Nieuwe jeugdboekrecensies 15+

Raven 4
deel 7 uit de serie SLAVES 
Miriam Borgermans


Toekomst, de 26e eeuw. De wereld is totaal anders dan wij hem kennen: SLAVES is opgericht, dat staat voor Superfoundation of Labour Answers to Valuable Employees Society. Deze stichting verzorgt opleidingen voor slaven, die specifieke taken moeten verrichten.
Dertien miljard slaven zijn er, verdeeld in allerlei klassen. Opgeleid tot dienaren van hun meesters, of arme sloebers die in de verwoeste wereld hun kostje moeten scharrelen. En al deze slaven worden gezien als erger dan minderwaardig. Hun leven is niets waard.
Allemaal zijn ze voorzien van een onmogelijk te verwijderen elektronische halsband waardoor totale controle door hun meesters mogelijk is.


En er is het algoritme: ‘Besluiten worden louter genomen op basis van ingevoerde data en wiskundige modellen. Te vergelijken met een kookrecept, geschreven voor een robot.’
Het is het overkoepelend beslissingsorgaan, dat SLAVES beheert.

Dante en Raven, hoofdpersonen van deze verslavende (!) serie,  zijn trashers, de hoogste klasse, zij hebben een opleiding gevolgd. Raven werd gespot door Seamus, een van de Genoten, de heersers. Hij is de zoon van de eigenares van de school. Genoten wonen in het Alfa Bastion, waar de rijken zich bevinden. Het is de wereld van bankiers.


Raven ontsnapte van de opleiding tot Delicatus (speciale privéslaven) en sindsdien is zij uit handen van Seamus gebleven. Dante kreeg de opdracht van Satu, de hoogste baas, die Seamus dwars wil zitten, om haar terug te vinden. Dante voelt zich verantwoordelijk voor haar, hij dacht dat hij er goed aan deed er voor te zorgen dat ze op die slavenschool werd geplaatst. Nu heeft hij hulp van de hoogste bazen om haar terug te vinden.


Intussen woedt er een machtsstrijd in Alfa, die beslist zal worden op 6 januari in het Stadion.
Een datum die Raven ook trekt, maar dan voor de opstand die zij zo graag wil. Zij heeft veel medestanders, in en buiten de City, maar vanwege al die machtsspelletjes is het lastig om uit te maken wie te vertrouwen is. Heeft ze nog wel een slavenleger tot haar beschikking?
En Dante? Heeft ze hem verkeerd beoordeeld? Is hij betrouwbaar?


Dat probleem, wel of niet vertrouwen in iemand hebben, is een van de hoofdthema’s in dit zevende deel.
Raven komt er achter dat ze niet altijd de juiste keuzes maakt, maar ja, doe je het verkeerd dan heb je al wel te maken met de gevolgen!
Ook beseft ze dat ze in Alfa waar ze zich nu bevindt alleen maar iets voor elkaar kan krijgen als ze zich gedraagt als een delicatusslavin, dat waar ze nu juist zo’n hekel aan heeft.

Veel problemen dus in dit zevende deel, waarin we Raven volgen.
Tussen de hoofdstukken in duikt Seamus steeds op, in superkorte stukjes tekst. Hij is duidelijk nog steeds bezeten van Raven.
Er zijn een aantal herkenbare thema’s in dit boek: het bouwen van het Stadion dat vele levens kost. Maar och, slaven? Die zijn immers waardeloos.
Het algoritme wordt steeds machtiger, en er is de grote rol van de media, waar degenen die (denken dat ze) het voor het zeggen hebben hun macht uitbuiten. Bedrog, omkoperij chantage, waar kennen we het van?
Voor de mensen die in de City wonen is schoonheid, oftewel een perfect uiterlijk, reuze belangrijk, maar ook onzeker: zo’n schoonheidsideaal kan zomaar veranderen.

Miriam Borgermans laat Raven een goed idee krijgen: een film maken. Maar daarvoor heeft ze informatie nodig. Op die manier kan de schrijfster ook haar lezers heel veel vertellen, zonder dat het maar een moment saai wordt. En voor als je het even niet meer weet: achterin vind je een verklarende woordenlijst voor de terminologie die hoort bij dit dystopische verhaal.
Beleef het nieuwe avontuur van Raven mee, je krijgt er geen spijt van. Eerder wil je weer vooraan in deze serie beginnen te lezen!
Ondanks dat het een erg dikke pil is, je legt het niet makkelijk weg.
Raven en Dante, ze kruipen onder je huid, je hoopt stiekem dat hun verhaal een romantisch tintje krijgt, maar of dat het geval is?


Miriam Borgermans (1965, Vught) is een veelschrijver. Behalve de onnavolgbare SLAVES-serie voor Young Adults schreef ze ook voor jongere kinderen en verhalen voor volwassenen. Annabelleke voor 7+ is eveneens een succesvolle serie aan het worden.

ISBN 9789044845587 | hardcover | 544 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2022
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 22 december 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Race door de tijd
Hay van den Munckhof


Samen met jeugdvriend Arne staat Maya voor de poorten van de Magische Academie in Nieuw-Amsterdam. Eindelijk is het zover, dit is waar Maya van gedroomd heeft. Ze wil tijdreizen. Met haar wiskundig inzicht is ze vooral geïnteresseerd in de technische en theoretische kant van het rijdreizen. Arne daarentegen is de talenspecialist. Hij heeft zich al enorm verdiept in de Oud-Nederlandse talen, het Fries, de Vikingtaal, oud Sasisch etc. Hun woonplaats Duurstede (het vroegere Dorestad) is hierin zijn uitgangspunt.
Maya staat te trappelen om haar nieuwe leven te beginnen maar Arne heeft meer oog voor Maya. Iets wat Maya stoort. Zij wil afstand houden.


De dagen op de academie zijn spannend en enerverend. Helemaal als ene Knut veel belangstelling voor Maya toont. En zij? Zij valt als een blok voor de aantrekkelijke Zweed. En deze Knut zorgt er voor dat Arne dat te weten komt, met alle gevolgen van dien.


 Na zijn ontdekking heeft Arne zich namelijk aangemeld voor een gevaarlijke tijdreistest en is gelijk vertrokken. Pas dan beseft Maya wat hij voor haar betekent! Gelukkig begrijpen de professoren dat de situatie voor Arne en Maya verschrikkelijk is. Maya mag vervolgens ook naar de tijd van Arne, alleen is er één probleem... Maya is gekleurd. En gekleurde mensen werden heel slecht behandeld in de tijd waar Arne naar gereisd is...


En dan volgt een spannend verhaal dat zich plaatsvindt in een heel andere wereld dan nu. De verhoudingen tussen rijk en arm is enorm en zwarte mensen zijn ondergeschikt en handelswaar. Het wordt nog spannend, want Maya moet Arne zien te vinden maar hoe zal hij reageren als hij haar ziet? 


Het verhaal is lekker en het is ook bijzonder om over de tijd te lezen waar ze naar vertrokken zijn. Het boek zou ook leuk zijn om te gebruiken voor een spreekbeurt.
Wel is het verhaal duidelijk de aanloop naar het vervolg en daar kijk ik erg naar uit!


ISBN 9789464640526 | e-book | 95 pagina's | H!P Publishing |  26 oktober 2022
Leeftijd 15+

© Dettie, 10 december 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De eerste vonk
Fate: the Winx saga
Sarah Rees Brennan

Voor vele jongeren – en ouderen? – zal de Winx saga geen nieuwkomer zijn.
Tegelijk met het nieuwe seizoen van Fate: the Winx saga op Netflix is er de prequel in boekvorm: Fate: de eerste vonk. De serie is momenteel de meest gestreamde serie!


Het verhaal speelt zich grotendeels af op de elfenschool Alfea. Er worden voorbereidingen getroffen voor de introductiedag, de dag waarop eventueel nieuwkomers kennis kunnen maken met het leven op Alfea en de leerlingen die er al zijn. Dat zijn onder andere de Specialisten Sky en zijn kamergenoot Riven.


Stella, de vriendin van Sky is een lichtfee. En ze is de dochter van koningin van Solaria. Zij wordt omringd door jaknikkers, meiden die zich graag wentelen in Stella’s magie. En de jongedame geniet er van. Nu de introductiedag nadert is zij verantwoordelijk voor de versiering van de school, en die taak neemt ze zeer serieus. Maar hulp van Sky kan ze even vergeten, die is druk met Riven, die qua karakter het tegendeel lijkt van de knappe strijder die een klein hartje heeft en erg sociaal is. Riven is een pestkop, een huichelaar.
De directrice van de school, Farah, is afwezig, zij is naar de Eerste Wereld, waar de gewone mensen wonen. Wat voert zij in haar schild?


Terwijl het rommelt op Alfea arriveren de nieuwelingen. Aisha is een waterfee, Muse een gemoedsfee en Terra een aardfee. Terra kent Alfea eigenlijk al, ze is er namelijk als dochter van een van de professoren opgegroeid. Ze wil zo graag eindelijk ook de lessen kunnen volgen.
Het verhaal wordt vanuit diverse perspectieven verteld: boven de hoofdstukken staat dan: Aarde; Licht; Specialist etc. Steeds is er een persoon verbonden met deze magie.
Een aardfee, een lichtfee, een waterfee en een gemoedsfee. Er ontbreekt er nog een…


En er wordt gesproken over ene Rosalind, vroegere directrice, die blijkbaar snode plannen heeft. Maar wat dan?
Er wordt gehint naar gebeurtenissen die vooraf gaan aan dit verhaal, maar daarover krijg je geen duidelijkheid. Voor wie niets van de Netflix-serie Fate – A Winx weet, kabbelt het verhaal enigszins doelloos voort, want waar komt het vandaan? En waar gaat het naar toe?
Het gedeelte waarin enkele personages een waarheidsdrankje krijgen is wel grappig, al zullen zij het daar niet mee eens zijn. Hoe de magie werkt, hoe vriendschappen ontstaan, dat zijn leuke ingrediënten. En het boek eindigt met een enorme cliffhanger.


Sarah Rees Brennan is een Ierse schrijfster die vooral bekend staat om haar fantasy-fictie voor jonge volwassenen. Haar eerste roman, The Demon's Lexicon, werd in juni 2009 uitgebracht door Simon & Schuster. De boeken van Rees Brennan zijn bestsellers in het VK.


ISBN 9789464101454 | paperback| 256 pagina's | Horizon| september 2022
Vertaald uit het Engels door Sandra Hessels | Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 26 oktober 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

De school van Goed en Kwaad
Soman Chainani


In het eigenaardige dorpje Gavaldon gebeuren al jaren vreemde dingen: iedere vier jaar in de elfde nacht van de elfde maand verdwijnen er twee kinderen uit de leeftijdsgroep 12 tot 16. Ze worden nooit meer teruggezien. Kinderen lezen alleen maar sprookjesboeken, heel grondig en zo weten ze wat ze als ze eenmaal op de school voor Goed en Kwaad zijn, gaan leren.


Het is de Schoolmeester die twee kinderen zal kiezen en meenemen.
Ouders proberen hun knappe kinderen smerig te maken en er armoedig te laten uitzien. Kinderen die eerder gezien werden als slecht, moesten maar in de kerk gaan bidden…


‘Agatha staarde vol ongeloof naar de taferelen. ‘Hoe is het mogelijk dat een heel dorp in sprookjes gelooft?’
‘Omdat ze echt zijn.’
Agatha bleef staan. ‘Je gelooft toch niet echt in die legende?’
'Natuurlijk wel,’ zei Sophie.’


Als de dag nadert is Sophie er klaar voor. Zij wil graag meegenomen worden, zij wil de Ware, haar droomprins ontmoeten. Zij is immers de mooiste! Haar vader is er ook klaar voor: hij timmert alle ramen dicht, om te voorkomen dat zijn dochter meegenomen wordt, zoals iedereen in het dorp zegt.
En goed is ze ook: doet ze immers niet haar uiterste best om vriendin te blijven met dat meisje dat op het kerkhof woont? Agatha is ook nog erg lelijk.
Gaandeweg zijn de twee meisjes toch vriendinnen geworden.
En dat jaar zijn zij degenen die meegenomen worden door de Schoolmeester.


Sophie wordt tot haar afgrijzen op de afdeling voor slechteriken geplaatst, waar de meesten ook lelijk zijn. Agatha is net zo verbijsterd: zij belandt tussen meisjes in snoezige roze jurken die zich alleen maar druk maken over hun uiterlijk.
Er is een grote fout gemaakt, en ze willen naar huis. Tenminste, Agatha wil echt naar huis. Sophie wil overgeplaatst worden en haar prins ontmoeten. Maar dat vertelt ze Agatha niet.


We leren Sophie kennen als een leeghoofdig meisje. Mooi inderdaad, maar egoïstisch en verwend. Voor de lezer is heel duidelijk waarom zij in de toren van Nimmer beland is. Net zoals we snappen dat Agatha, hoe lelijk ze ook is, juist bij de Immers zit. Zij is van nature behulpzaam, slim en rechtvaardig. Natuurlijk is hun omgeving er ook van overtuigd dat ze verkeerd zitten. Het levert diverse situaties op waarin allebei de kinderen het moeilijk krijgen. De opdrachten die ze krijgen, de beproevingen en natuurlijk het Bal! Nu is dat Bal alleen voor de Immers, en Sophie moet en zal er heen. Want daar is Tedros, de knappe jongeman, van wie ze overtuigd is dat hij haar prins is.
Dat denkt Tedros ook trouwens.


Hebben ze gelijk? Zitten ze in de verkeerde toren?


Op zich is de afloop wel voorspelbaar, alleen de weg er naar toe niet. Er gebeurt heel veel, spanndende, magische dingen. Romantisch ook natuurlijk, suikerzoet zelfs, maar – gelukkig? – zijn er ook hele akelige, griezelige scenes.


Er valt een heleboel te beleven in dit eerste deel. Dat begint al met de tekening die je ziet voor het verhaal begint: de school van Goed en Kwaad wordt afgebeeld, waarbij de Toren van het Goede erg lieflijk en sierlijk is, terwijl de andere toren er eng en wanstaltig uitziet. Daar is ook Het Blauwe Bos afgebeeld en de HalverwegeBrug, die natuurlijk ook een rol spelen in het verhaal. Alle elementen zijn stereotiep: wolven en padden horen aan bij Kwaad, terwijl elfjes en mooie vogels bij Goed horen.
Maar in de loop van het verhaal veranderen deze nuances: de wereld is niet zwart-wit…


Het is een fantasyserie, die ook verfilmd is voor Netflix.


Soman Chainani (Miami) is schrijver en filmmaker. De serie School van Goed en Kwaad was zijn debuut, al in 2013. De serie is volop vertaald, meer dan 30 talen! Het aantal boeken dat verkocht is loopt in de miljoenen.


ISBN 9789402710786 | paperback | 432 pagina's | Uitgeverij Harper Collins| juli 2022
Vertaald uit het Engels door Karin de Haas | Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 12 september 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Museumnacht
Chinouk Thijssen

Een groep jongeren. Vrienden. Ze kennen elkaar al jaren met uitzondering van Tabitha, die de nieuwste vriendin is van Malik. De andere meiden zijn behalve Alex haar maatjes Ziggy en Marlie. De overige jongens Keano, Lucas en Ashton.
Acht jongeren die elkaar goed denken te kennen, maar de lezer ontdekt al snel dat ze niet altijd even eerlijk en oprecht tegen elkaar zijn. En dat gaat hen opbreken als ze besluiten om als groep in te gaan op de uitdaging van bekende you-tubers. Justin en Josh, een tweeling, doen een oproep op Insta.


‘Wij hebben iets heel speciaals bedacht. Een soort ode aan de museumkiller. Het is bekend dat het Instamuseum sinds die nacht dicht is, en iedereen die er wel eens langs is gelopen, heeft gezien dat het vervallen is. Het schijnt binnen niet eens schoongemaakt te zijn. Alles is nog zoals het ooit was.’


Waar hebben ze het over?
Tijdens de museumnacht in Amsterdam is een groepje van 8 jongeren vermoord in het Instamuseum. De dader, een jongen van 20 jaar, werd doorgeschoten door de politie. Of… waart hij nog rond in dat museum? Het spookt er, zegt men. Er wordt door de tweeling een enorme beloning uitgeloofd voor een groepje vrienden dat de volgende dag om acht uur in zijn geheel uit het museum komt.
De vrienden geven zich op en worden gekozen. Na een enge rondleiding door de tweeling gaat de toegangsdeur dicht, en daar zitten ze dan. Ze hebben een spelletje gekregen om de nacht door te komen. Er liggen slaapzakken en Marlie heeft allerlei lekkers meegenomen. Dat moet lukken toch?


Steeds vanuit een ander vertelperspectief – Ziggy, Marlie, Lucas of Ashton - wordt vervolgens verteld over een enorm spannende nacht. Boven de hoofdstukken staat behalve wie de verteller is ook de tijd vermeld. Het spel ‘truth or dead’ brengt meteen al onderliggende spanningen naar boven. Ieder van hen wordt geconfronteerd met juist die dingen die ze verborgen wilden houden. Maar: hoe kan degene die jacht op hen maakt daar van op de hoogte zijn?


Dit boek is een zogenaamde slasher: in een dergelijk verhaal gaat het meestal om een seriemoordenaar, die zijn slachtoffers stalkt en op gruwelijke wijze vermoordt. Die moordenaar kan een psychotisch persoon (soms gemaskerd, meestal onbekend) zijn of een bovennatuurlijk wezen. De slachtoffers van de moordenaar zijn doorgaans tieners en adolescenten.
Slasherfilms zijn populair Scream, Saw, A nightmare on Elm Street.
En nu een slasherboek van Nederlandse bodem, dat absoluut bij jongeren die van slashers houden goed zal vallen.


Als je er bij stil staat weet je wel dat het allemaal niet kan kloppen, maar het verhaal is zo spannend, zo goed geschreven dat je daar helemaal niet bij stil wil staan. Je leest door. En je moet van goede huize komen als de rillingen niet over je lijf lopen!
Is er behalve zij met z’n achten nog iemand aanwezig? Waarom doen hun telefoons het niet? En al die geluiden, wat betekent dat?
Naast het enge plot -  is er ook het verhaal over de jongeren en de onderlinge verhoudingen.
Eh, een verfilming van dit boek? Durven we dat te zien?


Chinouk Thijssen (1983) is de auteur van Fataal spel en de Truth or Dance-trilogie. Naast het schrijven van youngadultthrillers werkt Chinouk als freelance corrector en geeft ze lezingen op school. De optie op de filmrechten van Fataal spel is inmiddels verkocht, Truth or Dance stond op de shortlist voor Young Adult-boek van het jaar en Break a Leg won Beste Young Adult Nederlandstalig.

ISBN 9789044846614 | hardcover | 195 pagina's | Uitgeverij Clavis| juli 2022

© Marjo, 12 augustus 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

KID
Het verhaal van twee broers en heel veel halfbroers- en zussen
Jelmer Soes


Pap: Ben je thuis vanavond? We moeten wat met jullie bespreken.
Sam: Bespreken?
Pap: Ja. Kai komt ook.


Dit berichtje is de start van de grote omwenteling in Sams (17) leven, evenals in dat van zijn broer Kai (23).
Wat zijn ouders te bespreken hebben is iets wat ze beiden totaal niet aan zagen komen. Ze krijgen namelijk te horen dat 'Pap' niet hun vader is maar zijn verwekt door Kunstmatige Inseminatie met donorzaad (KID). De verwarring is compleet de vragen talrijk, té talrijk. Het hele leven van de broers staat op zijn grondvesten te schudden.


Kai, die niet meer thuis woont, is aanvankelijk alleen maar enorm kwaad. Waarom drieëntwintig jaar niets zeggen? Juist zijn ouders die altijd pleiten voor eerlijkheid en openheid.
Dus daarom voelde hij zich altijd een vreemde eend in de bijt in het gezin. Daarom klikte het niet tussen hem en Sam.
Het is ook Kai die op onderzoek uit gaat. Hij wil weten of er toch een mogelijkheid is om zijn biologische vader te achterhalen. Hij struint heel internet af. Sam neemt het aanvankelijk gelaten op maar het gegeven pakt hem uiteindelijk beet en laat hem niet meer los. Zelfs als Kai denkt dat ze er toch niet achter komen blijft Sam doorgaan.


Natuurlijk laten ze DNA afnemen om naar het FIOM sturen. En wat volgt is een rollercoaster aan ontdekkingen, gevoelens, twijfel, boosheid, onmacht enz.
Sam leest o.a. het verhaal over Jan Karbaat, de arts die zijn eigen zaad gebruikte om vrouwen aan kinderen te helpen. Dit bericht choqueert Sam hevig. Misschien heeft hij ook wel 200 halfbroers- en zussen. Gelukkig is hij niet verwekt in die spermakliniek. Maar toch is het gegeven meer broers en zussen te hebben wel mogelijk. Maar er zijn nog veel meer zaken die hem compleet van slag maken. Gelukkig leven zijn ouders enorm mee en proberen beide jongens te helpen. Maar het is vooral iets wat zij zelf moeten verwerken en aanvaarden.
Kai is degene die Sam wijst op een forum voor donorkinderen en daardoor komt de boel in een stroomversnelling met verrassende en verbijsterende resultaten.


Ondertussen gaat het gewone leven ook door en de vrienden van Sam, Mo en Q zijn goud. Zij zijn er als het nodig is. Niet op een sentimentele manier, ze weten gewoon precies wat Sam op gegeven moment nodig heeft en handelen ernaar. Ze laten Sam ook zien wat hij wél heeft namelijk een stel ouders die stapelgek op hem zijn. Maar dat is voorlopig nog een zware hobbel om te nemen... Sams wereld is daarvoor nog een te grote rollercoaster. Ook de verhouding tussen de broers verandert. Gingen ze vroeger hun eigen weg, nu hebben ze samen iets te verwerken wat hen dichter bij elkaar brengt, of ze nu wel of geen broers zijn, ondanks enkele akelige misstappen van Sam.


Het is een adembenemende en prachtig geschreven roman geworden, gebaseerd op de eigen ervaringen van de schrijver die ook door middel van KID is verwekt. Het verhaal laat zien wat er met je gebeurt als je onverwacht jouw basis heel anders blijkt te zijn dan je dacht. De zoektocht naar de eigen afkomst is niet sentimenteel beschreven maar is wel aangrijpend.
Kortom, het is een prachtige, intense, indringende, informatieve roman.


ISBN 9789045128252 | Paperback | 304 pagina's | Uitgeverij Querido | 22 november 2022

© Dettie, 19 december 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Stroomstoring
Saar Pannekeet
met medewerking van Chinouk Thijssen


Op de middelbare school is een ouderavond. Een aantal leerlingen heeft zich aangemeld om alles voor te bereiden, en ze zijn druk bezig daarmee als plotseling het luchtalarm afgaat. Ze nemen het meteen heel serieus, ze doen wat hen - en iedereen in het land - opgedragen wordt: ramen en deuren sluiten, de gordijnen dicht en vooral tot nader order binnenblijven.


Maar dat nadere order komt maar niet en de vijf jongeren die nu opgesloten zijn in het schoolgebouw zijn op elkaar aangewezen. De conciërge was vlak voor het alarm afging de deur uitgegaan voor boodschappen en hij had de deur achter zich op slot gedaan.
Hij komt ook niet terug. En er komt evenmin iemand anders en, als ze stiekem even kijken, zien ze op straat nauwelijks iemand. Op de radio vertellen ze dat in een fabriek aan de grens met Duitsland na een stroomstoring een giftig en heel gevaarlijk gas vrijgekomen is.


Wat Saar Pannekeet heel goed doet is kiezen voor een oneven aantal jongeren, twee jongens en drie meisjes: dat zorgt automatisch voor spanningen. Bovendien geeft ze ieder van hen het woord en daarmee kan ze de verschillende karakters goed uittekenen.
Waar het vooral om gaat is hoe ieder van hen reageert op deze onvrijwillige opsluiting. Er is voldoende eten voor een aantal dagen, maar wat als het op dreigt te raken en ze nog steeds niet naar buiten mogen?
En ze hebben natuurlijk geen schone kleding bij zich, en er zijn geen bedden. Heel verrassend: er is wel een koelcel…
Dan is er nog een extra element: die ouderwetste draaitelefoon waarmee je magische gesprekken kan voeren. Ook leuk gevonden en goed in het verhaal ingebouwd.
Dan nog enkele verrassende wendingen, en het is helemaal compleet.


Saar Pannekeet is een van de winnaars van de verhalenwedstrijd Share your stories 2021, voor auteurs van 12 tot 18 jaar.
Zij bedacht een spannend plot, dat met de hulp van Chinouk Thijssen in de goede vorm gegoten werd. Het is voor lezers van Thijssen wel duidelijk dat het niet haar verhaal is, er zitten onvolkomenheden in, maar dat het een prima idee is, en dat er belangrijke thematiek behandeld wordt dat jongeren van 15 en ouder aan zullen spreken, dat is vast de verdienste van Saar Pannekeet. Met wat goede sturing kunnen we nog veel van haar verwachten.


ISBN 9789044846751 | Hardcover | 80 pagina's | Uitgeverij Clavis | juli 2022
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 1 december 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Later als ik vliegen kan
Adriaan Volk


Wat een debuut! Adriaan Volk weet met Later als ik vliegen kan je van begin tot eind te boeien met het verhaal van Bram die opgroeit in een christelijk dorpje en worstelt met het feit dat hij anders is dan de rest van de klas. Als hij heel jong is, kan hij het nog niet verklaren, maar naarmate hij ouder wordt, vallen dingen op zijn plek. Hij is homo. Nadat Bram tot die conclusie gekomen is, probeert hij dit krampachtig te verbergen voor zijn omgeving. Hij wordt steeds ongelukkiger en ontwikkelt een angststoornis.


Met oog voor detail weet Adriaan Volk Brams worsteling aan je over te brengen:


Op mijn vrije dagen liet ik mezelf in de afgrond vallen met mijn geheimen. Op die dagen werd ik één met mijn angsten, en sloot ik mezelf op in mijn kamer. Al mijn demonen bestookten me dan tegelijk; als een zwerm zwarte spreeuwen die in een boom achter het huis landde aan het einde van de dag. Op elke tak een gitzwarte vogel, luid kwetterend, tot hun geschreeuw het enige was wat ik nog horen kon, terwijl ik hoopte dat er een schot hagel zou worden gelost, zodat ze massaal zouden opvliegen en ik was verlost.
Vertel het ze.
Mijn hand begon te trillen. Ik laadde het geweer met hagel en legde mijn vinger op de trekker. ‘Mam, pap, ik moet jullie wat vertellen.’
Verrast keken mijn ouders op. Dit was anders, ongewoon, niet zoals altijd.
Mijn mond was droog, mijn tong trok zich krampachtig naar achteren. Alles in mijn lijf verzette zich tegen de woorden die op het punt stonden mijn mond te verlaten.


Dat Bram niet alleen is in zijn worsteling met het leven, blijkt als hij deel gaat nemen aan een intensief groepstherapieprogramma.


Adriaan Volk hoopt met zijn boek de geestelijke gesteldheid van jongeren beter bespreekbaar te maken en het taboe rond mentale problemen te doorbreken. Samen met hem hoop ik dat hij met dit prachtige boek dit doel bereikt zodat jongeren de moed vinden om te vliegen op het moment dat het leven je dwingt om te springen.


ISBN 978 90 266 2542 8| NUR 285 | Paperback| 282 pagina’s | Uitgeverij KokBoekencentrum| juni 2022
Leeftijd 15+

© Els ten Voorde, 20 september 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

In het vervloekte hart
Rima Orie


Arawan is een natie waar vele volkeren wonen, soms in vrede, soms ook niet. Ze bundelen hun krachten wel als er vreemde mannen hun land binnen dringen. De Frijlanders. Zij hebben andere, gevaarlijker wapens, en de inlanders zijn niet tegen hen opgewassen. Alleen in het oerwoud zijn ze betrekkelijk veilig om te voorkomen dat ze tot slaaf gemaakt worden.


Maar het oerwoud herbergt weer andere gevaren. In de periode dat de bloedmaan verschijnt komen er monsters tevoorschijn. Kinderen die geboren worden in die magische nacht worden bloedkinderen genoemd. Ook zij worden als monsters beschouwd: als ze het al weten te overleven dan blijken ze inderdaad bijzondere gaven te hebben.


In Disin, een van de dorpjes, woont de zeventienjarige Priya Chkadhari. Zij is zo’n bloedkind. Haar moeder weet dat natuurlijk en zij heeft haar dochter altijd op de achtergrond gehouden. Priya’s jongere zusje Ishani, is normaal, en wordt in Priya’s ogen verwend en voorgetrokken. Hun vader is door de Frijlanders meegenomen en gedwongen voor hen te werken. Hij ontsnapte maar het kostte hem toch zijn leven.
Haar jeugd is dus niet zo prettig verlopen. Ze moet het toegeven: ze is jaloers, en gaat gebukt onder de liefdeloze houding van haar moeder.


Nu is er een uitweg: Eens in de zoveel tijd komt er een delegatie uit Kuwatta, waar het militaire fort gelegerd is, om kandidaten te zoeken die ofwel als soldaat, ofwel als geleerde opgeleid zullen worden. Eén kind per dorp wordt middels een test gekozen. Priya wil die test winnen! Maar Ishani is slimmer en beter opgeleid. Dan maar een beetje valsspelen.
Priya mag inderdaad mee, maar tot haar verbazing is Ishani er ook. En dan ontdekt Priya dat niet alleen zij maar vele andere kinderen juist uitgekozen zijn omdat zij bloedkinderen zijn! In Kuwatta hebben ze hen nodig vanwege hun magische krachten…


Een prachtig verhaal, over magie en bijzondere gaven, dus ja: het is fantasy.  Het gaat over de strijd tussen goed en kwaad: de inheemse volkeren tegen de indringers, de kolonisten. En over een ander groot gevaar, dat zich bevindt in het hart van Kuwatta. Monsters en magische wezens, en een harde strijd waarin het echt om leven en dood gaat.
Maar er is ook een realistisch aspect: de inheemse volkeren hebben een kleur en de kolonisten zijn blank. Als je dan weet dat de schrijfster van Surinaamse afkomst is, kun je al snel verband leggen.Voeg daarbij een vleugje romantiek en vooral ook uitstekende karaktertekeningen en je hebt een fantastisch boek in handen!


In een nawoord bevestigt Orie dat ze schrijft over Suriname, waarbij ze benadrukt dat het merendeel toch echt fictie is. En dan volgt een lijstje met boeken voor diegenen die meer willen weten over het land.
Het lijvige boek is heel mooi uitgevoerd. Het heeft een extra papieren omslag en een opdruk. Geen goud op snee, maar rood blad op snee.


Rima Orie (1994) is junior jurist en won de schrijfwedstrijd Moon YA Contest.


ISBN  9789048867271 | Hardcover | 448 pagina's | Uitgeverij Moon | juli 2022
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 25 augustus 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Boy Queen
George Lester


Robin Cooper heeft een droom: hij wil het theater in: dansen, zingen en wat daar allemaal bij komt. Helaas: steeds weer wijzen de toneelopleidingen hem af. Maar als hij zijn examen heeft gehaald en deze scholen niet open staan voor hem: wat moet hij dan? Naar de universiteit, zoals zijn vrienden doen, dat wil hij niet.
Hij raakt steeds dieper in de put. Er is ook nog de kwestie van zijn Geheime Vriendje. Robin is al lang uit de kast, hetgeen gelukkig geaccepteerd wordt door zijn moeder en vrienden. Maar Connor, zijn vriend dus, durft niet uit de kast te komen, en dat is een probleem.
Alles moet stiekem.


Op zijn achttiende verjaardag hebben zijn vrienden – niet Connor – een verrassing voor hem: In een naburig stadje gaan ze een dragshow bezoeken: Dragcellence. En Robin kijkt zijn ogen uit: dit wil hij ook! (De term 'drag' is de informele benaming van het dragen van kleding van het andere geslacht, dat ook wel crossdressing wordt genoemd. Niet alleen kleding, het is een totale ‘verbouwing’. Dragqueens en -kings zijn onherkenbaar) Als dragqueen is hij immers ook bezig met toneel en zang, en hij vindt het prachtig om zich om te kleden en op te maken. Zijn vrienden steunen hem, en vormen zijn alibi als hij bij een dragqueen in de club gaat leren hoe hij het moet aanpakken. Daarvoor moet hij spijbelen, en hij durft het zijn moeder niet te vertellen.


George Lester vertelt het verhaal over een jongeman die een passie ontdekt heel overtuigend. De jongen wil er voor gaan maar komt nogal wat hindernissen tegen op zijn weg naar geluk.
Als hij Robin is, is hij een onzekere jongen, een puber nog, met bijbehorende problemen, maar als hij eenmaal omgevormd is tot boyqueen, is hij compleet anders.
Maar hij heeft er wel moeite mee om te liegen, vooral tegen zijn moeder. Ze hadden nooit eerder geheimen voor elkaar. En Connor, wat moet hij met een jongen die niet durft uit te komen voor wie hij is?


Lester is zelf dragqueen en weet dus heel goed waar hij over praat. De lezer krijgt een kijkje in een onbekende wereld: een wereld waar dromen werkelijkheid kunnen worden, maar niet zonder slag of stoot. Het is geen droog verslag, maar een soepel lopend verhaal, invoelend en met humor geschreven, waardoor het leest al een trein en je intussen heel wat wijzer wordt.


George Lester is een freelance redacteur, musical- en theaterliefhebber en drag nerd. Hij woont samen met zijn partner in Twickenham in Londen en post semi-regelmatig video's waarin hij zijn liefde voor boeken en schrijven deelt.


ISBN 9789048865611 | paperback | 304 pagina’s | Uitgeverij Moon | mei 2022
Vertaald uit het Engels door Tom ten Hove | Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 4 juli 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER