jeugd 4-5 jaar

Tineke Meirink

https://www.tinekemeirink.nl

 

Zie jij wat ik zie?
Fotografie: Anna Bay
Tekst en illustratie: Tineke Meirink


Dit is een heel bijzonder boek: als je het openslaat heb je geen idee wat er gaat komen.
Wat je ziet is namelijk niet wat je verwacht in een boek voor kleuters! Op de twee pagina’s die je het eerst ziet staat een zwart wit foto afgedrukt, van wat een heleboel gereedschap is. Verderop wordt uitgelegd dat wat je zag de schuur van opa is. Die opa is heel handig, staat er, hij maakt de mooiste dingen. Maar Tineke Meirink kan er ook wat van, al zijn dat dan weer heel andere dingen dan die opa maakt.


Opa speelt een spel: ‘ik zie, ik zie, zie jij wat ik zie?’ Ze kiezen een van de stukken gereedschap: een tang, een klem, een sleutel, of iets waarvan ik niet zou weten wat het is of waar het voor dient. Maar: dat maakt dus niets uit. Want de vraag ’zie jij wat ik zie?’ betekent niet wat het in het raadspelletje betekent.


Tineke Meirink gebruikt haar eigen speciale fantasie, en ineens zijn een stel paletmessen paletvissen geworden! Ongelooflijk wat ze dan maakt van een tang, van een borstel, of van een oliespuit! Eerst zie je dus een foto, sec van een voorwerp. Vervolgens sla je de pagina om om te zien wat het geworden is.
Het is leuk om eerst zelf je fantasie er op los te laten, en dan kom je vast op iets anders uit. Dat hindert natuurlijk niet. Het gaat om het kijken. Anders kijken dan je normaliter doet. Met andere ogen, met fantasie kun je alles maken van een saaie hamer…

Dit boek van Tineke Meirink is genomineerd voor de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur 2023! 

Tineke Meirink is illustrator en autonoom kunstenaar. Ze studeerde aan de Hogeschool voor Beeldende Kunsten in ‘s-Hertogenbosch. Als illustrator heeft ze ruim 120 kinderboeken, prentenboeken en educatieve boeken geïllustreerd. De laatste jaren werkt ze ook aan eigen autonome projecten naast haar werk in opdracht. Voorbeelden van die projecten zijn ‘Stop:watch’, ‘Worn Wood’ en sinds 2021 ‘Trashures’.

ISBN 9789021682860 | Hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | maart 2022
Afmeting 20.8 x 21,6 cm | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 16 december 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Aagjes grote wereldspeelreis
Tineke Meirink


Aagje uit Nederland gaat op reis naar allerlei werelddelen en in elk werelddeel krijgt ze er een nieuw vriendje of vriendinnetje bij die met haar speelt en meereist naar het volgende werelddeel. Aagjes reis begint in Afrika waar ze Mosi ontmoet.
Op de hardkartonnen afbeelding, die twee pagina's beslaat, zie je allemaal  Afrikaanse kinderen spelen maar ook zie je een Afrikaans schooltje en Afrikaanse dieren en huizen afgebeeld. In een kadertje linksboven vertelt Aagje over Afrika en vraagt ze of jij ook die dingen ziet die zij ziet op de tekening. Rechtsonder staan enkele opdrachten die bij elke afbeelding hetzelfde zijn, zoals; Zie je het busje? en kip en haantje? welk kind heeft zich een beetje pijn gedaan? en vind de vijf kinderen die zich verstopt hebben, etc.
Aagje bezoekt verder Azië, Antartica, Noord-Amerika (New York), Oceanië, Zuid-Amerika en gaat uiteindelijk met haar nieuwe vriendjes naar haar huis in Europa.


Op alle zeven tekeningen is geprobeerd kenmerkende dingen voor dat werelddeel af te beelden (en Aagje vertelt er ook een klein beetje bij).
Maar helemaal gelukt is dat niet. Het geeft soms een vertekend beeld. 'Hier in Azië is alles mooi groen', vertelt Aagje. Maar Azië is een enorm werelddeel en het klimaat varieert daar nogal, evenals het uiterlijk van de mensen en hun kleding. Op de afbeelding zie je echter, vreemd genoeg, alle kinderen in westerse kleding. Er wapperen wel enkele geluksvlaggetjes aan bamboestokken en je ziet wel een piepklein bamboebosje met pandabeertjes en een soort tempel met vermoedelijk yaks ernaast, in het water spelen kinderen met een olifant. Maar de tekening bestaat voornamelijk uit een groot groen grasveld met spelende, westers geklede, kinderen en een schooltje. Persoonlijk vind ik het niet echt een beeld van Azië geven.
En 'hier in Oceanië, in Australië,' zoals de tekst weergeeft is ook nogal verwarrend. Het lijkt alsof Oceanië in Australië ligt in plaats van andersom.
Op de afbeelding over Oceanië zie je zee en veel zand. Het is dat er ook aparte bomen op staan en je vrij klein een, overigens blank, jongetje ziet spelen op een didgeridoo en je nog twee kangoeroetjes afgebeeld ziet maar anders zou het zomaar het Nederlandse strand kunnen zijn.
Zuid-Amerika wordt afgebeeld als een soort jungle... Tja...


Toch jammer want er kan met dit onderwerp zoveel meer onder de aandacht gebracht worden.
Eveneens mis ik voor- of achterin het boek een wereldkaartje zodat kinderen kunnen zien waar de genoemde werelddelen liggen.
De afbeeldingen zelf zijn wel mooi gemaakt en het zoeken op tekeningen is voor kinderen altijd leuk om te doen. Maar de presentatie had wel wat speelser gemogen, aldoor dezelfde vragen maakt wat statisch, en er had meer uit dit onderwerp gehaald kunnen worden dan nu gedaan is.


ISBN 9789044818222 Hardcover met 14 hardkartonnen pagina's Uitgeverij Clavis oktober 2012
Afmeting 26 x 34 cm Leeftijd 4+ 

© Dettie, 27 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER