jeugd 4-5 jaar

Thierry Robberecht

http://loufane.com

http://www.gregoiremabire.com

 

De wolf die uit het boek viel
illustraties: Grégoire Mabire
tekst: Thierry Robberecht


Op het schutblad kunnen we het verhaal al zien aankomen. We zien een overvolle boekenkast waarin een de kat, twee schapen, een paar dinosaurussen én een wolf zitten te luisteren naar het verhaal dat een klein meisje in rode kleren zit voor te lezen. Op de kat na, zijn het allemaal figuurtjes uit de boeken die in de kast staan. Het boek waar Wolf in voorkomt staat op een rommelige plank waar de boeken schots en scheef op zijn gestapeld. En ja hoor, het boek, valt 's nachts op de grond. Arme Wolf vliegt zo zijn eigen verhaal uit!


In het boek is hij een grote, stoere wolf maar in de grote mensenwereld nu is hij eigenlijk maar heel klein en bang. Want de kat heeft hem gezien en wil hem pakken! Wolf probeert gauw in het verhaal terug te kruipen maar niks hoor, de schapen duwen hem weg, Wolf hoort daar nog niet ze zijn, hij komt pas later in het boek voor.

Wolf klimt daarna razendsnel omhoog naar de bovenste plank van de kast en duikt hopla zo een boek in. Maar hij valt midden in een groot feest en daar zijn wolven niet toegestaan tenzij hij een baljurk aantrekt. Dat doet een echte wolf natuurlijk nooit! Maar buiten de boeken zit de kat op de loer! En zo hopt Wolf van het ene verhaal in het andere, totdat hij een huilend meisje aantreft, ze heeft een rood mutsje op...


In dit grappige verhaal spelen boeken dus een grote rol.  In de kast op de afbeelding staan zelfs enkele boeken die ik ook gelezen heb, zoals Kodo, de weg van de boog, een Willewete boek, Madame Butterfly enz. Dat is wel bijzonder om te zien.
Wolf komt steeds in een ander verhaal terecht waarin hij uiteraard niet gewenst is. Dat maakt dat het verhaal behoorlijk verrassend is, je vraagt je af  in welke situatie zal Wolf nu weer zal belanden. Het is natuurlijk leuk dat hij precies in een boek terecht komt waar de wolf een heel andere maar wel belangrijke rol speelt. Hij en het meisje gooien het zelfs op een akkoordje!


Het boek is eveneens voorzien van veelal paginagrote vriendelijk gekleurde afbeeldingen waar de duidelijk leesbare tekst in is afgedrukt. De sfeer van de afbeeldingen verandert naar gelang het boek waar zich in bevindt.
Kortom, een leuk bedacht verhaal met mooie begeleidende prenten!

Zie ook enkele illustraties uit het boek. (Le Loup tombé du livre)


ISBN 9789044825510 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Clavis | augustus 2015
Leeftijd 4+

© Dettie, 12 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Vincent het ongeduldige kuikentje
illustraties: Loufane
tekst: Thierry Robberecht


De eerste pagina van dit boek is al gelijk helemaal goed. Je ziet kuikentje Vincent die in het donker zit, hij zit namelijk nog in zijn ei. Maar Vincent vindt dat het nu wel lang genoeg geduurd heeft, hij wil eruit. Mama heeft liever dat hij nog even wacht maar niks hoor. Vincent prikt gaatjes in de eierschaal - er komt licht door, het lijkt wel een sterrenhemel - en gaat door tot hij uit het ei kan.  Twee dagen later komen zijn broertjes en zusjes pas tevoorschijn.
En zo zal het blijven gaan, ongeduldige Vincent is met alles de eerste. Mama leert haar jongste kinderen hoe ze graantjes kunnen eten, maar Vincent wil lekker vette wormen net als zijn oudere broers en zusjes. Vincent wil gewoon alles wat de grotere kippen doen, zoals op stok gaan 's avonds, maar hij is veel te klein voor die hoge lat. Bovendien is dat nog veel te koud zegt mama. Hij wil ook naar school maar dat kan pas over twee jaar, vertelt mama. Nou, Vincent vindt dat maar flauwekul, hij zal en moet naar school! Dan maar stiekem... Maar hij had niet gerekend op de dieren van het bos die zo'n kuikentje wel lekker vinden. Als dat maar goed gaat...


Een ontwapenend verhaaltje over een onstuimig kuikentje dat staat te trappelen om de wereld te ontdekken. Rustig zijn beurt en tijd afwachten werkt bij hem niet echt goed, daar heeft hij helemaal het geduld niet voor. Natuurlijk moet hij zijn - ongeduldige - lesje leren en weet hij ook wel dat hij beter naar mama kan luisteren. Zij weet wel wat goed of slecht voor hem is, maar het kost hem moeite.
Later als hij groot is zal hij waarschijnlijk wijs genoeg zijn en minder holderdebolder overal op af rennen zonder eerst even rustig na te denken. Maar een haantje de voorste zal hij altijd wel blijven!


De afbeeldingen in heldere kleuren zijn schattig, vrolijk en lekker speels. Vincent heeft een ontwapenend kopje met grote onschuldige ogen. Er zit ook leuke humor in de prenten zoals die waar Vincent probeert wormen te eten door hem uit de grond te trekken, hij is gewoon niet sterk genoeg, en je ziet de worm op zijn gemak uit de andere kant van het gat kruipen! En zo zijn er nog meer kleine grapjes doorheen het boek.
Een erg leuk voorleesboekje voor kinderen vanaf 4 jaar.


ISBN 9789044819533 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Clavis juni 2013
Leeftijd 4+

© Dettie, 2 juli 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Mijn kerstopa
illustraties: Philippe Goossens
tekst: Thierry Robberecht


Een jongetje woont met zijn ouders in het hoge noorden. Hij woont vlakbij de Kerstman én vlakbij opa.
Als hij met opa gaat wandelen dan komen ze wel eens de kerstkereltjes tegen, dat zijn aardmannetjes die de Kerstman helpen. Het jongetje is helemaal gek op zijn opa, hij houdt sneeuwballengevechten en maakt sneeuwpoppen met opa en elk jaar versiert hij samen met opa de kerstboom.
Maar dit jaar wordt de kerst heel anders. De avond vóór Kerstmis wordt opa bij de Kerstman geroepen. De Kerstman heeft verschrikkelijke pijn in zijn rug en vertelt opa dat hij er mee stopt. Hij gaat met pensioen. Hij vraagt aan opa of hij de nieuwe Kerstman wil worden. Het jongetje wil dat helemaal niet! Zijn opa is van hem! Hij wil opa helemaal niet delen met andere kinderen want wie gaat dan met hem sleeën en spelen?
Maar opa zegt ja en het jongetje is heel erg boos. Hij loopt woedend weg en wil opa nooit meer zien.
Gelukkig komt het allemaal weer goed.


Het verhaal is in de ik-vorm verteld en dat  maakt, gek genoeg, het verhaal afstandelijker.
Het verhaal zelf vind ik wel aardig, maar het raakt me niet echt. Een sprookjesachtig, winterknus kerstprentenboek over vriendschap en afscheid nemen, staat achterop het boek. Daar ben ik het niet mee eens. Met een opa kun je misschien wel fijn spelen maar het blijft je opa, dat is toch wat anders dan vriendschap met vriendjes van je eigen leeftijd. Bovendien vind ik dit een slecht voorbeeld van 'vriendschap en afscheid nemen'. Natuurlijk wil een klein jongetje zijn opa niet met alle kinderen van de wereld delen. En natuurlijk wil hij opa niet alleen op kerstnacht zien. Daar is niets egoïstisch aan. Het is een normale reactie dat het kind boos is en zich in de steek gelaten voelt. De opa waar hij mee speelde en ravotte wordt ineens weggehaald en er wordt afgesproken dat opa een keer per jaar met Pasen langskomt en opa zal het jongetje wakkermaken in de kerstnacht om hem eventjes dag te zeggen. Nou veel erger kun je het niet maken. (Tenzij misschien onderhuids bedoeld wordt dat opa's dood gaan en er niet altijd zullen zijn). Persoonlijk vind ik het niet reëel een opa op te voeren als je het onderwerp vriendschap en afscheid nemen behandelt.
Bovendien is het ook een beetje vreemd, de Kerstman woont vlakbij, het jongetje ziet hem wel eens, waarom krijgt  hij  opa dan maar één keer per jaar met pasen te zien en eventjes in de kerstnacht?


Het is een heel groot boek qua formaat (37,7 x 26,4 cm) persoonlijk vind ik dat erg onpraktisch, het is nauwelijks in de kast te zetten.
De kleurrijke illustraties hebben warme tinten en het grappige is dat het ouderwetse kerstverhaal van de kerstman en de moderne tijd met elkaar verweven zijn. De kerstman verplaatst zich nog met slee en rendier, het jongetje wordt door iemand vervoerd met een sneeuwscooter. De ouders, opa en het jongetje zijn gekleed in mooie, beetje moderne truien maar de inrichting van het houten huis is weer vrij ouderwets met open haard en oude stoelen er bij.  De tekeningen zijn goed maar spreken mij persoonlijk niet echt aan, ze zijn een beetje stijfjes.

Conclusie, een aardig boek maar geen boek waar ik veel uit zou willen voorlezen. Maar... het blijft een boek voor kinderen en uiteindelijk zullen zij moeten beslissen of het wel of niet een mooi boek voor hun is.


ISBN 9789044809770 Hardcover, 40 pagina's Uitgeverij Clavis 2009
(in 2008 met een andere cover uitgegeven) Vanaf 4 jaar.

© Dettie, december 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER