jeugd 4-5 jaar

Petr Horáček

http://www.petrhoracek.co.uk

Zie ook de Leestafelrecensies over boeken van Petr Horáček in de categorie kinderboeken 0-3 jaar.

 

Kleine uil
Petr Horáček

Kleine Uil wil wat ieder klein kind ook wel eens wil: wakker blijven ook al is het bedtijd!
Ze zijn nieuwsgierig en willen weten wat er gebeurt als zij slapen. En dat wil Kleine Uil ook. Wat gebeurt er allemaal in de wereld als hij slaapt?
Bovendien weet Kleine Uil: als hij slaapt is het dag, en dan zijn er heel veel andere dieren wakker. Wie zijn dat? En wat doen ze dan de hele dag?
Hij wil het nu wel eens weten!

Dus als Mama zegt dat hij moet gaan slapen, heeft Kleine Uil stiekem een ideetje.
Als mama slaapt, sluipt hij uit het hol en vliegt de wijde wereld in.


‘Ik ga de dag ontdekken. ‘zei ze en ze vloog in de richting van de opkomende zon.’


Inderdaad: er is veel te zien en veel te beleven. En eng, zoals mama zei dat het was? Welnee?
Nou ja: af en toe hoort ze wel iets:


Kruip
Sluip
Krik
Krak


Ze schrikt er van en vliegt gauw verder. Maar het is net of die geluiden haar volgen. Wat is dat toch? Mama had gelijk: de dag zit vol enge geluiden en Kleine Uil wordt een beetje bang…


De lezer kan zien wat het is dat die geluiden veroorzaakt en ook wat er nog meer gebeurt. Alles wat Kleine Uil niet weet kun je in de prachtige illustraties zien. Een schattig uiltje en een avontuur: een fijn verhaal waar kinderen zich wel in kunnen vinden.


De illustraties zijn gemaakt met behulp van collages, een techniek waarbij je uitgeknipte tekeningen op een beschilderde achtergrond plakt. Dat geeft een mooi effect! De maker maakt eveneens gebruik van verschillende lettertypes en grootte.


Petr Horáček (Praag, 30 juni 1967) is een schrijver en illustrator van kinderboeken. Vanaf 2001 ging Horácek bij zijn tekeningen ook zelf de teksten schrijven. In Nederland werd hij bekend met de prentenboekjes Kleine Muis zoekt een huis (2006), waarin een muis op zoek gaat naar een huis waar ook haar appel in past, en Gekke Geppie Gans (2006), een verhaal over een doodgewoon gansje dat graag anders wil zijn. Andere titels van zijn hand zijn onder andere: Aardbeien zijn rood, Wat is er zwart en wit? en Kriebelbeestjes.


ISBN 9789047715702 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | september 2023
Afmetingen 25.2 x 27.7 cm | Vertaald uit het Engels door Johanna Rijnbergen | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 21 oktober 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Beer zoekt een beste vriend
Petr Horáček


Zwarte Beer voelt zich een beetje alleen. Hij heeft geen beste vriend.
Dan moet hij er een gaan zoeken, denkt hij. Maar waar dan? Zo gemakkelijk is dat niet!
Dan komt hij Bruine Beer tegen.


‘Wat doe jij hier?’ vroeg Zwarte Beer.
‘Ik zoek een vriend,’ antwoordde Bruine Beer.
'Wat een toeval,’ zei Zwarte Beer.
‘Ik ook. Zullen we samen zoeken?’


Natuurlijk voel je het al aankomen: ze worden elkaars beste vrienden. Maar dat duurt even, want ja, vriendschap is leuk, maar Beste Vrienden, dat word je niet zomaar!


Een eenvoudig gegeven, dus een eenvoudig verhaal? Op zich wel, zeker voor de volwassene die het boek voorleest. Maar voor de kleintjes die het verhaal horen is het niet zo vanzelfsprekend, en zij zullen absoluut erg meeleven met de twee beren die overal zoeken.


De illustraties, gemaakt door de schrijver zelf, zijn warm van kleur. Er staat niet veel meer op de pagina’s afgebeeld dan de twee beren. Af en toe een vlindertje, of een bloemetje.
Toch is er genoeg te zien. Het zijn heel ‘aaibare’ beren, die op een heel eigen manier te werk gaan in hun zoektocht naar een beste vriend. Aandoenlijk en grappig!
Erg mooi! En het zal zeker gebeuren dat een kind zegt: ‘Nog een keer!’


Petr Horáček groeide op in Tsjecho-Slowakije en woont tegenwoordig in het Verenigd Koninkrijk. Hij is illustrator en prentenboekenmaker. Bij Lemniscaat verschenen onder meer Het lied van de blauwe pinguïn, Gulzige Geit, Gekke Geppie Gans, Zo mooi zijn dieren en De fijnste plek van de wereld.

ISBN  9789047713890| hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat| juni 2022
Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 4 september 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Het lied van de blauwe pinguïn
Petr Horáček


Als je het boek openslaat en de eerste afbeelding van het verhaal ziet, zit je gelijk in een vliegende sneeuwstorm tussen een grote groep pinguïns.
Ze zien eruit zoals alle pinguïns met hun zwarte 'jasjes' en witte buiken. Maar één pinguïn is anders. Hij is blauw! Prachtig helder blauw. De andere pinguïns vinden het maar niets. "Ben jij wel een echte pinguïn?" vragen ze aan hem. Natuurlijk is hij dat, alleen zijn 'jasje' is blauw in plaats van zwart.
Toch willen de andere pinguïns niet met hem omgaan. 'Jij bent niet zoals wij' zeggen ze tegen hem. Dat is best raar want Blauwe Pinguïn kan net zo goed duiken, vissen en zwemmen als iedereen.


Daar zit de arme Blauwe Pinguïn dan, helemaal in zijn eentje. Elke nacht droomt hij van de Witte Walvis die hem zal komen halen zodat hij niet meer zo alleen zal zijn. Elke avond zingt Blauwe Pinguïn een eigengemaakt lied voor de walvis, in de hoop dat hij hem hoort. Maar het is niet de walvis die op het lied afkomt, maar een kleine pinguïn. Zij luistert elke dag naar het mooie lied, totdat ze op Blauw Pinguïn afstapt, ze wil dat lied ook leren...
Vanaf die dag verandert alles voor Blauwe Pinguïn. Langzamerhand groeit het contact met de andere pinguïns en als eindelijk Witte Walvis komt, hoeft Blauwe Pinguïn niet meer mee, hij is niet meer alleen.
Samen met zijn nieuwe pinguïnvrienden zwaait hij Witte Walvis uit.


De afbeeldingen zijn, zoals we gewend zijn van Petr Horáček, prachtig. De kou spat van de pagina's af. Het voelt bijna alsof je zelf door de sneeuwstormen loopt. De nachtluchten zijn schitterend diepblauw, de zon, als die zich laat zien, is dieprood. Het ijs is ijzig. Het is echt een pinguïnlandschap.


De strekking van het verhaal is natuurlijk duidelijk. Ook al heb je een ander 'jasje' je bent net zoveel waard als iedereen. Juist omdat Blauwe Pinguin zichzelf blijft, trekt hij uiteindelijk ook de andere pinguïns weer naar zich toe. Het verhaal is mooi en integer verteld.


De schrijver en illustrator Petr Horáček moest als Tsjechische immigrant ook zijn plaats vinden tussen zijn net-een-beetje-andere soortgenoten in Engeland staat in de informatie over het boek te lezen. Dit boekje is, volgens eigen zeggen, dan ook zijn meest persoonlijke prentenboek.


ISBN 9789047707455 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | november 2015
Vetaald door Jesse Goossens | NUR 273 | leeftijd 4+

© Dettie, 17 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER