jeugd 4-5 jaar

Paul Biegel & Sanne te Loo

De kleren van Sinterklaas
tekst: Paul Biegel
illustraties: Sanne te Loo


Anouk vertelt heel enthousiast aan de kinderen van haar klas dat Sinterklaas bij haar komt logeren. Ze heeft zelf gezien dat iemand een grote rode koffer bracht en toen ze daar stiekem in keek zag ze dat de kleren van Sinterklaas in die koffer zaten! Niemand gelooft haar natuurlijk.
Anouk probeert 's nachts wakker te blijven om stiekem in de logeerkamer te kijken maar dat lukt niet. De volgende ochtend ziet het logeerbed er niet uit alsof er iemand in geslapen heeft. Of zou Sinterklaas zelf zijn bed hebben opgemaakt?
Laura denkt dat dat vast zo is maar voor de rest gelooft niemand in die veronderstelling. Sinterklaas logeert helemaal niet bij Anouk! Anouk is er helemaal verdrietig van. Maar de volgende avond hoort ze lawaai in het kamertje en als ze stiekem gaat kijken ziet ze Sinterklaas voor de spiegel staan! Mama trekt haar weg voor ze wat tegen Sinterklaas heeft kunnen zeggen. Mama vertelt dat Sinterklaas het veel te druk heeft, ze moet hem nu maar niet storen.
Natuurlijk gelooft wéér niemand het behalve Laura die vraagt of ze op 6 december naar Sinterklaas mogen komen kijken, voor schooltijd, want na 5 december heeft Sinterklaas het niet druk meer. Goed idee vindt papa, 'want waar de kleren van Sinterklaas zijn, daar is Sinterklaas zelf ook'.
Op 6 december komen alle kinderen 's ochtends vroeg naar het huis waar Anouk woont en kijken met open mond naar... Sinterklaas die lekker een boterham met bramenjam eet!


Geweldig fantasievol verhaal met prachtige illustraties van Sanne te Loo. Op de afbeeldingen zie je dat Anouk in een mooi oud huis met glas-in-loodramen woont.  In de huiskamer zie je een mooie schouw waar tekeningen voor Sinterklaas aan hangen. Ook is er een fraai bewerkt plafond met 'kroonluchter'. Her en der staan prulletjes, er ligt wat speelgoed, in een hoekje staat een leuk hoekstoeltje. Je voelt bijna de gezellige sfeer die in de kamer hangt. Anouk zelf slaapt in een eveneens mooie en knusse zolderkamer.  Heel knap is dat Sanne te Loo het kamertje van Anouk vanuit verschillende hoeken heeft weergegeven waarbij alles blijft kloppen. De ene keer zie je het popje frontaal aan de plafondbalk hangen, de andere keer zie je het popje op de rug. De nieuwsgierigheid en verbazing van Anouk is eveneens prachtig weergegeven. Leuk detail is dat de kat aldoor meeloopt en net zo nieuwsgierig is, op de laatste afbeelding slaapt ie heerlijk op de punt van de mantel van Sinterklaas.


ISBN 9789047701118 Hardcover 28 pagina's Uitgeverij Lemniscaat 2e druk 2009
Leeftijd 4+

© Dettie, 10 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!