jeugd 4-5 jaar

Annelies van Uden & John Rabou

https://www.facebook.com

http://www.johnrabou.nl

 

Het waterschaap
illustraties John Rabou
tekst: Annelies van Uden


Wat doe je als je een schaap bent en heel graag wil zwemmen of snorkelen of bommetjes maken in de sloot? Helemaal niets! Want schapen zijn te wollig volgens de vader van Manfred het schaap. Maar Manfred wil het zo vreselijk graag dat hij op een dag toch met een grote boog het water in plonst. Hij geniet, het is geweldig... maar dat fijne gevoel is er maar héél eventjes, want Manfreds lijf wordt heel zwaar, de wol zuigt al het water op. Erger nog, hij verdrinkt bijna! Alle schapen maken gauw een bek-aan-staart-rij en zo trekken ze met zijn allen Manfred weer op het droge. Dat was dus geen goed idee van Manfred...
's Avonds ligt Manfred stiekem een beetje te huilen in zijn bed. Hij wil zo graag zwemmen. Maar hoe?


En dan, op een dag, ziet hij ineens iets, dát wil hij ook, dan kan hij wél zwemmen! En zo gebeurt het. Hoera! Manfred kan nu lekker samen met kikker, de vissen en de eenden heerlijk in het water de schoolslag, vlinderslag en rugslag leren. Hij kan snorkelen, duiken, met zwemvliezen trappelen enz.
Kortom, Manfred is helemaal super de super blij.

Het grappige van de paginagrote, gekleurde afbeeldingen is dat de schapen vooral gewone schapen zijn, die lekker staan te grazen langs de waterkant. Ook Manfreds ouders zien er als ze buiten zijn net zo uit als de andere schapen. Maar thuis hebben vader en moeder schaap menselijke trekjes.  We zien vader 's avonds in de grote leunstoel zitten met een knots van een horloge om zijn poot. En moeder is ijverig haar zoon droog aan het föhnen. Manfred zelf gebruikt ook mensendingen, zoals een luchtbed, een zwemvest en zwembandjes. Hij slaapt ook in een echt houten bed. Dat contrast maakt dat de acties van Manfred meer opvallen.


Het spreekwoord 'Als er één schaap over de dam is, volgen er meer' geldt deze keer niet. Manfred blijft het enige, echte, unieke bijzondere schaap tussen de schapen. Hij is een écht waterschaap!

Zie ook het inkijkexemplaar

ISBN 9789051166729 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | maart 2019
Afmeting 21,5 x 28,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 17 maart 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER