jeugd 4-5 jaar

Hetty van den Goorbergh

Het slapende circus
Hetty van den Goorbergh


Vanaf de cover kijkt een heel wakkere olifant je aan. Maar in het circus zijn de dieren niet zo vlot... 


Het muisje Simon had tenminste een totaal andere voorstelling van het circus in zijn hoofd. Daar doen dieren allemaal kunstjes toch? Maar als hij met zijn moeder en alle dieren die zich onderweg bij hen aangesloten hebben, in het circus zit, is het maar een slome boel. Iedereen slaapt! Hoe kan dat nou? Wat een gek circus.


Wij als lezer weten dan al dat de directeur in bed ligt, hij heeft pijn aan zijn voet. Daarom moet Pierewiet deze keer alle optredens aankondigen en Clown moet de artiesten daarna aan het werk zetten. Maar de dansende panda heeft helemaal geen zin om te dansen. 'Ik wil slapen. Net als de directeur.' zegt Panda. En de leeuw wil ook niet door de hoepel springen 'Hoepel op.' zegt hij tegen de clown.'Ik wil slapen. Net als de directeur.' Zelfs Cora de koorddanseres zit te slapen op haar koord. 'Naar jou luister ik niet.' zegt ze tegen Clown.


Arme Pierewiet, arme Clown. De dieren die met Muis en zijn moeder zijn meegekomen vinden het maar wat zielig. Een huilende clown, dat kan toch niet? Poes, Koe, Varken, Muis en Schaap besluiten er wat aan te doen en bedenken een geweldig plan. Zelfs de directeur komt er zijn bed voor uit!
Jullie zijn echte helden! zegt Clown.


Het is een circus zoals het vroeger was, met wilde dieren zoals een giraf, een olifant en een leeuw. In Nederland is een optreden met dergelijke dieren inmiddels verboden maar voor kinderen zijn die plaatjes van een olifant die een muisje helpt natuurlijk nog steeds leuk om te zien.
Het verhaaltje zelf is wel aardig maar het sprankelt niet echt, het blijft vlak. Het einde is ook een beetje abrupt. Je verwacht een écht afsluitende zin maar nu houdt het ineens op.


De afbeeldingen zijn mooi. Sommige daarvan zijn zelfs kleine kunstwerkjes, ik zou ze wel aan mijn muur willen hebben, maar ze zijn mogelijk wat te serieus voor kinderen, wat te volwassen. De illustratie met de balancerende koe en de toekijkende Clown, Cora en Pierewiet is zelfs schitterend maar niet voor kinderen. En zo is het met alle plaatjes, ze hebben een tamelijk ernstige, volwassen ondertoon. Dat is tenminste mijn visie, wie weet vinden kinderen het prachtig, dat zou natuurlijk ook zomaar kunnen.


ISBN 9789044827149 | Hardcover | 56 pagina's | NUR 273 |  Uitgeverij Clavis | mei 2016
Formaat: 29 x 21 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 13 september 2016

lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Bewaren

Bewaren

Bewaren