jeugd 4-5 jaar

Lilli Messina

https://www.lillimessina.com

 

Bitterboze Paloma
Lilli Messina


Op de omslag zie je helemaal geen boos kind! Integendeel: Paloma laat een stralende glimlach zien, zelfs haar schaduw lacht.
Maar: dit is dan vast niet de echte Paloma waar het boek over gaat! Anders is het maar een  vreemde titel!
En inderdaad: In tegenstelling tot al die kinderen, die braaf netjes, hoffelijk of keurig zijn, is Paloma echt wel een akelig en gemeen kind! Ze is niet beleefd. Het woord dank-je-wel, dat kent ze niet, en alsjeblieft, nee hoor, dat zegt ze niet. Ze eist namelijk dat iedereen doet wat zij zegt, zoals zij het wil! En o wee, als je dat niet doet!


Paloma is echt gemeen: ze snauwt de andere kinderen af. Ze hanteert zelfs een zweep! Wie leert dit meisje dat het helemaal niet fijn is als je je zo gedraagt? Blijkbaar zijn er geen volwassenen die daar moeite voor doen, maar gelukkig komt er wel verandering in. Want op een dag komt er een nieuwe jongen in de klas: Oswald. En die knul is waarachtig nog erger dan Paloma! Oswald mishandelt ook dieren, en je kon het verwachten: ook Paloma is niet veilig voor zijn gemene streken. Terwijl zij zo graag met deze jongen samen zou werken want... ze is smoorverliefd.
Kan dit ooit nog goed komen?


Het thema is duidelijk: dit gaat over stout zijn. Of beter nog: over lief zijn.
Het is een prachtig boek, met hele mooie en duidelijke tekeningen, waarbij je de emoties van de kinderen goed af kan lezen. Lilli Messina gebruikt heldere kleuren, en heeft aandacht voor details. Er is maar één opmerking. De titel in het Duits is inderdaad ‘Bitterböse Paloma’. Maar dat woord bitterboos kennen we niet in het Nederlands. Wat is er mis met woedend of nijdig als vertaling?


Lilli Messina (1976, Offenbach am Main) is een veelzijdige vrouw. Zij spreekt twee talen, schrijft en illustreert met meerdere technieken. Haar boeken werden reeds in meerdere talen vertaald. Bitterboze Paloma stond op de Longlist van de Key Colours Competition 2020.


ISBN 9789044841930 | hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij Clavis |oktober 2021
Vertaald uit het Duits door Clavis | Leeftijd 5+

© Marjo, 3 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER