jeugd 4-5 jaar

Charlotte Dematons

http://www.hallo-nederland.nl

Charlotte Dematons

 

Sinterklaas
Charlotte Dematons


Dit prachtige tekstloze boek begint met het landgoed van Sinterklaas waar het voor alle Pieten, jong en oud, een waar paradijs is. Bij de St. Nicolaasschool is een speelplaats waar de Pieten leren dakklimmen, schoorsteenglijden enz. Maar er is ook een mooi woonhofje voor de bejaarde Pieten die daar lekker hun wandelingetje kunnen maken. In het heldere blauwe water, in de haven, bij de pakhuizen ligt de stoomboot. Aan het hek van het landgoed levert de postbode zakken vol post af.


En dan krijgen we de geweldige afbeelding van de dwarsdoorsnede van het huis van Sinterklaas te zien. Alleen daarvoor zou je het boek al kopen.
Op de onderste verdieping zie je de keuken met de vele fornuizen en ovens, je ziet enorme bordenkasten en Pieten die druk bezig zijn met het ontbijt.
Op dezelfde verdieping is ook de was- en strijkruimte en een ruimte met zes vaatwassers en vele gootstenen.
Daarboven, op de eerste etage zijn de vertrekken van de Sint. Je ziet zijn zit- en werkkamer, zijn doucheruimte, zijn kledingruimte met vele mijters en mantels en zijn gezellige slaapkamer. Al deze vertrekken zijn warm rood gekleurd.
Op de tweede etage zie je de Pieteneetzaal met de enorme tafel en de zitkamer voor de Pieten. Die staat vol lekkere pluchen banken en behaaglijke stoelen, maar er hangen en staan ook allerlei muziekinstrumenten.
Op de derde en vierde etage zijn de douche- en slaapvertrekken van de Pieten. Je raakt niet uitgekeken! Je ontdekt steeds wat nieuws.


Net als je denkt dat het eigenlijk niet leuker kan worden dan dit, zie je de volgende afbeeldingen en weer houd je even je adem in omdat die ook weer zo geweldig is. Deze keer we een dwarsdoorsnede van het cadeauhuis. Beneden is een grote bakkerij en daarboven zien we de enorme inpakruimte met schappen vol cadeau's en grote rollen inpakpapier. Via een loopbrug kunnen de pieten het pakhuis in lopen waar de pakjes per provincie gesorteerd liggen.
Boven de inpakruimte zijn twee verdiepingen waarin o.a. de ruimte voor de kleermaker gesitueerd is. Ook hier kijk je weer je ogen uit, al die stoffen en kleren!
Daarna mogen we een kijkje in het schip nemen en zien we later hoe de volgeladen stoomboot vertrekt uit Spanje. Sinterklaas en de Pieten worden uitgezwaaid door de bejaarde en heel jonge Pietjes.
Geweldig is ook de afbeelding waarop Sinterklaas zijn hulpsinten inspecteert, deze zijn hevig verontwaardigd als ze afgewezen worden!
Maar uiteindelijk zit het werk er helemaal op en kan Sint weer naar huis waar iedereen hem heel blij staat op te wachten.


De illustratrice Charlotte Dematons is inmiddels een begrip in kinderboekenland. Ze heeft al meerdere prijzen mogen ontvangen voor haar werk zoals De gouden en zilveren penseel. Ook met dit boek Sinterklaas won ze de Gouden penseel en terecht, je raakt niet uitgekeken op de afbeeldingen die over twee pagina's verspreid staan.
Het knappe van dit boek is dat ondanks het ontbreken van een tekst er toch hele verhalen verteld worden.
In feite zou dit boek verplicht in elk huis aanwezig moeten zijn, alles is op de afbeeldingen precies zoals het moet zijn.
Fantastisch boek!


ISBN 9789056379858 hardcover 32 pagina's Uitgeverij Lemniscaat oktober 2007
Leeftijd 4+ (maar eigenlijk alle leeftijden)

© Dettie, 24 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 
Fiets

Dit is het boekje dat in 2008 uitgegeven wordt door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek in het kader van de kinderboekenweek.
Het is een klein, dun prentenboekje.
Het zijn alleen tekeningen die de hele pagina vullen. Geen tekst. Of je moet een paar letters op een bordje als tekst beschouwen...

Het vertelt het verhaal van een jongen die naar een feest gaat, een verkleedfeest, oftewel in chique bewoordingen een gekostumeerd bal. Als hij naar huis wil gaan blijkt zijn fiets gestolen, er is alleen nog een doorgeknipt slot.
Zijn ouders zijn boos,en sturen hem weg om te zoeken. Natuurlijk vindt hij niets maar zijn verdriet leidt er wel toe dat een mevrouw hem een fiets geeft. En als hij daarmee weg fietst ziet hij ineens de dief...

Dit verhaaltje is een interpretatie van mij, je kan er best wat anders bij verzinnen. Dat is het leuke van tekeningen, je mag er van maken wat je wil.
Charlotte Dematons heeft op de pagina's nog veel meer leuke dingen getekend waar je dus ook nog meer bij kan vertellen. Of je kan een kind laten vertellen wat hij/zij ziet.
Dematons gebruikt heldere, primaire kleuren, en maakt realistische tekeningen.
Leuk boekje, en het is bijna voor niks in de kinderboekenweek...


ISBN 9789059650794 Paperback 32 pagina's | Stichting CPNB | oktober 2008 vanaf 4 jaar

© Marjo, september 2008

Lees de reacties en/of reageer, klik hier!