jeugd 4-5 jaar

Lily Murray

http://lovlieillustration.com

 

Liefde is
Illustraties: Sarah Maycock
Tekst: Lily Murray


Liefde... wat is dat eigenlijk?
Iedereen weet wat er bedoeld wordt als je het woord zegt, maar eigenlijk zijn er geen woorden voor. Het is meer een gevoel of daad dat je voor iets of iemand hebt of doet,
Er zijn ook verschillende vormen van liefde zoals moederliefde, liefde voor je partner of... liefde voor boeken. Maar wat je daarbij voelt is ook bijzonder. Is het een warm gevoel, of blij of het gevoel samen te zijn? Het kan van alles zijn.


In dit boek wordt geprobeerd in woord en beeld duidelijk te maken wat liefde is, en wel liefde in al zijn variëteiten.
Als voorbeeld en toelichting worden gedragingen uit het dierenrijk gebruikt.

We lezen:

Liefde is stoer, maar kan ook zacht en zorgzaam zijn.
Liefde is krachtig maar ook mild.
Liefde is speels maar kan ook serieus zijn.

Daarbij zien we de krachtige tijger die vecht voor zijn geliefde maar daarnaast mild en teder naast zijn partner ligt - zie de cover -.
De stoere aap slingert met veel bombarie door de bomen om fruit te plukken om het vervolgens vol liefde aan het jonge aapje te geven.
De stokstaartjes spelen plagerig maar met respect met elkaar én staan ook samen op de uitkijk bij gevaar.


De prachtig getekende olifantenstoet maakt ook indruk, zij vormen een grote familie die generaties lang voor elkaar zorgt. Ook dat is liefde.
Alles in dit boek straalt liefde uit. Zeker de liefde van de illustrator voor al het mooie wat in de dierenwereld te zien en te beleven is.


Ondanks dat het een prentenboek is, is de tekst voor alle leeftijden en dat is maar goed ook. Jonge kinderen zullen niet alles begrijpen wat er over liefde in al zijn facetten gemeld wordt, dat kan ook niet anders, want liefde is en blijft ongrijpbaar.
Prachtig boek om bijvoorbeeld aan een geliefde te geven.


ISBN 9789047714804 | Hardcover | 48 pagina's | Lemniscaat | 26 januari 2023
Formaat 24,2 x 30,7 cm | Alle leeftijden

© Dettie, 22 juni 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Een jurk met zakken
Illustraties: Jenny Løvlie
Tekst: Lily Murray


Vroeger hadden kinderen zondagse kleren, de jongens droegen dan een keurige broek met overhemd, en de meisjes een net jurkje met daaronder witte sokjes en schone, vaak hun nieuwste schoenen. Veel meisjes voelden zich dan bijna een prinses, maar het nadeel was dat je in zulke mooie kleren helemaal niet lekker kon spelen. Die kleren mochten niet vies of nat worden en vaak zaten ze ook niet echt lekker.


Lucy, het meisje uit het boek, ervaart ook zoiets. Ze mag voor haar verjaardag samen met haar tante Augusta een nieuwe jurk uitzoeken bij de Wereldberoemde Boetiek. De verkoper doet enorm zijn best. We zien een enorme rij prachtige jurken voorbij komen. Gele en groene, met stippen en stroken, prinsessen- en toverjurken, leren- en verenjurken. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het wel, maar... Lucy wil ze allemaal niet! De verkoper valt bijna van zijn stoel. Wat wil Lucy dan wel?
Nou gewoon, ze wil een jurk met zakken! En elk beetje avontuurlijk kind snapt gelijk waarom Lucy dat wil.


Het leuke is dat elk dromerig meisje én meisjes die helemaal niet houden van sierlijke jurken weg zullen smelten van dit boek. Want beiden komen helemaal aan bod. Het dromerig kind kan heerlijk genieten van o.a. de prachtige fantasievolle, zwaaiende, zwierende, charmante strand- en kanten jurkjes die allemaal in de Wereldberoemde Boetiek te vinden zijn.
De meisjes die liever overal doorheen banjeren en geen zin hebben om te letten op hun kleren kunnen lekker genieten van hun jurk met zakken:


Voor muntjes en steentjes
en botjes en beentjes
Voor ditjes en datjes
en zo.


De afbeeldingen geven ook deze vondsten en verzamelverlangens heel fantasievol weer.


Dat Lily Murray en Jenny Løvlie weten waarom Lucy zo graag een jurk met zakken wil, wordt duidelijk uit hun levensverhalen. Zij groeiden op zonder veel mensen om hun heen. Jenny was zelfs het eerste kind dat in twaalf jaar werd geboren op Ekkeroy, een schiereiland in Noorwegen. Lily groeide op zonder veel mensen om haar heen. Ze bracht het grootste deel van haar tijd door met praten met dieren en verhalen verzinnen. Als je zo opgroeit dan wordt jouw fantasie aangezet en moet je schatten verzamelen die je buiten vindt, dan moet je gewoon een jurk met zakken!


ISBN 9789047714132 | Hardcover | 32 pagina's | Lemniscaat | 23 augustus 2022
Vertaling Margaretha van Andel | formaat 25,8 x 25,8 cm | leeftijd 4+

© Dettie, 21 augustus 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER