Nieuwe jeugdboekrecensies 15+

Combitickets
Rudie Verbunt


Het is het eindexamenjaar, de tijd van feesten!
Maar helaas, dit gaat geen leuke zomer worden. Dat weet Jules zeker. Thijs, haar vriendje heeft het uitgemaakt en haar beste vriendin, Jessie praat niet meer met haar.


Jules heeft een baantje, ze staat in de afwaskeuken van een restaurant. Daar werkt Ilse ook. Zij is psycholoog. Nou ja, bijna dan. In ieder geval helpt ze Jules met haar verdriet door haar mee te nemen naar een danstent. Eigenlijk mag Jules daar niet naar binnen, maar Ilse kènt mensen.


‘En daar stonden we dan. In de Studio. Overal flitsende lichtjes en spiegels en vooral heel veel mooie meisjes die hun handen in de lucht staken en gilden.’


Jules drinkt veel te veel, maar Ilse is er voor haar. Het is beter om die Thijs te vergeten zegt ze, maar dat vindt Jules heel moeilijk.
En Jessie die doet net of ze haar wil helpen, maar intussen!
Is Jessie wel haar beste vriendin?
Die sleept haar mee naar een festival, waar ze naar de getver zullen gaan: zuipen en dansen, drugs en harde muziek. En daar ontdekt Jules dingen over haar vriendin die haar niet erg aanstaan.
Maar dat ene idee van haar is wel goed: Thijs zit in een gitaarband. Maar zij kunnen ook instrumenten bespelen. Dus wat gaan ze doen? Beter worden dan de band van Thijs!


Een verhaal over liefdesverdriet  en wat je daartegen kunt doen. Over vriendschap en verraad. En dat tegen een achtergrond waarvan je als ouders hoopt dat je kinderen er niet in verzeild raken: seks, drugs en drank. Precies wat die jongeren juist wèl willen doen!


Het verhaal is geschreven in superkorte hoofdstukken. Dat leest vlot. Het zal jongeren, vooral meiden, wel aanspreken gezien het onderwerp, maar ook vanwege het gebruik van jongerentaal.
Een lekker tussendoor boek voor op het strand, zeker als je van plan bent om ’s avonds ook lekker uit je dak te gaan.

Rudie Verbunt is schrijver, taalexpert en docent Nederlands.

ISBN 9789044847833 | Hardcover | 240 pagina's | Uitgeverij Clavis | maart 2023 | Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 2 juni 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Bloesemval
Mischa van Broekhoven


Het verhaal speelt zich af in Tokio. De vijftienjarige Mika is de voornaamste ik-figuur. Zij woont pas een jaar of twee in de grote stad met haar ouders en heeft nog geen vrienden gemaakt. Ze heeft zich aangemeld bij een een community op internet, waar ze al een tijdje contact heeft met iemand die zich Runner noemt.
Er is iets gebeurd in het dorpje in de bergen waar ze eerst woonden, het hele gezin is nog steeds van slag. Met Runner voelt ze zich prettig, al kent ze hem eigenlijk nog niet. Maar hij stelt voor elkaar te ontmoeten!


Runner blijkt Haru te zijn en ook in het echt voelt Mika de klik. En ze voelt dat er met Haru ook iets is. Eigenlijk praten ze er niet over.
En dat zullen ze ook niet doen met de andere jongeren die ze ontmoeten, als ze door ene Venom uitgenodigd worden om mee te doen aan een project van hem: ze bezoeken haikyo’s, Japans voor vervallen of verlaten plaatsen. 


Venom doet geheimzinnig over wat voor project het is, maar hij maakt wel foto’s. Mika is aanvankelijk al sceptisch – waar laat ze zich eigenlijk mee in? -  maar als ze bepaalde dingen ontdekt, wordt ze pas echt wantrouwend.
Wat wil Venom van hen? Is het toeval dat de anderen net als zij en Haru iets meegemaakt hebben waardoor hun leven nog steeds beïnvloed wordt?
En hoe kan Venom daar dan van op de hoogte zijn? Wat wil hij eigenlijk?


‘Als op een teken verplaatste de groep spreeuwen zich naar een reusachtige kersenboom, die eenzaam in het veld stond. De takken van de boom strekten zich uit tot hoog in de lucht en de kersenbloesems bungelden aan hun stelen, alsof ze gewiegd werden door de wind. Plotseling lieten alle bloesems tegelijk los. Zacht, heel zacht, dwarrelden ze naar benden en vormden ze een bloesemdeken op de grond.’


Heel poëtisch dit, maar het verhaal dat er achter zit is dat niet! Het verhaal ademt van begin tot eind een bepaalde spanning uit, er hangt een akelige sfeer. Waarom gaan die jongeren mee in Venoms plannen? Dit kan niet goed gaan toch?
Met voorin een aankondiging van een woordenlijst achterin: Japanse woorden vertaald.


Mischa van Broekhoven (1972, Hulst) studeerde Spaanse taal- en letterkunde in Nijmegen. Na haar studie werkte zij onder andere als vertaalster in Luxemburg. Bloesemval is haar debuut voor Young Adults, ze schreef al eerder voor jongere kinderen.


ISBN 9789044848625 | Hardcover | 208 pagina’s | Uitgever Clavis | maart 2023
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 30 april 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Jona
Anna van Praag

De zestienjarige Jona moet voor school een werkstuk maken en wordt door de mentor van de klas gekoppeld aan Lucas en Elin. Hij vond het zelf achteraf niet zo slim, maar toen er gevraagd werd om alvast een onderwerp te verzinnen had hij als idee het verhaal van zijn oma opgeschreven. Oma begint namelijk te dementeren en praat ineens over ene Simon, terwijl haar zoon en Jona helemaal geen Simon kennen. Een geheime liefde?


Oma was getrouwd met Ben! Die is intussen al lang overleden, net als de moeder van Jona. Mirjam is verongelukt toen ze na een ruzie met haar man de deur uit rende. Jona herinnert zich dat zijn vader hem daarvan de schuld gaf. Maar wat hij dan als vijfjarig kind gedaan zou hebben, dat weet Jona niet. Dat laatste hoeft gelukkig niet in het werkstuk. Zijn mentor vindt dat de drie scholieren een mooie documentaire kunnen maken: vandaar Lucas, die goed kan monteren. Dat wordt dan voor de vakken biologie, neurobiologie, en maatschappijleer.


Jona woont met zijn vader in een hofje, waar zijn oma ook woont. Zo kunnen ze een beetje voor haar zorgen, want ze gaat inderdaad wel achteruit. Hoe komt Jona er nu achter wie die Simon is? Heeft oma echt een geheim, of verzint ze maar wat? Is hij een waandenkbeeld?
Dat maakt niet uit, vindt de mentor. Niet voor het werkstuk.
Maar voor Jona wel! Zijn vader vindt het allemaal maar niets, dat gewroet in het verleden. Maar waarom zou het weten wie Simon is een probleem zijn?


Het wordt een spannend verhaal. Al is het vertelperspectief vooral Jona, Elin en Lucas hebben ook een verhaal dat met identiteit te maken heeft. Wat Jona betreft is het een coming of ageverhaal. Naast dementie vormt de joodse afkomst van Jona’s familie  een extra thema. Niet onbelangrijk blijkt wel.  
Ook gaat het verhaal over vriendschap en de moeizame relatie tussen vader en zoon.
De ontknoping is verrassend, en omdat het verhaal daar slechts langzaam naar toe werkt is er een behoorlijke spanningsboog.
De hoeveelheid pagina's is ook prettig voor jongeren. Fijne jeugdroman.


Anna van Praag (1967, Amsterdam) is een Nederlandse kinder- en jeugdboekenschrijfster. Anna van Praag studeerde Spaans in Amsterdam en werkte bij diverse theatergezelschappen en filmfestivals.


ISBN  9789047715184 | Paperback | 266 pagina’s | Uitgeverij Lemniscaat| februari 2023
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 19 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Vijf uur voor het vuur
Noah Withofs en Gerard van Gemert


De ik-figuur uit dit verhaal zit achter een man aan. Die man is Koen Verbruggen en hij heeft een misdaad op zijn geweten. Bij die achtervolging gaat het niet helemaal goed. De jongen wordt zelf neergeschoten. Dan begint zijn avontuur pas echt:


‘Toen ik wakker werd, lag ik gewoon thuis in bed. Op dat moment kon ik me niets meer herinneren van de afgelopen dagen. Geen overvallen, geen politie … Alsof er helemaal niets bijzonders was gebeurd.’


Maar er is wel degelijk iets gebeurd. Hij zat niet zomaar een willekeurige man achterna! Toch is er iets vreemds aan de hand. Als hij wakker wordt, blijkt hij weer 11 jaar te zijn. En hij is in zijn ouderlijk huis waar zijn ouders gewoon doen wat ze altijd deden. Maar dat kan niet toch? Hij weet immers dat ze gestorven zijn. En dan bedenkt hij: als ik nu op een tijdstip thuis ben dat zij nog leven, kan ik dan de moord voorkomen? Hij heeft vijf uur de tijd.


Dit is sowieso al een bijzonder gegeven. Is het mogelijk om het verleden te veranderen? En als dat kan, wat zijn dan de consequenties? Maar Noah Withofs gaat verder dan dit: de hoofdpersoon ontwaakt vaker dan deze eerste keer in zijn eigen bed, vijf uur voor zijn ouders sterven. Hij heeft dus zelfs meerdere kansen! Zou het genoeg zijn? Kan hij zijn ouders redden? Bij de verschillende kansen begint het verhaal steeds op dezelfde manier: hij wordt wakker in zijn eigen bed, van vroeger dus, met zijn ouders nog in leven.
Toch zijn het niet steeds precies dezelfde herhalingen van die ene dag, integendeel zelfs. Ook ontmoet hij nieuwe mensen, waaronder het meisje Lena. Zij wil hem wel helpen.


Vanaf het begin ben je als lezer getriggerd: hoe gaat dit aflopen? Het is een bijzonder, en lekker spannend verhaal.
Is hier een nieuwe schrijver opgestaan?

Share your stories is een verhalenwedstrijd voor jongeren, georganiseerd door Uitgeverij Clavis. De winnaars, vier in totaal, worden gekoppeld aan een ervaren Clavis-auteur, om samen het verhaal in boekvorm te gieten en echt uit te geven.Noah Withofs is een van de winnaars van 2021 en werd gekoppeld aan Gerard van Gemert. Van Gemert is bekend van zijn boeken in verschillende series over voetbal en hockey, maar schreef ook thrillers voor jongeren.


ISBN 9789044846775 | Hardcover | 91 pagina's | Uitgeverij Clavis | januari 2023
leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo,  23 februari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

KID
Het verhaal van twee broers en heel veel halfbroers- en zussen
Jelmer Soes


Pap: Ben je thuis vanavond? We moeten wat met jullie bespreken.
Sam: Bespreken?
Pap: Ja. Kai komt ook.


Dit berichtje is de start van de grote omwenteling in Sams (17) leven, evenals in dat van zijn broer Kai (23).
Wat zijn ouders te bespreken hebben is iets wat ze beiden totaal niet aan zagen komen. Ze krijgen namelijk te horen dat 'Pap' niet hun vader is maar zijn verwekt door Kunstmatige Inseminatie met donorzaad (KID). De verwarring is compleet de vragen talrijk, té talrijk. Het hele leven van de broers staat op zijn grondvesten te schudden.


Kai, die niet meer thuis woont, is aanvankelijk alleen maar enorm kwaad. Waarom drieëntwintig jaar niets zeggen? Juist zijn ouders die altijd pleiten voor eerlijkheid en openheid.
Dus daarom voelde hij zich altijd een vreemde eend in de bijt in het gezin. Daarom klikte het niet tussen hem en Sam.
Het is ook Kai die op onderzoek uit gaat. Hij wil weten of er toch een mogelijkheid is om zijn biologische vader te achterhalen. Hij struint heel internet af. Sam neemt het aanvankelijk gelaten op maar het gegeven pakt hem uiteindelijk beet en laat hem niet meer los. Zelfs als Kai denkt dat ze er toch niet achter komen blijft Sam doorgaan.


Natuurlijk laten ze DNA afnemen om naar het FIOM sturen. En wat volgt is een rollercoaster aan ontdekkingen, gevoelens, twijfel, boosheid, onmacht enz.
Sam leest o.a. het verhaal over Jan Karbaat, de arts die zijn eigen zaad gebruikte om vrouwen aan kinderen te helpen. Dit bericht choqueert Sam hevig. Misschien heeft hij ook wel 200 halfbroers- en zussen. Gelukkig is hij niet verwekt in die spermakliniek. Maar toch is het gegeven meer broers en zussen te hebben wel mogelijk. Maar er zijn nog veel meer zaken die hem compleet van slag maken. Gelukkig leven zijn ouders enorm mee en proberen beide jongens te helpen. Maar het is vooral iets wat zij zelf moeten verwerken en aanvaarden.
Kai is degene die Sam wijst op een forum voor donorkinderen en daardoor komt de boel in een stroomversnelling met verrassende en verbijsterende resultaten.


Ondertussen gaat het gewone leven ook door en de vrienden van Sam, Mo en Q zijn goud. Zij zijn er als het nodig is. Niet op een sentimentele manier, ze weten gewoon precies wat Sam op gegeven moment nodig heeft en handelen ernaar. Ze laten Sam ook zien wat hij wél heeft namelijk een stel ouders die stapelgek op hem zijn. Maar dat is voorlopig nog een zware hobbel om te nemen... Sams wereld is daarvoor nog een te grote rollercoaster. Ook de verhouding tussen de broers verandert. Gingen ze vroeger hun eigen weg, nu hebben ze samen iets te verwerken wat hen dichter bij elkaar brengt, of ze nu wel of geen broers zijn, ondanks enkele akelige misstappen van Sam.


Het is een adembenemende en prachtig geschreven roman geworden, gebaseerd op de eigen ervaringen van de schrijver die ook door middel van KID is verwekt. Het verhaal laat zien wat er met je gebeurt als je onverwacht jouw basis heel anders blijkt te zijn dan je dacht. De zoektocht naar de eigen afkomst is niet sentimenteel beschreven maar is wel aangrijpend.
Kortom, het is een prachtige, intense, indringende, informatieve roman.


ISBN 9789045128252 | Paperback | 304 pagina's | Uitgeverij Querido | 22 november 2022

© Dettie, 19 december 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Stroomstoring
Saar Pannekeet en Chinouk Thijssen


Op de middelbare school is een ouderavond. Een aantal leerlingen heeft zich aangemeld om alles voor te bereiden, en ze zijn druk bezig daarmee als plotseling het luchtalarm afgaat. Ze nemen het meteen heel serieus, ze doen wat hen - en iedereen in het land - opgedragen wordt: ramen en deuren sluiten, de gordijnen dicht en vooral tot nader order binnenblijven.


Maar dat nadere order komt maar niet en de vijf jongeren die nu opgesloten zijn in het schoolgebouw zijn op elkaar aangewezen. De conciërge was vlak voor het alarm afging de deur uitgegaan voor boodschappen en hij had de deur achter zich op slot gedaan.
Hij komt ook niet terug. En er komt evenmin iemand anders en, als ze stiekem even kijken, zien ze op straat nauwelijks iemand. Op de radio vertellen ze dat in een fabriek aan de grens met Duitsland na een stroomstoring een giftig en heel gevaarlijk gas vrijgekomen is.


Wat Saar Pannekeet heel goed doet is kiezen voor een oneven aantal jongeren, twee jongens en drie meisjes: dat zorgt automatisch voor spanningen. Bovendien geeft ze ieder van hen het woord en daarmee kan ze de verschillende karakters goed uittekenen.
Waar het vooral om gaat is hoe ieder van hen reageert op deze onvrijwillige opsluiting. Er is voldoende eten voor een aantal dagen, maar wat als het op dreigt te raken en ze nog steeds niet naar buiten mogen?
En ze hebben natuurlijk geen schone kleding bij zich, en er zijn geen bedden. Heel verrassend: er is wel een koelcel…
Dan is er nog een extra element: die ouderwetste draaitelefoon waarmee je magische gesprekken kan voeren. Ook leuk gevonden en goed in het verhaal ingebouwd.
Dan nog enkele verrassende wendingen, en het is helemaal compleet.


Saar Pannekeet is een van de winnaars van de verhalenwedstrijd Share your stories 2021, voor auteurs van 12 tot 18 jaar.
Zij bedacht een spannend plot, dat met de hulp van Chinouk Thijssen in de goede vorm gegoten werd. Het is voor lezers van Thijssen wel duidelijk dat het niet haar verhaal is, er zitten onvolkomenheden in, maar dat het een prima idee is, en dat er belangrijke thematiek behandeld wordt dat jongeren van 15 en ouder aan zullen spreken, dat is vast de verdienste van Saar Pannekeet. Met wat goede sturing kunnen we nog veel van haar verwachten.


ISBN 9789044846751 | Hardcover | 80 pagina's | Uitgeverij Clavis | juli 2022
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 1 december 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

De laatste vijf
2. Schaduwkronieken
Jeroen van Berckum


In 2956 is het leven echt niet meer zoals vandaag de dag. Er heeft een grote kernramp plaatsgevonden waarbij 96 procent van de mensheid is omgekomen. Er zijn nog maar een paar gebieden over waar mensen kunnen leven. Zoals dat gaat zijn de armen en zwakkeren  in een ondergeschikte positie beland, en hebben de rijken het voor het zeggen. Zij leven in de bovenste ring van het district Devon.


De zestienjarige Abel heeft zijn leven moeten slijten in de onderste laag, de Onderzone. Nu zijn moeder onlangs overleden is heeft hij niets meer te verliezen en hij laat zich overhalen door een kennis om in te gaan breken. Deze Dave weet zeker dat het veilig is en dat het een makkelijke manier is om rijk te worden. Zoals je al wel kan verwachten loopt dit gruwelijk mis en Abel slaat op de vlucht. In de trein naar ‘ver weg’ ontmoet hij een man die misschien wel tot de elite behoort. Deze meneer Graffin blijkt hem heel goed gezind en neemt hem zomaar mee naar de Groene Vlakte:


‘Weet je wat? Als jij belooft hard te werken en je te gedragen als een volwassen persoon, wil ik je een kans geven.’

Al snel gebeuren er dingen die op zijn minst raadselachtig zijn. Abel blijkt niet de enige jongere die aangenomen is als 'hulpje'. Waarom moeten ze weten hoe zwaar hij is en welke bloedgroep hij heeft? En waarom zit zijn kamer op slot? Maar ach, het is hier stukken beter dan in de onderste regionen. Het komt wel goed. Maar dat komt het natuurlijk niet. Abel ontmoet de anderen: Beck, Desmond, Elim en Ling-Xi. Ze gaan deel uit maken van een spel, maar helaas zijn zij niet degene die spelen…

Een heerlijk spannend toekomstverhaal - waarin allerlei technologische snufjes waaronder humanoïden voorkomen - dat mede doordat het heel filmisch geschreven is doet denken aan die series en films als The Hunger Games en The Labyrinth Runner: Heerlijke spannende series waarin jongeren de hoofdrol spelen. Dit boek van Jeroen van Berckum past prima in dit rijtje en dat belooft dus wat!


Jeroen van Berckum is het pseudoniem waaronder Jeroen Groot Beumer fictie schrijft om verwarring te voorkomen. Onder zijn echte naam schrijft hij namelijk boeken over en met gitaarmuziek. Vanaf 2012 heeft hij diverse korte verhalen geschreven voor bundels. Niet alleen kinderverhalen, maar ook Horror/Science Fictie verhalen voor YA en volwassenen.


ISBN  9789044849103| Hardcover | 200 pagina’s | Uitgever Clavis | maart 2023
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 15 mei 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Arendsoog – een brug te ver
Thomas Desmet


De zeventienjarige ik-persoon, Anton Arend, heeft een baantje naast zijn schoolwerk: hij is detective.
(De hoofdstukken heten dan ook: de zaak van…)
Hij is goed in zijn werk, men weet hem wel te vinden: degene die denkt dat het vriendje of vriendinnetje buiten zijn of haar boekje gaat; degene die wil weten wie zijn motor beschadigd heeft; zelfs degene die zijn of haar echte vader zoekt.
Anton helpt je aan een antwoord.


Maar zijn eigen leven is sinds kort helemaal veranderd: voor Het Ongeval had hij dromen, was zijn moeder een populaire directrice, en waren zijn ouders nog bijeen. Na Het Ongeval zijn zijn ouders gescheiden, is zijn broer uit huis gegaan, en kijkt iedereen hem met de nek aan. Behalve als hij hun problemen mag oplossen.


Een vooraanstaand lid van de gemeenschap is bij een fataal ongeluk omgekomen. Antons moeder zou daarbij betrokken zijn. Hij kan zijn eigen probleem maar niet uit zijn hoofd zetten: Wat is er dan precies gebeurd op die avond? Hoezo heeft zijn moeder daar iets mee te maken?


Anton ontdekt dat er allerlei louche zaakjes speelden – en nog spelen - in zijn dorp.
Was het maar zo eenvoudig als uitzoeken wie de echte vader van iemand is! Hier is van alles gaande, waarbij je niet weet wie te vertrouwen is en wie je erin luist.
Zijn schoolgenoten zijn veelal kinderen van de betrokkenen, en daardoor ook zelf betrokken.
De onderlinge verhoudingen tussen oud en jong zijn verward, het is aan Anton om dat allemaal uit te pluizen.


Een detective-thriller van een onbekende schrijver, die een belofte lijkt voor de toekomst.
Het verhaal is spannend, het zit goed in elkaar.
Door de diverse opdrachten die Anton krijgt is er veel variantie, zijn de invalshoeken vaak anders. De hoofdzaak blijft evenwel Het Ongeval. Daar duikt dan ook het gevaar op wat dit boek tot een thriller maakt.
De achtergrond is de belevingswereld van tieners. Hun leefwereld en het omgaan met elkaar wordt uitstekend beschreven met vlotte dialogen.

ISBN  9789002277504 | Hardcover | 266 pagina’s | Uitgeverij Davidsfonds | maart 2023
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 29 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Winnen van de wereld
Mark Boode

Yanna zit in 3B, een rumoerige klas. Op school wordt af en toe een klimaatdag gehouden. Hun leraren hebben niet echt met elkaar overlegd: iedere les begint met het filmpje waarin Greta Thunberg, de Zweedse activiste op zestienjarige leeftijd de wereldleiders toesprak in New York. Natuurlijk vonden de leerlingen één keer wel genoeg, het wordt heibel als de juf van biologie  (de bio-biet) het filmpje ook nog eens opzet. Als de juf hulp gaat halen omdat ze haar leerlingen niet meer in de hand heeft, grijpt een van de leerlingen in. Het meisje dat iedereen Pocahontas noemt zet een ander filmpje op, over Ecuador. En ze vertelt over dat land, waar zij vandaan komt. Waar grote machines het dorp platgegooid hebben, en gaten graven op zoek naar koper. Waar de rivier zo vervuld is dat er geen vissen meer kunnen leven. En de klas is stil…


De volgende dag is er een landelijke scholierenstaking. Yanna is onder de indruk van het verhaal van haar klasgenoot. Ze wil graag dat haar vriendin Evi meegaat. Die lacht haar nog net niet uit:


‘Maar denk je echt dat een bedrijf dat bossen platwalst een wandelclub met boomknuffelaars wordt omdat wij in Nederland een dag niet naar school gaan?’ Ze lacht me keihard uit. ‘Jij vindt een kantine al te druk. En nou wil je in een propvolle trein stiekem naar een protestmars om met vijftigduizend man de longen uit je lijf te schreeuwen?’


Yanna gaat dan ook maar niet, al wilde ze eigenlijk wel. Ze heeft wel een ander besluit genomen: ze eet geen vlees meer. Dat besluit wordt thuis niet met gejuich ontvangen.
Maar Yanna blijft bij haar besluit. En als ze bij het voetballen een meisje ontmoet die wèl bij de klimaatmars was en die haar vraagt naar de Schuur te komen, waar de Green Rebels samenkomen, verandert alles: Yanna beseft dat het leven dat ze leidt eigenlijk niet is zoals ze wil. Ze doet teveel wat anderen willen. Het wordt tijd dat ze haar eigen keuzes maakt.

‘We hebben het draaiboek voor de laatste keer doorgenomen. Elke stap, elke minuut. We hebben de regels herhaald. Geen geweld, geen vernielingen. Maar wat er echt gaat gebeuren, weet niemand. Misschien komen we niet verder dan de bushalte. Misschien sturen ze het leger op ons af.’


Het klimaat is het belangrijkste thema in dit boek. Daarnaast komen ook typische tienerproblemen aan de orde: identiteit (LHBTQ+ = lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, queer of questioning) en verliefdheid.
Het boek is in een vlotte stijl geschreven – vaak in korte zinnetjes, dat leest prettig. Er is humor en de dialogen lopen lekker. De tweestrijd die Yanna met zichzelf voert is waarschijnlijk heel herkenbaar voor jongeren.


Een belangrijk boek dus. Boode windt er geen doekjes om: met demonstreren loop je risico, want men is niet blij met jongeren die de boel blokkeren. Achterin staat een nawoord van Jesse van Schaik, onze Nederlandse Greta Thunberg. Zij  vertelt over zichzelf en over de beweging Fridays For Future. Over wat je zelf kunt doen ten behoeve van het klimaat – anders eten, geen auto rijden -  en wat de risico’s zijn. Er volgen 12 tips van jonge milieuactivisten, en natuurlijk staan er de websites in waar je meer informatie kunt vinden. Een dankwoord en bronvermelding maken het boek af.


Mark Boode (1967, Rijswijk) is schrijver en theaterdocent, medeoprichter van Teachers for Climate (plek 6 Trouw Duurzame 100 2022) en lid van de Raad van Advies van Youth for Climate. Als zzp’er werkt hij aan verduurzaming van het onderwijs. Welke invloed hebben mensen op de natuur en het klimaat? Hoe gaan we daar goed mee om? Door meer te leren over de samenhang tussen klimaat, biodiversiteit, economie en lifestyle kunnen we samen werken aan een groene en gezonde toekomst. Op 9 maart is Youth for Climate aanwezig bij de presentatie van Winnen van de Wereld, het nieuwe boek van Mark Boode.

ISBN  9789047715177 | Paperback | 223 pagina’s | Uitgeverij Lemniscaat | maart 2023
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 10 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Raven 4
deel 7 uit de serie SLAVES 
Miriam Borgermans


Toekomst, de 26e eeuw. De wereld is totaal anders dan wij hem kennen: SLAVES is opgericht, dat staat voor Superfoundation of Labour Answers to Valuable Employees Society. Deze stichting verzorgt opleidingen voor slaven, die specifieke taken moeten verrichten.
Dertien miljard slaven zijn er, verdeeld in allerlei klassen. Opgeleid tot dienaren van hun meesters, of arme sloebers die in de verwoeste wereld hun kostje moeten scharrelen. En al deze slaven worden gezien als erger dan minderwaardig. Hun leven is niets waard.
Allemaal zijn ze voorzien van een onmogelijk te verwijderen elektronische halsband waardoor totale controle door hun meesters mogelijk is.


En er is het algoritme: ‘Besluiten worden louter genomen op basis van ingevoerde data en wiskundige modellen. Te vergelijken met een kookrecept, geschreven voor een robot.’
Het is het overkoepelend beslissingsorgaan, dat SLAVES beheert.

Dante en Raven, hoofdpersonen van deze verslavende (!) serie,  zijn trashers, de hoogste klasse, zij hebben een opleiding gevolgd. Raven werd gespot door Seamus, een van de Genoten, de heersers. Hij is de zoon van de eigenares van de school. Genoten wonen in het Alfa Bastion, waar de rijken zich bevinden. Het is de wereld van bankiers.


Raven ontsnapte van de opleiding tot Delicatus (speciale privéslaven) en sindsdien is zij uit handen van Seamus gebleven. Dante kreeg de opdracht van Satu, de hoogste baas, die Seamus dwars wil zitten, om haar terug te vinden. Dante voelt zich verantwoordelijk voor haar, hij dacht dat hij er goed aan deed er voor te zorgen dat ze op die slavenschool werd geplaatst. Nu heeft hij hulp van de hoogste bazen om haar terug te vinden.


Intussen woedt er een machtsstrijd in Alfa, die beslist zal worden op 6 januari in het Stadion.
Een datum die Raven ook trekt, maar dan voor de opstand die zij zo graag wil. Zij heeft veel medestanders, in en buiten de City, maar vanwege al die machtsspelletjes is het lastig om uit te maken wie te vertrouwen is. Heeft ze nog wel een slavenleger tot haar beschikking?
En Dante? Heeft ze hem verkeerd beoordeeld? Is hij betrouwbaar?


Dat probleem, wel of niet vertrouwen in iemand hebben, is een van de hoofdthema’s in dit zevende deel.
Raven komt er achter dat ze niet altijd de juiste keuzes maakt, maar ja, doe je het verkeerd dan heb je al wel te maken met de gevolgen!
Ook beseft ze dat ze in Alfa waar ze zich nu bevindt alleen maar iets voor elkaar kan krijgen als ze zich gedraagt als een delicatusslavin, dat waar ze nu juist zo’n hekel aan heeft.

Veel problemen dus in dit zevende deel, waarin we Raven volgen.
Tussen de hoofdstukken in duikt Seamus steeds op, in superkorte stukjes tekst. Hij is duidelijk nog steeds bezeten van Raven.
Er zijn een aantal herkenbare thema’s in dit boek: het bouwen van het Stadion dat vele levens kost. Maar och, slaven? Die zijn immers waardeloos.
Het algoritme wordt steeds machtiger, en er is de grote rol van de media, waar degenen die (denken dat ze) het voor het zeggen hebben hun macht uitbuiten. Bedrog, omkoperij chantage, waar kennen we het van?
Voor de mensen die in de City wonen is schoonheid, oftewel een perfect uiterlijk, reuze belangrijk, maar ook onzeker: zo’n schoonheidsideaal kan zomaar veranderen.

Miriam Borgermans laat Raven een goed idee krijgen: een film maken. Maar daarvoor heeft ze informatie nodig. Op die manier kan de schrijfster ook haar lezers heel veel vertellen, zonder dat het maar een moment saai wordt. En voor als je het even niet meer weet: achterin vind je een verklarende woordenlijst voor de terminologie die hoort bij dit dystopische verhaal.
Beleef het nieuwe avontuur van Raven mee, je krijgt er geen spijt van. Eerder wil je weer vooraan in deze serie beginnen te lezen!
Ondanks dat het een erg dikke pil is, je legt het niet makkelijk weg.
Raven en Dante, ze kruipen onder je huid, je hoopt stiekem dat hun verhaal een romantisch tintje krijgt, maar of dat het geval is?


Miriam Borgermans (1965, Vught) is een veelschrijver. Behalve de onnavolgbare SLAVES-serie voor Young Adults schreef ze ook voor jongere kinderen en verhalen voor volwassenen. Annabelleke voor 7+ is eveneens een succesvolle serie aan het worden.

ISBN 9789044845587 | hardcover | 544 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2022
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 22 december 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Race door de tijd
Hay van den Munckhof


Samen met jeugdvriend Arne staat Maya voor de poorten van de Magische Academie in Nieuw-Amsterdam. Eindelijk is het zover, dit is waar Maya van gedroomd heeft. Ze wil tijdreizen. Met haar wiskundig inzicht is ze vooral geïnteresseerd in de technische en theoretische kant van het rijdreizen. Arne daarentegen is de talenspecialist. Hij heeft zich al enorm verdiept in de Oud-Nederlandse talen, het Fries, de Vikingtaal, oud Sasisch etc. Hun woonplaats Duurstede (het vroegere Dorestad) is hierin zijn uitgangspunt.
Maya staat te trappelen om haar nieuwe leven te beginnen maar Arne heeft meer oog voor Maya. Iets wat Maya stoort. Zij wil afstand houden.


De dagen op de academie zijn spannend en enerverend. Helemaal als ene Knut veel belangstelling voor Maya toont. En zij? Zij valt als een blok voor de aantrekkelijke Zweed. En deze Knut zorgt er voor dat Arne dat te weten komt, met alle gevolgen van dien.


 Na zijn ontdekking heeft Arne zich namelijk aangemeld voor een gevaarlijke tijdreistest en is gelijk vertrokken. Pas dan beseft Maya wat hij voor haar betekent! Gelukkig begrijpen de professoren dat de situatie voor Arne en Maya verschrikkelijk is. Maya mag vervolgens ook naar de tijd van Arne, alleen is er één probleem... Maya is gekleurd. En gekleurde mensen werden heel slecht behandeld in de tijd waar Arne naar gereisd is...


En dan volgt een spannend verhaal dat zich plaatsvindt in een heel andere wereld dan nu. De verhoudingen tussen rijk en arm is enorm en zwarte mensen zijn ondergeschikt en handelswaar. Het wordt nog spannend, want Maya moet Arne zien te vinden maar hoe zal hij reageren als hij haar ziet? 


Het verhaal is lekker en het is ook bijzonder om over de tijd te lezen waar ze naar vertrokken zijn. Het boek zou ook leuk zijn om te gebruiken voor een spreekbeurt.
Wel is het verhaal duidelijk de aanloop naar het vervolg en daar kijk ik erg naar uit!


ISBN 9789464640526 | e-book | 95 pagina's | H!P Publishing |  26 oktober 2022
Leeftijd 15+

© Dettie, 10 december 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER