jeugd 4-5 jaar

Nelleke de Boorder & Dick Matena

http://sammienele.nl

http://www.dickmatena.com

 

Sammie en Nele bij Van Gogh
illustraties: Dick Matena
tekst: Nelleke de Boorder


Na de twee boeken over de vrienden Sammie en Nele waarin ze de poezenboot bezochten en in Artis rondkeken gaan de kinderen nu naar het Van Gogh Museum. Dit doen ze niet zomaar, want wat was namelijk het geval? Sammie was boos, op de juf. Hij had een mooie tekening gemaakt maar de juf vond het geknoei! Ze vond dat Sammie maar naar het Van Gogh Museum moest gaan, daar zou hij veel over schilderen kunnen leren! Alle kinderen lagen in een deuk om wat juf zei... Arme Sammie, maar gelukkig heeft hij een leuke moeder die zijn tekening juist prachtig vindt.


Misschien zag jouw juf het gewoon niet goed.
Zat haar bril niet op haar neus, zoals het moet?


Bovendien vindt ze het eigenlijk wel een goed idee van de juf om naar het Van Gogh Museum te gaan. Hup jas aan, zegt ze en Nele mag mee als ze dat wil. Nele wil maar al te graag, ze is er al eens met haar oma naartoe geweest en ze vond het geweldig daar.
En zo komt het dat Sammie en Nele even later rondlopen in het mooie museum. Mama legt uit dat mensen vroeger de schilderijen van Vincent van Gogh helemaal niet mooi vonden en dat hij anders moest gaan schilderen. Daar kon Vincent razend kwaad om worden. Net als Sammie!
Mama vertelt over het leven van Vincent en hoe arm hij was. En hoe akelig het was dat mensen zijn schilderijen zo afkraakten. Sammie vindt het maar raar dat iedereen die schilderijen nu wèl mooi vindt. Maar mama legt uit hoe dat kan en, zegt ze, misschien vinden mensen later ook de tekeningen van Sammie ook prachtig! daarna mogen ze nog lekker schilderen in het kinderatelier van het museum en daar is de juf ook!


Het verhaal zelf is in prachtig ritmisch rijm geschreven. Persoonlijk vind ik altijd dat als een rijmende tekst niet opvalt, dan is de rijm pas écht goed. Vaak worden in rijmende teksten de regels omgebogen of raar afgekort om het maar te laten rijmen en dat is hier nergens het geval. Het is zelfs zó ritmisch dat je vanzelf doorleest totdat het verhaal uit is.
Dat is een beetje jammer voor Dick Matena want daarna ga je pas zijn vakkundige, vrolijke afbeeldingen goed bekijken. We zien Van Gogh's beroemde schilderij De aardappeleters weergegeven door Dick Matena, evenals Vincents zelfportret met afgesneden oor. Maar we zien ook de eerste tentoonstelling van Vincent van Gogh weergegeven in de salon in Parijs waarop je de, verschrikte, lacherige reacties ziet van de bezoekers. Eveneens zien we een vrolijke Vincent de verfwinkel Le père Tanguy verlaten. Maar Dick Matena neemt ons ook het kinderatelier in en later mogen we met hem mee met de tram naar huis. Het is een echt avontuur wat je beleeft.


Dit boek is natuurlijk een fantastische aanvulling op de andere boeken die verschenen zijn over Van Gogh. Vooral omdat dit boek voor jongeren is en op een erg leuke, vlotte manier laat zien wie Vincent van Gogh was en wat er allemaal te beleven is in het Van Gogh Museum. Er staat veel meer in het boek over Vincent van Gogh en het leuke museum maar ik moet natuurlijk niet alles verraden. Wel kan ik vertellen dat het boek een grote aanrader is!

Bij dit boek is ook een lesbrief te downloaden.


Zie ook: Dick Matena & Nelleke de Boorder lezen voor uit 'Sammie en Nele bij Van Gogh'. Bekijk het filmpje HIER


ISBN 9789020682861 hardcover 29 pagina's Uitgeverij Kluitman april 2015
(Het boek verschijnt niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels, Spaans en Japans) Leeftijd 4-6 jaar

© Dettie, 18 mei 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Sammie en Nele
De poezenboot
tekst: Nelleke de Boorder
illustraties: Dick Matena


Sammie en Nele zijn vriendjes. Ze wonen aan de gracht.
Sammie op nummer zeven en Nele op nummer acht.


Rechts is het huis van Nele en links de boot van Sam
De straat ertussenin is de leukste van Amsterdam.


Met deze beginregels is meteen de toon van het boek gezet. Het verhaal, helemaal op rijm gezet, begint in Amsterdam, in de tuin van Nele waar veel bomen in staan.  Daardoor zijn er ook veel dieren zoals een eekhoorn, vogels, musjes en muisjes. En dan vinden ze onder de klimop een klein poesje zo zwart als drop. Mama vindt het ook een snoesje maar, zegt ze:


"Onze tuin is best gevaarlijk en groot.
Breng haar maar naar de poezenboot."


De kinderen moeten daar vragen of ze weten van wie het poesje is.
Als Nele en Sammie bij de boot aankomen krijgen een stel poezen net zwemles want bij regen willen ze nog wel eens uitglijden en in het water vallen. Dan moet arme poezenboothond Willem W. Waf  weer gaan reddend zwemmen en een natte kat tussen zijn kaken klemmen. Dat vindt hij maar niets dus... moeten de poezen allemaal op zwemles van mevrouw De Kat-van Straten. Zij is de mevrouw van de poezenboot en ze is een beetje vreemd maar wel heel aardig. En natuurlijk is ze gek op poezen.
Mevrouw De Kat-van Straten heeft geen idee van wie het kleine poesje is die Sammie en Nele bij zich hebben. Die grote tuin bij jullie, dát is haar huis zegt ze, breng haar maar weer gauw terug. Gelukkig maar want het poesje vindt het veel te druk met al die katten, ze wil steeds weg.
En zo komt het dat Soesje, wat zo heet het poesje inmiddels, bij Nele mag blijven wonen.

Van de illustraties zijn sommige enorm humoristisch zoals de afbeelding waarop de zwemles van de katten te zien is. Ze liggen als een soort eskader het water, geweldig leuk bedacht. Mevrouw De Kat-van Straten geeft instructies via een megafoon. Je zit vanzelf te grinniken als je dit ziet. De afbeeldingen van Dick Matena zijn speels, kleurig en vrolijk. Heel wat anders dan zijn tekeningen die hij bijvoorbeeld maakte voor de boeken De Avonden of Kaas. Erg grappig is ook het minikerkje in de tuin dat dienst doet als kippenhok.
Het is een lekker fantasierijk verhaal. De tekst is zoals gemeld op rijm en door die rijm zingt de tekst een beetje wat voor kinderen prettig zal zijn om te horen. Persoonlijk ben ik nooit erg gecharmeerd van rijmende tekst omdat het vaak geforceerde rijmwoorden oplevert. Maar Nelleke de Boorder heeft zich knap van haar taak gekweten. Al met al is het een speels verhaal geworden met name het gedeelte dat zich afspeelt in de poezenboot is erg leuk. Dit boek is zeker een aanrader vooral voor kinderen die van dieren houden.


ISBN 9789049925765 Hardcover 32 pagina's | Pimento | augustus 2012
Vanaf 4 jaar

© Dettie, 8 september 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER