jeugd 4-5 jaar

Eric La Branche & Margaret Anne Suggs

https://margaretannesuggs.wordpress.com

 

altKopje thee ?
illustraties: Margaret Anne Suggs
tekst: Eric La Branche


Mama komt thuis na een dag op kantoor.
O zo moe, dat heb ik wel door.
Dus als ik vraag: 'Ik zoek insecten, help je mee?'
zegt ze: 'Straks, lieverd, eerst een fijn kopje thee!'


Hier is een jongetje aan het woord, dat de aandacht zoekt van zijn moeder. Helaas voor hem gaat die aandacht naar de telefoon, en daarna naar de visite. Dan zoekt hij zelf die insecten maar.
Maar hij houdt het wel in de gaten: als de visite weg is, heeft hij de spullen al gepakt om te gaan tekenen. Dan hoort hij mama praten. Tegen wie heeft ze het? Hij vindt het nu wel genoeg geweest! Mama is voor hem!
Als hij papa ziet, is het weer goed natuurlijk. Kunnen ze leuk iets met z'n drieën doen!
Wat een tegenvaller is het als papa verzucht dat hij toe is aan een kopje thee.

De arme jongen:


‘Er wordt alweer niet geknutseld, maar thee gezet,
straks is de dag voorbij en moet ik naar bed.’


Gelukkig bedenkt hij iets. Iets dat heel toepasselijk is!


Eric LaBranche en Margaret Suggs maakten eerder samen het boek ‘Een chocolaatje op zak.’
Bij het bekijken van dit tweede boek valt meteen op dat niet alleen het verhaal eenzelfde insteek heeft - een kind wil de aandacht van de ouder en verzint iets grappigs om die aandacht te krijgen - ook de tekeningen zijn van dezelfde soort: zoete pastelkleuren, gedetailleerde en humoristische tekeningen. Er zijn veel dieren die in het verhaal niet voorkomen, maar het boek wel heel speciaal maken. Terwijl er thee gedronken wordt, gebeurt er van alles. Heel grappig is bijvoorbeeld wat er met de cakejes gebeurt als de twee dames druk zitten te ‘ratelen.’


Eric LaBranche schrijft gedichten en korte verhalen. Veel van die werken heeft hij inmiddels vertaald naar zijn favoriete genre: het prentenboek. Eric vertelt verhalen die lezers van alle leeftijden inspireren tot positieve gedachten en ideeën. Zijn boeken bieden lezers vaak nieuwe gezichtspunten, bij voorkeur vanuit de heerlijk onschuldige blik van kinderen. Hij is oorspronkelijk Amerikaans, maart woont in West-Ierland. Vandaar de geslaagde samenwerking met Margaret Anne Suggs, want zij is Iers.


ISBN 9789044828320 | Hardcover | 24 pagina's | Uitgeverij Clavis | februari 2017
Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 31 januari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Een chocolaatje op zak
illustraties: Margaret Anne Suggs
tekst: Eric La Branche


Op de eerste pagina zien we een vader diep in slaap, de kat ligt heerlijk met zijn poten wijduit, bovenop het dekbed, hij is eveneens diep in slaap.
De wekker staat op kwart voor zes. Op het bed ligt ook het groene werkjasje van de vader. Een lief meisje gekleed in een mooie blauwe nachtpon stopt stiekem een heerlijk chocolaatje in zijn jaszak.  En over dat lekkere chocolaatje gaat dit verhaaltje.

De vader weet natuurlijk niets van die verrassing maar het meisje heeft al voorpret, zo leuk vindt ze het dat ze voor haar vader dit cadeautje heeft bedacht. Maar even later ontdekt hij dat hij zich heeft verslapen! Hij springt het bed uit, kleedt zich gauw aan en rent in zijn groene postbodekleren de deur uit. Het meisje moet lachen en roept nog gauw dat hij vandaag een kleine, zoete verrassing zal vinden, dat weet ze heel zeker!

De hele dag moet de vader aan die woorden denken, wat bedoelde ze daar nou mee? Maar de vader heeft het razend druk, we zien hem rondrennen met alle pakjes die hij moet bezorgen, hij heeft totaal geen tijd om stil te staan laat staan dat hij even lekker rustig kan rondlopen met zijn handen in zijn zakken.


Als de vader thuiskomt staat het meisje hem vol spanning op te wachten. 'Heb je het chocolaatje gevonden?' vraagt ze vrolijk. Pas dan voelt de vader in zijn zak... Het chocolaatje is helemaal gesmolten.  Vader is een beetje beteuterd.  Maar... dan vertelt hij verder over zijn lieve dochtertje


Eerst verward, maar toen toch vrolijk,
maakte zij ook mij weer blij.
Na even nadenken moest ze lachen
en zei met heldere stem tegen mij...


Maar dat verklap ik niet. Dat moeten jullie zelf maar lezen.

Het is een letterlijk en figuurlijk zoet verhaaltje. De lievigheid druipt bijna van de pagina's af en de tekst in dichtvorm verhoogt die liefheid ook nog eens. Maar toch is het wel een heel prettig verhaaltje geworden, omdat het zo herkenbaar is. Je kunt je zo voorstellen hoe dat meisje zich zit te verkneukelen op papa's vondst. Ze wil hem zo graag een plezier doen, hem verrassen. Een kind vindt dat soms nog leuker dan zelf wat krijgen, vooral dat stiekeme wat er omheen hangt, het verstoppen van dat chocolaatje, die spanning of papa het vindt, verhoogt de weggeefpret. 


De vader, de verteller, spreekt ook vol liefde over zijn kleine meid. Op de zonnig gekleurde afbeeldingen zie je ook de genegenheid voor elkaar van de pagina's afspatten. Het is allemaal gelukkig net niet té lief geworden. Het is gewoon een heel liefdevol verhaaltje over een vader en zijn dochtertje die stapelgek op elkaar zijn.


ISBN 9789044823899 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | maart 2016
Afmeting 21 x 29 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 23 maart 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER