jeugd 4-5 jaar

Ursula Jones & Russell Ayto

Heksenkinderen op school
tekst: Ursula Jones
illustraties: Russell Ayto


Op een donkere winterochtend liepen de drie heksenkinderen langs de school. Een meisje, Emma, stond bij het hek. Het was haar eerste schooldag en ze durfde niet naar binnen want ze was bang voor de grote kinderen van groep 8. De heksenkinderen hielpen Emma en veranderden haar in een monster want monsters zijn nergens bang voor. Maar nu was iedereen bang voor Emma! Dat was ook de bedoeling niet. Maar de heksenkinderen wisten nog niet hoe ze Emma weer terug moesten toveren. De politie kwam om het monster te verjagen maar het middelste heksenkind toverde snel iedereen anders. Op het eind toverde ze de hele school met in een sprookjesboek. 'Nu komen we allemaal uit een sprookjesboek,' zei ze. En dat is een prima plek voor een monster.' Iedereen vond het prachtig en ze hadden het allemaal vreselijk naar hun zin.
En toen... kwam de schoolinspecteur en die was helemaal niet blij en die vond het helemaal niet geweldig, nee, de inspecteur was vreselijk boos!
Gelukkig was het jongste heksenkind er nog en die kon ook al een klein beetje toveren en ze toverde de inspecteur in een stinkkaas. De inspecteur vond het heel erg en moest huilen, jongste probeerde hem te  veranderen maar dat lukte niet, de kaas groeide alleen maar en begon steeds erger te stinken... Wat nu? De kinderen konden niemand terugtoveren dus ook de inspecteur niet... Er was er maar één die kon helpen dus riepen ze heel hard... Mama!


Het is een heerlijk gek verhaal. Het boek heeft dan ook de Roald Dahl Funny Prize 2008 gewonnen voor het allergrappigste prentenboek. Dat zegt al genoeg. De afbeeldingen en de tekst zijn uitstekend op elkaar afgestemd. Het grappige is dat met de heksenkinderen een muisje, een pad, een slak, twee torretjes en een vleermuizen meelopen, meevliegen of meeliften.  De kinderen op school, de lerares, de directrice, de politie, die vervelende groep 8, niemand ontkomt aan de toverkunsten van de heksenkinderen, zelfs de schoolkat wordt omgetoverd.
De illustraties zijn erg leuk en vrolijk en, net als de tekst, zeer humoristisch.
Echt een boek dat kinderen prachtig zullen vinden, er is zoveel te zien en te beleven, ze zullen steeds wat nieuws ontdekken.
Eigenlijk zou elke schooljuf of -meester dit boek moeten voorlezen op de eerste schooldag, kinderen moeten dan vast zo lachen dat ze school helemaal niet eng meer vinden.


Ursula Jones is actrice en auteur. Ze woont in Frankrijk en Londen. Haar werk werd bekroond met de Smarties Prize en de Roald Dahl Funny Prize. Russell Ayto werkte in een medisch laboratorium en als postbode, maar zijn lievelingsbaan is illustrator. Hij heeft veel prentenboeken geïllustreerd, en werd genomineerd voor de Smarties Prize, de Mother Goose Award en de Blue Peter Book Awards.


ISBN 9 789026 128271 Hardcover 32 pagina's | Uitgeverij De Fontein | juli 2010
vertaald door Tjibbe Veldkamp leeftijd 4 - 7 jaar

© Dettie, 23 september 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER