jeugd 4-5 jaar

Emilie Hubert

De zachtgekookte aarde
tekst: Emilie Hubert
illustraties: Maud Roegiers


Op de voorkant zie je het al... Er gaat iets mis met de aarde... Je ziet een kale man met een vuurrood hoofd en de aardbol afgebeeld. Op de aarde tekent zich een schaduw af van een vork en een lepel. Wat is er aan de hand?
Er is maar één iemand die weet wat er aan het gebeuren is en dat is professor Nieuwsgeierig (nee geen typefout). Hij is sterrekundige en door zijn telescoop ziet hij een heleboel rode enveloppen uit de ruimte op de aarde terechtkomen.


Hij maakt zich zorgen. En als professor Nieuwsgeierig zich zorgen maakt, krabt hij op zijn eihoofd.
'Wat een vreemd, bizar, triest voorval,' mompelt hij tegen zichzelf.
'Waar komen die enveloppen in hemelsnaam vandaan?' 


De postbode stopt bij iedereen een van die rode enveloppen in de brievenbus, ook bij de professor, maar hij heeft alleen maar aandacht voor wat hij in zijn telescoop ziet.  Hij gelooft zijn ogen niet.. de planeten zijn gebarsten, gespleten, gebroken.
Pas later leest de professor de brief... daarin staat dat mensen in het postkantoor de mooiste kado's kunnen ophalen. Allemaal dingen die heel veel warmte afgeven zoals een televisie, een helicopter, een motor,  enz.  Iedereen weet niet hoe snel ze naar het postkantoor moeten gaan en even later is het een kabaal van jewelste. Auto's, vliegtuigen, helicopters als zoemt en vliegt en bromt. En... het wordt heel erg warm buiten...
De professor kan nauwelijks slapen van de hitte en het lawaai.
De volgende ochtend bekijkt de professor de foto's die 's nachts gemaakt zijn door de telescoop en dan weet hij wat er aan de hand is... het is vreselijk... hij rent de straat op en roept dat mensen moeten stoppen met de kado's uitproberen maar niemand wil naar hem luisteren, de professor waarschuwt iedereen maar hij is te laat...


Het zal duidelijk zijn, dit boek  gaat over de opwarming van de aarde, het is een waarschuwing aan de kinderen. Een goed streven, alleen denk ik dat kinderen van vijf jaar niet veel van het verhaal zullen begrijpen en al helemaal niet van de pagina waarop 'uitgelegd' wordt hoe het nu zit met de opwarming van de aarde en wat de gevolgen zullen zijn.
Daar staan zinnen als:
"We stoten in de atmosfeer vervuilende broeigaskassen uit die de temperatuur verhogen en voor grote veranderingen zorgen."
of
"Fauna, flora en biodiversiteit worden bedreigd [...]
Een kind van vijf jaar zal dit zeker niet begrijpen.


De afbeeldingen zijn beter en duidelijker dan de tekst. Er zitten leuke grapjes in. Een piepklein konijntje dat door de enorme telescoop tuurt, een muisje dat knabbelt aan een boek of een vuilniszak. Koeien met rode wangen van de hitte. Leuk gedaan.


Achterin het boek staat ook wat je zelf kunt doen om te zorgen dat de aarde geen zachtgekookt eitje wordt.
Op zich is het natuurlijk prima dat er aandacht besteed wordt aan de opwarming van de aarde maar zoals het in dit boek gepresenteerd wordt denk ik dat het zijn doel voorbij schiet. De taal is te moeilijk en wat betreft de oplossingen om beter met alles om te gaan... Een kind milieubewustzijn bijbrengen ja... maar kun je van een kind van vijf verlangen dat hij/zij oplet of ze wel seizoensgroenten eten? Kun je aan een kind van vijf vragen duurzame of tweedehands kleren te kopen? Kun je van kinderen van die leeftijd verwachten dat zij dingen die ze niet meer gebruiken weggeven of uitlenen? Het komt op mij over als een boek dat via het kind de ouders wil waarschuwen maar het kind wordt wel angst aangejaagd. De aarde zal  gekookt worden!


ISBN 9789044812701 Hardcover 32 pagina's | Clavis | april 2010 Vanaf 5 jaar

© Dettie, mei 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER