jeugd 4-5 jaar

Josina Intrabartolo

http://www.woordkunstenaar.nl

http://www.diniedezeeuw.nl

 

Langmuts is een held
tekst: Josina Intrabartolo
illustraties: Dinie de Zeeuw


De ondertitel van dit boekje is: Voor alle kleine helden die zich staande houden in een woelige wereld.
Het is namelijk een boekje voor hooggevoelige kinderen. Door middel van het verhaaltje over kabouter Langmuts wordt duidelijk gemaakt wat voor effect hooggevoelig zijn op het gedrag van kinderen kan hebben.


Kabouter Langmuts is net als alle ander kabouters. Hij speelt graag buiten en is gek op kleuren en tekenen, hij vindt bloemen heel mooi en lekker ruiken. Maar sommige dingen vindt hij vreselijk zoals heel harde muziek, en dingen die spannend zijn vindt hij niet leuk en hij wordt moe, boos of bang van al die dingen die hij niet zo leuk vindt.  Hij huilt uit bij Kleine Uil.


'De andere kabouters durven veel meer dan ik', zegt Langmuts.
'Ze klimmen in alle bomen, ze kijken naar enge programma's, hoeven bijna nooit te huilen en worden niet zo snel moe.'


Ze schelden Langmuts, tot zijn grote verdriet, soms uit voor Bangmuts.
Kleine Uil is dan wel klein maar zijn wijsheid is groot. Hij vertelt Langmuts dat het helemaal niet zo erg is en hij legt uit dat Langmuts alles een beetje beter ziet, hoort en ruikt dan de andere kabouters. Bovendien denkt Langmuts dieper na. Als er een monster op televisie is dan ziet Langmuts hoe scherp de klauwen en nagels zijn en hoort hij hoe gevaarlijk het monster gromt en denkt hij na over wat een monster allemaal kan doen.


Maar door zijn gevoeligheid ziet hij ook als eerste een verkleurd blad, of ruikt hij wat voor taart er is gebakken of hoort hij de dieren in het bos veel beter trippelen of zingen. Langmuts is heel blij dat hij dit nu weet en bedenkt een superplan. Nu zal hij vast minder last hebben van alles.
Maar dan blijkt dat heel goed kunnen ruiken, zien en horen ook zijn voordelen heeft... Want hij doet iets heel goeds.
Langmuts wordt daardoor nooit meer Bangmuts genoemd want Langmuts is nu voor iedereen een echte held!


Een leuk verhaaltje dat in eenvoudige taal precies uitlegt wat hooggevoeligheid inhoudt. Daarbij zijn grappige, vrolijke afbeeldingen gemaakt waardoor het verhaal niet zwaar of zielig wordt, in tegendeel zelfs.  Volgens een biblion recensent doen de afbeeldingen wat amateuristisch aan. Maar ik zou toch echt willen dat ik zo 'amateuristisch' kon tekenen en schilderen. De afbeeldingen zijn anders dan je tegenwoordig gewend bent, ze doen een beetje aan vroeger denken. Het zijn namelijk met waterverf ingekleurde pentekeningen, dat zie je nu niet zo veel meer maar het werkt nog steeds goed. Het maakt de illustraties duidelijk en helder.


Achterin het boekje staat een korte uitleg over hooggevoeligheid. Deze uitleg is gebaseerd op informatie uit het boek het hoogsensitieve kind van Elaine-Aron. Ik denk dat menig hooggevoelig kind en hun ouders gebaat zullen zijn met dit boekje omdat zij dan, net als kabouter Langmuts, beter zullen snappen waarom ze sneller bang of moe etc. zijn. Prima boekje, goede uitleg.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 97890818267236 | Hardcover | 31 pagina's | Uitgeverij Scrivio media | september 2010
Leeftijd 4-8 jaar

© Dettie, 18 oktober 2011

Lees de reacties op het form en/of reageer, klik HIER