jeugd 4-5 jaar

Eva Eland

https://evaeland.com

 

Waar geluk begint
Eva Eland


Na het mooie boek 'Als verdriet op bezoek komt' is nu Geluk het onderwerp. Maar waar moet je Geluk zoeken? Waar kun je het vinden? In het boek zien we een heel mooie open kast met allemaal potten op de planken. Er is een pot met 'de Geur van Appeltaart' en een pot met 'ECHT goede grappen', een pot met 'ZON', een pot met 'Knuffels' en een met 'de kleine dingen' én er is een pot waar 'Geluk' op staat.


Maar zo makkelijk is Geluk jammer genoeg niet te vinden, Geluk zit niet in een pot die je eventjes open kunt trekken. Geluk kan zich namelijk overal verstoppen en allerlei vormen aannemen. In het boek zien we Geluk als een felroze 'spookje'. De ene keer is het spookje net een hondje dat je lekker kunt kroelen, de andere keer heeft Geluk de vorm van een mooi cadeautje.


Geluk is overal en nergens. Soms ben je het kwijt en kun je het op geen enkele plek vinden en soms is Geluk lekker dichtbij. Geluk is ook niet te vangen of te verzamelen, zoals bijvoorbeeld het jongetje in het boek probeert te doen. Soms is Geluk ver weg en zie je door de vele bomen het geluk niet meer en moet je eerst door het bos om Geluk weer te vinden.


Maar Geluk wacht altijd op je! Ook al lijkt soms of Geluk er niet meer is. En àls je eenmaal Geluk gevonden hebt, dan ontdek je steeds meer mooie dingen... als dát niet spannend en fijn is?


Net als het boek over Verdriet, wordt Geluk als een een vriendelijk figuurtje weergegeven, daardoor wordt het verhaal nog begrijpelijker. Het jongetje trekt met Geluk op, zoekt hem, raakt hem kwijt, vindt hem weer en weet uiteindelijk samen met Geluk verder te gaan.


Dit bovenstaande is de strekking van het verhaal. Het lijkt een beetje zweverig maar dat is het totaal niet als je het geheel ziet en leest. Het is vooral een geruststellend boek. Kinderen leren dat, ook al lijkt het even niet zo, geluk altijd weer in een of andere vorm terugkomt, vooral op de plek waar je je thuis voelt. Het laat zien dat elk leven, hoe oud of jong je ook bent, zijn ups en downs heeft, maar dat het uiteindelijk altijd weer goed komt.
Als je geluk eenmaal herkent hebt, raak je het niet meer kwijt, want het mooie is... geluk begint bij jezelf!


ISBN 9789025878153 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Leopold | januari 2020
Afmeting 21,4 x 24,6 cm | Leeftijd van ca. 5 jaar tot over de 100

© Dettie, 22 februari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Als Verdriet op bezoek komt
Eva Eland


Het kan zomaar gebeuren dat Verdriet voor je deur staat. En als Verdriet komt dan raak je hem ook niet zo makkelijk weer kwijt. Het lijkt wel of Verdriet de hele tijd achter je aanloopt en soms krijg je het zelfs een beetje benauwd van Verdriet. Dan denk je ik stop hem in de kast en je duwt hem weg. Maar dat lukt niet. Het is alsof Verdriet een stukje van jezelf is geworden. Dat is natuurlijk akelig want het voelt niet fijn.


In dit boek zie je een meisje dat ook last heeft van het bezoek van Verdriet, maar ze duwt hem niet weg, integendeel! Ze zegt 'hallo' en luistert naar wat Verdriet te vertellen heeft en ze stelt vragen zoals 'Waar kom je vandaan?' en 'Wat heb je nodig?'


Maar soms is het moeilijk om Verdriet te begrijpen en dan kun je samen wat gaan doen. Lekker samen op de bank zitten, of tekenen bijvoorbeeld. Je kunt ook tegen Verdriet zeggen dat het niet erg is dat hij er is en vaak gebeurt het dan, dat Verdriet ineens weer weg is!


Dankzij de eenvoud van het verhaal en de mooi uitgebeelde vorm van verdriet, het is een uitgebeeld als een soort langgerekt wolkje met armpjes en beentjes, wat niet eng of somber maar juist liefdevol overkomt, kun je kinderen heel goed duidelijk maken wat verdriet is, en hoe je er mee om kunt gaan. Kinderen kunnen misschien wel hun eigen verdrietfiguurtje tekenen of het figuurtje een naam geven.
In het boek komt verder op een prettige manier naar voren dat verdriet niet raar is maar iets heel gewoons waar iedereen last van kan hebben. Kinderen zien ook dankzij dit verhaal dat verdriet weer overgaat.


Mooi vormgegeven en bijna verstild boek dat de Vlag en Wimpel 2019* vermelding heeft gekregen. Prima te gebruiken bij het bespreken van allerlei emoties.


* - Een Vlag en Wimpel is een eervolle vermelding voor kinderboeken die net geen Zilveren Griffel (voor de best geschreven kinderboeken van het voorafgaande jaar) of Zilveren penseel (voor de best geïllustreerde kinderboeken) hebben gewonnen, maar die toch extra aandacht verdienen. -


ISBN 9789025876036 | Hardcover | 32 pagina's | NUR 273 en 231 | Uitgeverij Leopold | december 2019 (tweede druk)
afmeting 21,4 x 24,6 cm | Leeftijd van ca. 5 jaar tot 100

© Dettie, 30 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER