jeugd 4-5 jaar

Veronique Renting & Monique van den Hout

Pest jij ook?
tekst: Veronique Renting
illustraties: Monique van den Hout


In de reeks Bij de hand  verschijnen allerlei boeken over heel diverse onderwerpen zoals bedplassen, adoptie, autisme, mondhygiëne, oogproblemen, overgewicht enz. Dit boek gaat, zoals uit de titel al blijkt, over pesten.


Het verhaal begint met Elsje die in de klas een plekje vrijhoudt voor Jesse, haar beste vriendin. De kinderen zitten in een kring. Als de zoemer gaat en de les begint is Jesse er nog niet. Maar dan gaat de deur open en komt de directeur binnen met een meisje, zij is nieuw op school. Het meisje heet Meike en gaat naast Elsje zitten want daar is nog een plekje vrij. Elsje vindt het maar niets, dat is de plek van Jesse! Ze wil ook niet spelen met Meike, ze wil Jesse.


's Middags heeft Elsje een akelig en gemeen plannetje bedacht en daarna doet ze nog iets heel naars. Ze is Meike flink aan het pesten. Gelukkig komt juf er achter maar ze is wel heel boos op Elsje. Ook Elsjes moeder is boos maar ze praat wel lang met Elsje. De volgende dag is alles anders... en niet alleen omdat Jesse er weer is.


Dit verhaal is nog redelijk onschuldig maar het laat wel zien hoe snel iemand van plagen over kan gaan naar pesten en hoe dat van kwaad tot erger kan gaan.  Elsje wil niet dat Meike de plek van Jesse inneemt en daardoor pest zij, maar dat duurt 'maar' één dag.
Achterin het boek staan tips voor ouders en leerkrachten daarin staat ook dat als een kindje een keertje gepest wordt daar geen blijvende schade van zal ondervinden. Maar  kinderen die stelselmatig gepest worden kunnen allerlei lichamelijke en psychische klachten krijgen.
Ook in de kleuterklas (4-6 jaar) blijken kinderen elkaar te pesten.
Bij de tips staat ook wat er  gedaan kan worden om pesten tegen te gaan of te stoppen en enkele (internet)adressen in België en Nederland waar meer informatie over dit onderwerp gevonden kan worden.

Het verhaal is helder verteld en kan een goede opening bieden om pesten bespreekbaar te maken. De tekst is in een goed leesbare letter afgedrukt.
Het boek zelf is vrij groot (21x 29 cm) De gekleurde illustraties zijn ook vrij groot afgebeeld zodat kinderen, als het boek voorgelezen wordt, makkelijk mee kunnen kijken. Een goed en toegankelijk boek over een moeilijk onderwerp.


ISBN 978 9 0448 1426 2 Hardcover 32 pagina's | Clavis B.V.B.A., Uitgeverij | november 2010
Vanaf 4 jaar

© Dettie, 24 november 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER