jeugd 4-5 jaar

Brigitte Minne & Brun Croes

Kas
illustraties: Brun Croes
tekst: Brigitte Minne


Meester Stijn zit thuis heerlijk te breien. Hij is een pop aan het maken. Als meester Stijn klaar is met breien borduurt hij ogen, een neus, een mond en een hart op de pop, die daar heel blij mee is. Nu kan hij ruiken, en zien en van iemand houden! Hij is nu een echte knuffel.
Maar wat hij met die mond moet? Knuffels praten en eten toch niet!
Hij heeft alleen nog geen oren, de meester was moe en is gaan slapen. Die oren komen nog wel...

De volgende dag neemt meester Stijn de knuffel mee naar school en de kinderen vinden hem prachtig. De meester vraagt wat voor oren hij de pop moet geven. Poezenoren, hondenoren, konijnenoren roepen de kinderen en die laatste worden het. Maar dan kennen ze de pop nog niet! 's Nachts maakt hij van zijn rare konijnenoren, mooie muizenoren en van het snoezige jurkje maakt hij een broek. Op een stuk papier schrijft hij Kas, want zo wil hij heten en niet anders!


De kinderen op school zijn helemaal weg van Kas, hij wordt door hen goed in de kleren gestoken door hen. Hij heeft zelfs een eigen bedje, dat vindt Kas eigenlijk wat minder leuk, het is 's nachts wel héél stil op school.
Maar gelukkig vindt hij daar ook een oplossing voor. Hij hoort Lies een zielig verhaal vertellen en kruipt in haar schooltas, dan is ze niet zo alleen. Lies is heel blij als ze Kas in haar tas vindt en... neemt hem lekker mee in haar warme bedje, ze vertelt hem hele verhalen. Lies begrijpt Kas ondanks dat hij niet kan praten en ze bedenkt iets waardoor Kas zich 's nachts niet meer zo alleen zal voelen.


Een prettig verhaaltje over delen en troost bieden. Het geeft weer hoe kleine, aardige daden een groot effect kunnen hebben.
De kinderen zorgen goed voor Kas en vertrouwen hem  hun zorgen en zorgjes toe, Kas bezorgt op zijn beurt de jongens en meisjes een prettig, hartverwarmend, goed gevoel.
Op de vrij donkere, gekleurde, vriendelijke afbeeldingen zien we Kas bezig als niemand bij hem is. Met de kinderen erbij is hij gewoon een gebreide knuffel. Het leuke is dat achterin het boek staat hoe je Kas kunt maken. Dat zal iemand moeten doen die goed breien kan, maar die is vast wel ergens te vinden.


ISBN 9789462341715 Hardcover 40 pagina's Uitgeverij Abimo
Afmeting 23,7 x 27,6 cm Leeftijd vanaf 4 jaar

© Dettie, 16 april 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER