jeugd 4-5 jaar

Petr Horáček

http://www.petrhoracek.co.uk

Zie ook de Leestafelrecensies over boeken van Petr Horáček in de categorie kinderboeken 0-3 jaar.

 

Het lied van de blauwe pinguïn
Petr Horáček


Als je het boek openslaat en de eerste afbeelding van het verhaal ziet, zit je gelijk in een vliegende sneeuwstorm tussen een grote groep pinguïns.
Ze zien eruit zoals alle pinguïns met hun zwarte 'jasjes' en witte buiken. Maar één pinguïn is anders. Hij is blauw! Prachtig helder blauw. De andere pinguïns vinden het maar niets. "Ben jij wel een echte pinguïn?" vragen ze aan hem. Natuurlijk is hij dat, alleen zijn 'jasje' is blauw in plaats van zwart.
Toch willen de andere pinguïns niet met hem omgaan. 'Jij bent niet zoals wij' zeggen ze tegen hem. Dat is best raar want Blauwe Pinguïn kan net zo goed duiken, vissen en zwemmen als iedereen.


Daar zit de arme Blauwe Pinguïn dan, helemaal in zijn eentje. Elke nacht droomt hij van de Witte Walvis die hem zal komen halen zodat hij niet meer zo alleen zal zijn. Elke avond zingt Blauwe Pinguïn een eigengemaakt lied voor de walvis, in de hoop dat hij hem hoort. Maar het is niet de walvis die op het lied afkomt, maar een kleine pinguïn. Zij luistert elke dag naar het mooie lied, totdat ze op Blauw Pinguïn afstapt, ze wil dat lied ook leren...
Vanaf die dag verandert alles voor Blauwe Pinguïn. Langzamerhand groeit het contact met de andere pinguïns en als eindelijk Witte Walvis komt, hoeft Blauwe Pinguïn niet meer mee, hij is niet meer alleen.
Samen met zijn nieuwe pinguïnvrienden zwaait hij Witte Walvis uit.


De afbeeldingen zijn, zoals we gewend zijn van Petr Horáček, prachtig. De kou spat van de pagina's af. Het voelt bijna alsof je zelf door de sneeuwstormen loopt. De nachtluchten zijn schitterend diepblauw, de zon, als die zich laat zien, is dieprood. Het ijs is ijzig. Het is echt een pinguïnlandschap.


De strekking van het verhaal is natuurlijk duidelijk. Ook al heb je een ander 'jasje' je bent net zoveel waard als iedereen. Juist omdat Blauwe Pinguin zichzelf blijft, trekt hij uiteindelijk ook de andere pinguïns weer naar zich toe. Het verhaal is mooi en integer verteld.


De schrijver en illustrator Petr Horáček moest als Tsjechische immigrant ook zijn plaats vinden tussen zijn net-een-beetje-andere soortgenoten in Engeland staat in de informatie over het boek te lezen. Dit boekje is, volgens eigen zeggen, dan ook zijn meest persoonlijke prentenboek.


ISBN 9789047707455 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | november 2015
Vetaald door Jesse Goossens | NUR 273 | leeftijd 4+

© Dettie, 17 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER