jeugd 4-5 jaar

Peggy van Gurp

Geluksveertje


'Dag Lukkie, wat heb je daar?
'Dag Loes. Dit is een geluksveertje.'
'Een geluksveertje? Dat geloof ik niet.'
'Toch is het zo.'


Muisje Lukkie vertelt aan muisje Loes waarom het wél een geluksveertje is.  Hij heeft allemaal dingen beleefd waar hij ontzettend geluk mee heeft gehad.
Toen Lukkie het veertje vond en wilde oprapen blies de wind het weg, recht in een holletje. Lukkie ging het holletje binnen om het veertje te pakken en dat was maar goed ook want daardoor zag de vos hem niet die net voorbij liep! 'Dat is toeval,' zegt Loes. 'Nee dat is geluk,' zegt Lukkie.
Lukkie's huis stort in, maar Lukkie is blij dat hij er net niet in zat, dat heeft hij te danken aan zijn geluksveertje. En hij heeft gelijk een nieuw huis... het holletje waar het veertje in gewaaid was, als dat geen geluk is!
Wat later liet Lukkie zijn geluksveertje per ongeluk vallen en dat was zijn geluk... hij bukte net om het op te rapen toen een havik hem wilde pakken.
En zo heeft Lukkie nog veel meer verhalen over het geluk dat zijn veertje hem bracht.
Loes heeft aldoor commentaar, ze gelooft er allemaal  niets van, totdat ze zelf ziet  dat het écht een geluksveertje is.


Het verhaal is een lesje over hoe je dingen kunt zien. Je kunt net als Loes roepen, wat een pech of wat jammer of wat verschrikkelijk of net als Lukkie zeggen, wat een geluk dat... Net zoiets als het glas is halvol of halfleeg. Lukkie is een heerlijk optimistisch muisje waar Loesje nog wat van leren kan.


Het eerste boek Op zoek naar Kerstmis  van Peggy van Gurp  was een schitterend geïllustreerd verhaal over sneeuwman Jurre. De illustraties in dat boek waren vooral in blauwtinten vanwege het winterse verhaal.
In dit  boek  zijn de afbeeldingen heel warm  van kleur. Grappig is dat muisje Loes een mooi parelkettinkje om heeft en één keer met een mooi rood mondje is afgebeeld.
Op de eerste en laatste illustratie zie je een vogel met dezelfde veren als het geluksveertje vliegen. Op de eerste afbeelding valt het veertje uit zijn vleugel, op de laatste kijkt de vogel vrolijk naar de twee muisjes die van hun staarten een hart hebben gemaakt.


Ik weet niet zeker welke technieken Peggy van Gurp gebruikt heeft voor haar illustraties.  Het veertje is paars en lijkt uitgeknipt, het heeft een apart patroon. De bomen, het grasveld of de berg lijken gemaakt van fijn geplooide/gekreukelde stofjes. De havik is geschilderd en lijkt deels een collage en de achtergronden zijn ook geschilderd. Al met al zijn de illustraties weer bijzonder en hartverwarmend. Peggy van Gurp heeft opnieuw een fraai boek afgeleverd.


ISBN 9789044812640 Hardcover 32 pagina's | Clavis | april 2010
Vanaf 4 jaar

© Dettie, mei 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De tekeningen van prinses Peetjie
Peggy van Gurp

In een groot kasteel in een ver land wordt een prinsesje geboren.


Maar al gauw zagen de koning en de koningin dat prinses Peetjie niet helemaal hetzelfde was als andere kindjes. Ook het bezoek dat naar het prinsesje kwam, merkte het, al kon niemand zeggen wat er nu precies anders was. Ze had toch tien tenen, tien vingers, twee oortjes en een schattig neusje.


De koning en koningin zagen op een avond wát er anders was. De oogjes van het prinsesje stonden een beetje schuin en haar armpjes en beentjes waren wat kort. De dokter onderzocht het prinsesje en die vertelde dat hun dochtertje het syndroom van Down had.  Hij zei dat ze wat vaker ziek zal zijn en dingen moeilijker zal begrijpen. Ook  zal ze niet alles kunnen. De koning maakte het niets uit. 'Des te trotser zullen we zijn op de dingen die ze wél kan',  zei hij.
Het prinsesje groeide opwas een vrolijk en gelukkig prinsesje en inderdaad ze kon niet alles maar wat ze wel heel goed kon was  als mensen verdrietig waren ze weer vrolijk maken. Ze kreeg iedereen weer aan het lachen.
Op een dag kwam er een brief, koning Asaki was heel verdrietig sinds zijn hondje dood was gegaan... Prinses Peetjie maakte gelijk een heel mooie tekening en toen... kwam er een brief, een uitnodiging van prins Asakai! Zou prinses Peetjie de prins kunnen helpen en hem weer aan het lachen kunnen maken?


Dit is het tweede boek van Peggy van Gurp en zij heeft ook van dit boek weer iets prachtigs gemaakt. Het is duidelijk te zien op de tekeningen dat prinses Peetjie het syndroom van Down heeft maar voor de rest is het een kind als alle andere kinderen, het haalt kattekwaad uit, is soms boos maar meestal vrolijk. Erg leuk zijn de afbeeldingen van de lakei en de dienstmeid die vrolijk aan het werk zijn. Poes en hond 'helpen' prinses Peetjie maar het allerleukste is prinses Peetjie zelf.  De afbeeldingen zijn in mooie, warme kleuren.
Heerlijk boek om te lezen en te bekijken.


De echte Peetjie kun je hier in het tv programma Hart van Nederland zien. Geweldige vrouw!


ISBN 9789044809442 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Clavis februari 2009
Vanaf 5  jaar

© Dettie, april 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

jeugd 4-6Op zoek naar KerstmisIn het hoge Noorden, in het land van de lange, donkere winters, woont een sneeuwman. Jurre is zijn naam. Jurre is een prachtige sneeuwman met alles erop en eraan: een warme muts en wollen sjaal, stro als haar en een wortel als neus, twee glimmende knopen op zijn buik en een volle knapzak in zijn hand. Jurre heeft alles wat hij wil. Toch mist hij iets. Het is bijna kerstavond en hij zou zo graag willen weten wat Kerstmis is. Daarom besluit hij op zoek te gaan, op zoek naar Kerstmis.
Zo begint het verhaal over sneeuwman Jurre. Hij moet heel lang reizen over besneeuwde velden en door een groot bos. Onderweg komt hij allemaal dieren tegen die het moeilijk hebben. Een konijntje dat nergens eten kan vinden, een eendje dat vastgevroren zit, een vosje in een klem...
Jurre helpt alle dieren die hij tegenkomt zoals een mol, een ezeltje, en nog veel meer. Op het laatst heeft Jurre zelf bijna niets meer en nog steeds heeft hij Kerstmis niet gevonden, zal hem dat toch nog lukken?
Een mooi verhaal dat vertelt over de lieve Jurre, die doet wat hij kan om iedereen te helpen. Hij laat letterlijk niemand in de kou staan. Hij deelt met de dieren alles wat hij heeft omdat ze dat, op dat moment, nodig hebben. Een betere kerstgedachte is er niet natuurlijk en het is bovendien weer eens wat anders dan verhalen over cadeautjes, mooie kerstbomen en veel eten. Toch is het verhaal niet zoetsappig.


Bij een prentenboek zijn de illustraties net zo belangrijk als het verhaal. Peggy van Gurp is ook de illustratrice en ze heeft er een prachtig geheel van gemaakt. De mooi gekleurde prenten, die twee bladzijden beslaan, zijn hartverwarmend met aldoor kleine grapjes erin. Bijvoorbeeld het konijn dat de staart van de ezel als dekentje heeft, of het eendje dat met zijn kleine kopje net boven de knapzak uit piept. Of de muis die in een theekopje zit waar konijntjes en hulstblaadjes op staan. Erg leuk en gedetailleerd gedaan. Heel mooi boek.


Uitgever : Clavis Bindwijze : Hardcover Pagina's : 32 Verschenen : 1-10-2008 ISBN : 9789044809794

© Dettie, november 2008

Lees de reacties op het forum, klik hier