jeugd 4-5 jaar

Adam Stower

http://worldofadam.com

 

Trol en het Pietertje
Adam Stower


Voor me ligt een boek met een mooi opengewerkte cover. Op de voorgrond zie je een gemeen kijkende blauwe Trol en op de achtergrond een jongetje met rood haar dat vrolijk door het bos wandelt. Dat jongetje loopt gevaar, denk je...


Het grappige is dat in het boek juist precies het tegenovergestelde gebeurt. Trol probeert namelijk elke dag een Pietertje te vangen. Daarom staat hij dag in dag uit om klokslag twaalf uur ergens verdekt opgesteld want dan komt het Pietertje voorbij. Elke dag springt Trol tevoorschijn vanuit de gekste plekken, maar... het  Pietertje is hem aldoor veel te snel af. Erger nog, het Pietertje daagt de Trol uit, hij zingt 'sliep-uit' en 'lekker puh' versjes. Eigenlijk is Pietertje een akelig jongetje die plagerig speelt met de Trol. De Trol wordt er moedeloos van, hij geeft het op en gaat maar steentjes eten in plaats van een Pietertje.
Dus als op een dag de Trol er niet meer is, vindt Pietertje het maar vreemd, hij zoekt Trol overal maar deze is en blijft weg. Het Pietertje is blij, eindelijk heeft hij gewonnen, denkt hij...

Wat met name zo leuk is aan dit fantasievolle boek zijn de afbeeldingen. De ronde blauwe Trol heeft een lekker boosaardig groot hoofd met her en der een paar tanden in zijn mond. Vooral zijn enorme wenkbrauwen spreken boekdelen. De arme Trol grijpt steeds mis en door de pesterige liedjes van het Pietertje krijg je bijna medelijden met hem. Toch is het vooral een heel grappig boek. De kop van de Trol die steeds misgrijpt of vast komt te zitten is hilarisch, maar ook het kleine Pietertje dat overal vrolijk tussendoor glipt en huppelt is erg grappig, net als zijn plagerige versjes die hij zingt als Trol weer eens misgrijpt. Het boek eindigt heel anders dan je verwacht en ook dat maakt het verhaal zo aantrekkelijk.
Kinderen zullen het boek geweldig vinden en erg genieten als het aan ze voorgelezen wordt. Kortom, een superleuk boek dat terecht op de shortlist staat voor de Peters Book of the Year.

Zie ook http://arenaillustration.com


ISBN 9789026135934 Hardcover 40 pagina's Uitgeverij De Fontein februari 2014
Vertaald door Koos Meinderts Leeftijd vanaf ca. 4-5 jaar

© Dettie, 16 februari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER