jeugd 4-5 jaar

Carlo Collodi & Manuela Adreani

http://manuelaadreani.blogspot.nl

Zie ook de Leestafelrecensie over het boek "De avonturen van Pinokkio" in de categorie jeugd 10-12 jaar.

 

altDe echte Pinokkio herverteld
illustraties: Manuela Adreani
tekst: Carlo Collodi


Iedereen kent Pinokkio, de houten pop met de neus die groeit als hij een leugen vertelt. Er is een nieuwe bewerking van dit verhaal, waarbij het originele verhaal dat Carlo Collodi schreef ingekort werd maar de verhaallijn bewaard bleef, zodat ook nieuwe generaties kunnen genieten van een prachtig verhaal.


Carlo Collodi is het pseudoniem van de Italiaan Carlo Lorenzini. Hij leefde van 1826 tot 1890. Terwijl hij sprookjes vertaalde van de Fransman Charles Perrault (Assepoester, De gelaarsde kat e.a.) ontdekte hij dat hij zelf ook kon schrijven. Het boek waar men hem nog altijd van kent – hij schreef er meer – is Pinokkio, het verhaal van een deugniet die zijn weerga niet kent. Het verscheen aanvankelijk in episodes in een kindertijdschrift en is al in diverse versies verschenen.


In deze bewerking voor kinderen vanaf een jaar of vier zijn prachtige illustraties gemaakt door Manuela Adreani. Het zijn tekeningen die je ingelijst aan je muur zou willen hangen, zo mooi! Kinderen zullen er van genieten, terwijl je het verhaal over de deugniet voorleest.


En natuurlijk zijn de avonturen van de marionet herkenbaar: steeds opnieuw belooft Pinokkio dat hij zich zal gedragen, dat hij braaf naar school zal gaan, en direct naar huis zal komen. Maar de verleidingen zijn groot in de grote wijde wereld en de pop is niet gezegend met een goed beoordelingsvermogen en een flinke dosis wantrouwen die je toch nodig hebt in de omgang met vreemden. Steeds opnieuw laat hij zich bedriegen, steeds opnieuw stelt hij zijn verzorgers – eerst Gepetto, de houtsnijder, later de lieve Fee – teleur. Weer belooft hij beterschap, en gaat het een tijdje goed, tot de volgende oplichter hem weet te vinden.


Behalve de goede fee is er ook de krekel die hem waarschuwt. Pinokkio luistert niet, maar moet steeds toegeven dat de krekel gelijk had.Zo leert hij langzaam de mens kennen: het goede en het kwade. En hij vindt zijn weg, zodat het sprookje kan eindigen met ’ze leefden nog lang en gelukkig.’
En zoals een sprookje betaamt bevat het ook verwijzingen naar de maatschappij. Het werd geschreven in de negentiende eeuw, als kritiek op de wereld van toen.Maar ach, is die wereld nu zoveel anders?


In het stadje Collodi (in Florence in de buurt van Lucca), waaraan de schrijver van het boek zijn pseudoniem ontleende, is een Pinokkio-park (Parco di Pinocchio) gevestigd. Daar bevinden zich gebeeldhouwde taferelen uit het verhaal.


Zie ook de Pinokkiosite


ISBN 9789059241138 | hardcover| 80 pagina's |  Uitgeverij Bakermat | oktober 2015
Vertaald uit het Engels door Catalina Steenkoop Leeftijd vanaf 4 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar

© Marjo, 27 maart 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER