jeugd 4-5 jaar

O. Henry & Lisbeth Zwerger

Het geschenk van de wijzen
tekst: O. Henry
illustraties: Lisbeth Zwerger


Een echt kerstverhaal dat dankzij de prenten ook heel sfeervol is.
Het is het verhaal van liefde, van veel voor elkaar over hebben, een verhaal over twee mensen die voor elkaar de sterren van de hemel willen plukken.


Het is de dag voor Kerstmis, Mrs. en Mr. James Dellingham alias Della en Jim hebben geen cent. Della heeft door héél zuinig te leven net één dollar zevenentachtig kunnen sparen. Della huilt, ze wil haar Jim zo graag een prachtig Kerstcadeau geven maar wat kun je nu voor moois voor zo'n bedrag kopen? Helemaal niets. Ze kijkt de kamer eens rond...


Het was een armoedig gemeubileerd appartement van acht dollar per week. Het zou een aardig onderkomen voor daklozen kunnen zijn.
In de vestibule beneden was een brievenbus waar geen behoorlijke brief doorheen kon en een elektrische bel die geen geluid gaf.


Jim verdient twintig dollar per week dus veel blijft er niet over. Maar Della en Jim zijn stapelgek op elkaar en dat vergoed alles. Toch wil Della haar Jim dat hele mooie kerstcadeau geven. Hij verdient het zo. Ze neemt een besluit, ze zal het mooiste wat ze bezit verkopen en hoopt dat Jim niet kwaad zal worden als hij thuiskomt. Helemaal gelukkig komt ze weer thuis, ze heeft hét cadeau voor Jim gevonden.
Jim weet niet wat hij ziet en blijkt ook iets gedaan te hebben, voor Della...


Het is een romantisch verhaal waarbij twee mensen vol goede bedoelingen, omdat ze elkaar alles gunnen, precies dat kochten waar ze de ander niets (meer) aan heeft. Maar juist daardoor beseffen ze hoe groot hun liefde voor elkaar is. 


De tekst in mooie zwierige, duidelijke letters is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar, meldt de uitgever,  maar ik denk dat daarvoor de taal toch te moeilijk is. De woorden die gebruikt worden zijn namelijk een beetje ouderwets. Ik vraag me af of zulke jonge kinderen begrijpen wat er mee bedoeld wordt.  
De afbeeldingen op elke rechterpagina zijn heel bijzonder en stralen ook die ouderwetse sfeer uit. Jim zit bij een potkachel, zijn vrouw draagt een lange rok met hoog gesloten witte blouse. Op straat draagt iedereen, mannen, vrouwen en kinderen, een hoed. In de keuken zie je een prachtig ouderwets fornuis. De afbeeldingen zijn in warme kleuren weergegeven maar doen toch niet zoet aan.
Het verhaal zelf is ontroerend en leert ons een wijze les (zonder geheven vingertje). Het gaat er niet om wát je geeft maar wat je voor elkaar over hebt.  Met welke intentie je iets geeft.
Erg mooi boek, echt zo'n boek om elk jaar uit de kast te pakken en (voor) te lezen.


O. Henry, is het pseudoniem van William Sydney Porter (1862-1910). Hij was een Amerikaanse schrijver.

Zie ook de twee afbeeldingen uit het boek (het zijn de eerste twee)


ISBN 9789055791996 Hardcover 32 pagina's | formaat: 34,2 x 21,2 cm | De Vier Windstreken | oktober 1996
Vertaald door Dolf Verroen Vanaf 4 jaar

© Dettie, 8 december 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER