jeugd 4-5 jaar

David Barrow

http://www.davebarrowillustration.co.uk

https://twitter.com/davebarrow3

 

Heb jij misschien Olifant gezien?
David Barrow


Iedereen kent het wel, een klein kind vraagt je om verstoppertje te spelen en jij moet het kind gaan zoeken. Je hoort dat het kind de kast in kruipt en na het aftellen ga je zoeken. Natuurlijk kijk je niet als eerste in de kast. Je roept dat je achter de gordijnen gaat kijken, achter de bank, onder de tafel en ondertussen hoor je het kind giechelen van spanningsplezier. Op het laatst word je 'wanhopig' 'Waar zou hij of zij nou zijn?' roep je.
Uiteindelijk na overal gezocht te hebben verzucht je dat je het kind écht niet kunt vinden waarop het kind triomfantelijk uit de kast tevoorschijn springt en helemaal blij is dat jij hem/haar niet kon vinden. Dat is natuurlijk dikke pret!


In dit boek treffen we iets dergelijks aan. Een jongetje en een grote olifant gaan verstoppertje spelen. Het is natuurlijk al grappig dat juist de grote olifant zich gaat verstoppen. Hij verzekert het jongetje zelfs dat hij héél erg goed is in verstoppertje spelen. Het jongetje telt hardop ' 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10!' en roept 'Ik kom! Wie niet weg is, is gezien!' en dan begint het geweldige, humoristische spektakel...


Het jongetje zoekt in de keuken - wij zien dat de olifant heeft zich vermomd als stoel... met slurf! -  maar nee hoor, hij ziet olifant niet. Het jongetje zoekt onder het bed, in de huiskamer enz. Helemaal geweldig is de prent waar papa televisie kijkt. Olifant houdt de televisie vast! Maar het jongetje vraagt... 'Pap, heb jij Olifant gezien?' en papa speelt het spel goed mee. 'Welke olifant?' vraagt hij...


En zo 'zoekt' het jongetje door en wij 'zoeken' mee. De verstopplekken van Olifant zijn hilarisch. De enige die hem steeds verraad is het hondje. Maar dat merkt het jongetje natuurlijk niet op. Hij ziet Olifant echt, heus, eerlijk waar niet.  Uiteindelijk geeft het jongetje het maar op.  En ja hoor, daar tikt een slurf op zijn schouder.
'O, daar ben je!' roept het lieve jongetje blij.


En dan zien we Schildpad de prent binnenwandelen, hij weet ook een leuk spelletje waar hij heel goed in is...


Het verhaal op zich is al erg grappig maar de waterverfprenten vormen de kers op de taart. Ze zijn sowieso al prachtig sprankelend van kleur, maar vooral de fantasie die gebruikt is om de verstopte olifant weer te geven maakt het zo'n heerlijk boek. Een kind die dit boek voorgelezen krijgt en meezoekt op de prent zal zijn ontdekkingen - daar is de olifant - helemaal geweldig vinden en zeg nou zelf het is toch ook knap als je de olifant kunt vinden die zich vermomt heeft als lamp!
En als toetje krijgen we op de schutbladen ook nog een familiegalerij te zien waar ineens op de achterste bladen de olifant en schildpad nadrukkelijk op aanwezig zijn!


David Barrow is in 2015 bekroond met de Sebastian Walker Award voor de meest veelbelovende kinderboekenillustrator van Groot-Brittannië.
Bekroond met de zilveren penseel 2018


ISBN 9789025766825 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Gottmer | februari 2017
Vertaald door J.H. Gever | Leeftijd 4+

© Dettie, 23 augustus 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER