jeugd 4-5 jaar

Günther Jakobs

Tingeling Ik leer fietsen
Günther Jakobs


In fietsland Nederland heeft iedereen het wel eens gezien... een kindje op een fietsje en vader of moeder er hijgend achteraan hollend. De eerste fietsles is een feit want eens zal dochter of zoon toch moeten leren fietsen.


In dit boek is het niet anders, alleen zijn het geen kinderen maar twee vogelvrienden, te weten de kleine Eppie Eend en de grote Sjaak Zwaan. Sjaak is degene die alles al voorbereid heeft en hij stelt nonchalant voor om iets leuks te gaan doen zoals een uitstapje maken.
Natuurlijk vindt Eppie dat wat en hij stapt gelijk op de auto af, maar dat was niet de bedoeling...  Sjaak wil liever lekker gaan fietsen. Dus kruipt Eppie de fietskar in.
Maar ook dat wil Sjaak niet. "Ik bedoel eigenlijk dat ik graag wil dat je zelf fietst," zegt hij tegen zijn vriendje.
Eppie is stomverbaasd, hij kan helemaal niet fietsen en bovendien... hij heeft geeneens een fiets!
Natuurlijk wist Sjaak dat wel en hij roept Tadaaa en kijk daar staat een prachtige rode fiets, voor Eppie!


Maar hoe moet dat nou? Eppie heeft nog nooit op een fiets gezeten! Maar dat geeft niet zegt Sjaak, fietsen is heel makkelijk...
Niet dus... Eppie valt aldoor om. Fietsen is helemaal niet leuk! Hij heeft er genoeg van! “Wèhèhèèh, ik wil niet leren fietsen!” brult Eppie.
Sjaak belooft daarop dat ze morgen gaan oefenen en zo gebeurt het ook. De lieve Sjaak heeft zelfs iets bedacht waardoor het leren fietsen makkelijker zal zijn.
Maar de kleine Eppie is nog niet helemaal overtuigd...
Gelukkig komt het helemaal goed... Tingeling daar gaat Eppie!


Het verhaal zal zowel voor ouders als kinderen heel herkenbaar zijn. Het blijft natuurlijk leuk die eerste fietspogingen en dan ineens de verrassing dat het lukt!
Ook apart is dat de twee vrienden beiden een helm dragen tijdens het (leren) fietsen, maar dat is verplicht in Duitsland, dus wel te begrijpen. 
Sjaak en Eppie hebben verder twee olijke snoeten en de afbeelding waarop Eppie heel duidelijk maakt dat hij niet meer wil fietsen is onvergetelijk!
Kortom, een lekker gezellig, ik-leer-fietsen boek.


ISBN 9789051167351 | Hardcover | 32 pagina's | De Vier Windstreken | juni 2019
Afmeting 18,5 x 28,6 cm | Nederlandse tekst Hedi de Zanger | leeftijd 4+

© Dettie, 12 juli 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER