Dettie, juni 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De grootste,
de
gevaarlijkste
en andere bijzondere dieren
tekst: Jozua Douglas
illustraties: Loes Riphagen


De willewete serie bestaat uit informatieve prentenboeken die een antwoord geven op de vragen van jonge kinderen. De boeken hebben als thema; natuur, de wereld, veel te doen of geschiedenis.
Dit boek is een boek met het thema natuur. In andere delen over de natuur werden vulkanen, walvissen en 'zo zie ik er uit' (het menselijk lichaam) besproken. Maar deze keer gaat het over allerlei dieren.
Zoals de titel al zegt kun je onder andere zien welke dier het grootste of gevaarlijkste is maar je kunt ook lezen welk dier het langste is, of het snelste of het langzaamste is. Wist je dat een schildpad zo groot kan worden dat je op zijn rug kunt rijden? En wist je dat een schildpad wel honderdvijftig jaar kan worden? En weet je welke vogel het snelste is? En wist je dat er vissen zijn die kunnen vliegen?
En wist je dat sommige libellen sneller zijn dan een leeuw? En dat sommige honden harder lopen dan een tijger? Weet jij hoe een blobvis eruit ziet?
En kun jij dit raadseltje oplossen?


Rara wie ben ik?

Ik heb een snavel en poten als een eend.
Ik heb een vachtje zo zacht als een mol.
Ik heb een staart van een bever
En ik leg eieren. Rara wie ben ik?


Het antwoord kun je in het boek vinden.

Persoonlijk vind ik de combinatie Jozua Douglas en Loes Riphagen een succes. Net als bij het boek De kusjeskrokodil  spat het plezier van de pagina's af. Je kunt zien dat er heel enthousiast aan gewerkt is. Loes Riphagen maakt bijzondere en humoristische afbeeldingen. Als je het boek openslaat moet je al lachen vanwege de grappige afbeelding van de vliegende vis. Maar ook de giraf die te eten krijgt vanuit een dakraam is heel leuk bedacht en getekend, net als de leeuw en tijger die hun prooi bespringen, je ziet ze heel grappig met hun poten omhoog in het gras sluipen, klaar om te springen.
De tekst is lekker kort maar wel erg informatief.  De schrijver en tekenaar voelen elkaar goed aan.
Een boek dat kinderen prachtig zullen vinden en telkens weer op zullen pakken. Een superboek!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789044813319 Hardcover 32 pagina's, Uitgeverij Clavis, mei 2011

Dettie, 14 mei 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER