jeugd 4-5 jaar

Jane Hissey

http://www.janehissey.co.uk

 

Oude Beer
Jane Hissey


Op de cover staan allemaal knuffeldieren met een mooie oude beer in het midden.
Maar voordat het zover was dat Oude Beer weer bij de rest kon zitten... dat duurde nog wel even.
Oude Beer was namelijk een hele tijd geleden naar zolder gebracht omdat de kinderen te wild met hem speelden. Hun ouders waren bang dat hij kapot zou gaan en daarvoor was hij veel te lief en te mooi. Maar nu zit die arme Oude Beer daar maar in zijn eentje op die stoffige zolder.


Knuffelbeer Bertus Bruin mist zijn vriend heel erg, hij wil hem graag weer zien en met hem praten.
Maar hoe komen ze in hemelsnaam op zolder? Dat luik zit veel te hoog.
Samen met Eend, Konijn, en Kleine Beer probeert Bertus te verzinnen hoe ze het luik naar zolder open kunnen krijgen.
Ze bouwen een toren van de speelgoedblokken maar die valt steeds om. 'Dan maken we van onszelf een toren!' roept Eend. Dus klimmen en klauteren ze op elkaar, maar helaas, ook dat lukt niet. Wat nu?
Misschien kunnen ze het bed als trampoline gebruiken en zo al springend het luik openduwen. Ze doen vreselijk hun best en springen heel hoog, vooral konijn, maar helaas, ze komen niet hoog genoeg.
Eend wordt er helemaal verdrietig van. Het gaat vast niet lukken en dan zien ze Oude Beer nóóit meer!
De knuffeldierenvriendjes blijven van alles verzinnen maar niets lukt, totdat Bertus Bruin het kleine houten vliegtuigje ziet staan...
Die kunnen ze goed gebruiken! Hij verzint een heel slim plan en zo komt het dat Oude Beer toch weer gezellig tussen zijn vrienden in kan zitten.


Oude Beer is geschreven in 1986 en is razend populair in Groot-Britannië. Daar is het boek inmiddels een ware klassieker wat goed voor te stellen is.
De afbeeldingen bij het verhaal zijn hartverwarmend en ongelofelijk knap gemaakt, ook de rommelzolder vol oude spullen is prachtig afgebeeld, het lijken bijna foto's zo echt ziet alles eruit. Dankzij die kleine warme nuances die foto's niet hebben zie je dat alles met enorme vakmanschap op papier gezet is.


Het verhaal zelf is liefdevol en toont wat vriendschap waard kan zijn. Toch mis ik iets in de tekst. De toon van de tekst klopt niet met de vriendelijke, lieve afbeeldingen en de grappige fantasievolle ideeën. De taal is in mijn ogen vrij stijfjes, wat ouwelijk. Mogelijk wat ouderwets?
Dankzij de taal werd ik niet echt meegesleept in dit toch wel bijzondere avontuur. Maar dat ligt vast aan mij, als ik de bevlogen (Engelse) recensies lees, ben ik namelijk de enige die wat minder enthousiast is over dit boek is.  Misschien komt het ook omdat er dit keer meer tekst in het boek staat dan normaal gesproken in een prentenboek voorkomt.
Kortom, voor de afbeeldingen een dikke negen, voor de tekst een klein zeventje. Maar ik zou zeggen, oordeel zelf, bekijk het inkijkexemplaar


ISBN 9789051163896 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij De Vier Windstreken oktober 2014
Formaat: 21,5 x 26,2 cm leeftijd vanaf 4 jaar

© Dettie, 8 december 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER