jeugd 4-5 jaar

Emily Haworth-Booth

http://emilyhaworthbooth.com

 

De koning die het donker verbood
Emily Haworth-Booth


Emily Hayworth-Booth heeft in dit kinderboek iets opmerkelijks gedaan. Het is niet zomaar een kinderboek over een koning die bang is voor het donker. Nee, dat is in feite een kapstok waar ze een maatschappijkritisch verhaal aan heeft gehangen. Dit klinkt nogal zwaar maar het is in allerlei opzichten een licht verhaal...


Omdat de koning zo'n afschuw van het donker heeft, moet dat opgeheven worden. Maar hij weet ook wel dat de bevolking een Donkerverbod niet zal accepteren. Daarom verspreiden zijn raadslieden allerlei rare verhalen over het donker; het is saai en eng én het donker steelt zelfs geld en snoepgoed!  De onderdanen van de koning hebben niet door dat ze gemanipuleerd worden en zijn op het laatst helemaal blij zijn als de koning ervoor zorgt dat het nooit meer donker wordt. Voortaan blijven de lampen 24 uur per dag branden en de gordijnen worden ook weggehaald. Er wordt zelfs een kunstzon geplaatst. Het donker is compleet verboden.


Maar al gauw zakt de blijdschap over al dat licht bij de bevolking weg. Iedereen is namelijk doodmoe want slapen is lastig als het niet donker wordt. Maar de Lichtinspecteurs zijn streng, wie een lamp uit doet, krijgt een boete. De mensen beginnen te mopperen, de koning zal iets moeten verzinnen om ze af te leiden. Hij kondigt een heel groot feest aan, met vuurwerk. Maar de bewoners zijn minder dom dan de raadslieden denken... Zij verzinnen hun eigen plan!


Als de koning staat te kijken naar het vuurwerk - wat niet te zien is door al dat licht -  voeren de inwoners van het land hun plan uit...
De koning snapt hun daad en eindelijk zijn eigen angst onder ogen zien. Het Donkerverbod wordt opgeheven.
Eind goed al goed... maar dat einde is nog wel heel verrassend!


Het is in alle opzichten een boek dat je uitstekend samen met kinderen kunt bespreken. Je kunt bijvoorbeeld uitzoeken wat je kunt doen om mensen toch jouw zin te laten doen - zoals de koning doet -  of hoe je samen dingen voor elkaar kunt krijgen - wat de bevolking uiteindelijk deed. En ook laat het zien dat we ons soms druk maken om niets!


De afbeeldingen zijn net zo apart als het verhaal, ze zijn allemaal in geel (licht) en zwart (donker) uitgevoerd. Hoewel het een prentenboek is, doet het soms ook denken aan een vlot stripverhaal maar dan in het groot.
Het is bijna niet te geloven dat dit boek een debuut is zo knap zit het in elkaar. Kortom, echt een aanrader.


ISBN 9789464290387 | Hardcover | 34 pagina's | Baeckensbooks | augustus 2021
Prima vertaald door Edward van de Vendel | Afmeting 28,9 x 22,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 22 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER