Debuten

Hier zijn is niet de bedoeling
Lauranne van Grinsven


'Familie kies je niet. Daar zit je mee opgescheept.’


Als haar moeder Saar belt om te vertellen dat haar grootvader overleden is, doet dat haar meer dan ze verwacht had. Ze had al afstand genomen van de familie toen ze nog thuis woonde, en sinds ze haar eigen leven aan het opbouwen is, heeft ze nauwelijks nog contact met de ouders die ze Els en Johan noemt, en evenmin met haar broer Jens en zus Janne. 


Thuis: dat was een kleine gemeenschap, een benauwende sfeer, familie die moeite heeft met communiceren, en waar intimiteit haast een taboe lijkt. Een moeder die last heeft van depressieve buien en zichzelf heel zielig vindt.


Nu gaat Saar terug. Onderweg bestormen de herinneringen haar al. Herinneringen aan voorvallen waarbij de moeder met haar vreemde gedrag het gezin beheerste. Els kan emoties niet aan. Eigenlijk kan ze het leven niet aan. Omdat haar man zich steeds meer terugtrekt, niet reageert op haar gedrag, klampt ze zich vast aan Saar, die dat niet wil.
Maar als haar oma haar vraagt of ze wil blijven kan ze niet weigeren. Een week blijft ze. Tot de begrafenis. Een moeilijke confronterende week wordt het.


Hier zijn is niet de bedoeling, de titel, wordt gebezigd als Saar in de supermarkt een meisje ziet dat ze herkent van de basisschool. Ze komt meer bekenden tegen, die haar nu allemaal vreemd zijn. En zij is een vreemde voor hen.
De sfeer in het dorp, maar vooral bij haar ouders en bij oma benauwt haar. Maar als ze belt met Fosse haar vriendin, zegt ze dat die niet hoeft te komen. Terwijl ze haar meer nodig heeft dan ooit, houdt ze haar op afstand.
Maar ze weet niet beter: afstandelijkheid is wat ze geleerd heeft.


Oma?’ vraagt Saar.
‘Ja, meid,’ zegt oma.
‘Vind je het niet erg dat niemand jou eens even een knuffel geeft?’
‘Wat zeg je nou?’


Het gedrag van haar moeder irriteert haar, maar ze begrijpt nu waar het vandaan komt.
Toch: wat kan zij er aan doen?


Een roman over familiale verhoudingen. Over hoe je jeugdervaringen de rest van je leven beïnvloeden. Over onvermogen, afstandelijkheid. Over smachten naar genegenheid.


Lauranne van Grinsven weet de lezer te raken, haar dialogen zijn recht voor zijn raap. De korte zinnen, in tegenwoordige tijd, werken daar aan mee. En zinnen als deze: ‘Soms voelt haar verdriet zo klein dat het in een borstzakje past.’
En de scènes rondom de kist waar opa in ligt. Als het allemaal niet zo tragisch was, dan was het hilarisch…


Lauranne van Grinsven (1991) studeerde Creative Writing aan ArtEZ. Haar stijl is kort, fragmentarisch, teder en rauw. Het thema loslaten en vasthouden staat centraal in haar werk. Hier zijn is niet de bedoeling is haar debuutroman.


ISBN 9789048862436 | Hardcover | 192 pagina's | Uitgeverij Lebowski | mei 2022

© Marjo, 30 juli 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Waar gezongen wordt
Shula Tas


Het is Mina, de buurvrouw, die met één vraag alles in werking zet...  Waarom zing je eigenlijk niet meer?
Gewoon een simpele vraag, maar Shula kan hem niet beantwoorden. De vraag laat haar echter niet meer los.


"Telkens als ik een antwoord wil formuleren, dan volgt er niets anders dan gestotter. Losse frases."


Ze had het conservatorium gedaan. In die tijd overleed haar vader, twee jaar later, in haar examenjaar, volgde haar moeder. De laatste keer dat ze zong was op haar examen.


"Vanwege je ouders,' zeiden mensen met een begripvolle blik. Maar dat was het niet. Het was niet de rouw. Niet alleen.[...]
Zingen kan troostend zijn. Maar voor mij was de troost van de muziek verdwenen."


Maar nu moet de zolder leeg. De zolder die barstensvol staat met spullen van haar ouders.
V. haar vriend met wie ze sinds kort samenwoont, wil haar wel helpen met leegruimen, maar ze weet dat ze dit alleen moet doen. Het wringt in Shula, ze wil aan de slag met de zolder maar ook niet. Ze verheugt zich op de ruimte die ze zal krijgen, maar ziet ook als een berg op tegen het opruimen, wat zal ze allemaal tegenkomen?

De vraag van Mina heeft Shula getriggerd. Ze wil zelf ook uitzoeken waarom ze niet meer zingt. Ze bezoekt de oude praktijkruimte van haar vader, alles is anders. Ook Amsterdam, zoals haar ouders de stad gekend hebbeb is anders.


"Ik denk aan mijn ouders. Aan hoe hun stad langzaam verdwijnt. [...] Ook in mij raken oude sporen uitgewist. Ze zouden me amper nog herkennen vrees ik. Een nieuw kapsel, andere kleren, een ander huis. En sinds ik niet meer zing, is ook de muziek verdwenen."


De betovering van de muziek is weg.


"Zingend kon ik voelen zonder woorden. Geen analyses, geen vooruitzichten, geen angst: gewoon alleen maar zingen. Zingen was geborgenheid. Het gevoel van in slaap vallen tegen de billen van je geliefde. Warm, veilig, thuis.
Waarom zing je niet meer?"

Zingt ze niet meer omdat het warme, veilige thuis weg is na het overlijden van haar ouders, of is er zoals ze zelf denkt, toch meer aan de hand?
Is het omdat haar familie Joods is maar na de oorlog er niets meer mee deed? Is het omdat het hele Joods zijn verzwegen werd? Joods zijn was gevaarlijk...
Shula kon zelfs nooit naar Jiddische muziek luisteren, want ondanks dat ze het niet mooi vond, raakte ze toch zwaar ontroerd. Wat is er toch aan de hand?


Eindelijk raapt Shula de moed bij elkaar en gaat naar zolder, doos 1 wordt geopend...
Ze ontdekt hoe anders het leven van haar ouders was dan de hare. Hoe zwaar het moet zijn geweest.
In een mix van die ontdekkingen, herinneringen en de lessen van het conservatorium, vooral over wat muziek met je doet, merkt Shula hoe onlosmakelijk muziek met haar ouders en grootouders verbonden is. Ze ontdekt dat haar oma vroeger ook zong én ook gestopt is met zingen... na de oorlog.


Wij mogen het bijzondere proces van haar rouw meebeleven, niet alleen de rouw om haar ouders en grootouders maar ook het verlies van de rituelen die bij het Joods zijn horen, de rituelen die iets te betekenen hebben en niet meer verstopt mogen worden. En de synagoge? de samenzang? Wat doet dat met haar?
Het is een moeilijke en emotionele reis die Shula maakt. Maar die reis moest gemaakt worden om weer verder te kunnen en weer te zingen...


Alles bij elkaar, heeft Shula Tas met dit boek een prachtig, indringend en indrukwekkend - autobiografisch - debuut geleverd. Lezen!


Shula Tas (1987)  studeerde zang aan het conservatorium en daarna Taal- en Cultuurstudies.


ISBN 97890463810012 | Hardcover | 144 pagina's | Uitgeverij Podium | januari 2022

© Dettie, 31 januari 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Schijnvrucht
Ingrid de Vries


‘Nu keek ik naar deze man, nee, ik keek niet, ik werd zijn ogen ingezogen. Hoe hij er verder uitzag heb ik niet gezien. Alleen zijn ogen: intens blauw, glashelder en toch zacht. En terwijl ik daar stond, in dat ene moment, wist ik dat ik bij hem hoorde.’


Dat het verhaal begint met een bouquetachtige insteek is misleidend, dit is namelijk een prachtige psychologische roman!
Het verhaal wordt verteld door een oudere dame, die weet dat ze met een been al in het verzorgingshuis staat, maar weigert daar aan toe te geven. Haar kleinzoon Tobias is haar mantelzorger.


Anna kijkt terug op haar leven. Op hoe het allemaal begon, hoe zij als dertienjarig meisje viel voor de drieëndertigjarige Idzard, collega van haar vader, kunstenaar en getrouwd.
Natuurlijk probeerden haar ouders haar tegen te houden, maar Anna en haar geliefde Idzard waren vindingrijk. Midden in de nacht sloop ze het huis uit om hem te ontmoeten in zijn atelier. Dat was extra gevaarlijk omdat dit zich afspeelde in de oorlog. Na die oorlog trouwden ze, nadat hij gescheiden was. Hij liet zijn piepjonge zoon bij zijn vrouw achter. En dan bekruipt de twijfel haar: heeft ze hier goed aan gedaan? Houdt Idzard net zo veel van haar als zij van hem?


Het is niet de enige relatie die onderwerp is van dit verhaal. Het gaat ook over de moeizame relatie van vader en dochter. Haar vader was een onbuigzame dictatoriale man, waartegen de kinderen – behalve Anna waren er Lou en Hugo – niet opgewassen waren.
Heeft dit zijn invloed op de latere moeizame relatie tussen moeder en dochter, of is daar iets anders aan de hand?


Een boek in twee delen. Anna vertelt, over het verleden, over haar angst de greep op het leven kwijt te raken, in het eerste deel nog angstvallig verzwijgend wat er allemaal fout ging. Dat komt in het tweede deel. Dan is ze ook in staat is om haar eigen fouten onder ogen te zien.


Schijnvrucht van Ingrid de Vries is gebaseerd op een familieverhaal, namelijk op het verhaal van de haar moeder. Als je een verhaal als dit met terugwerkende kracht laat vertellen door een van de hoofdrolspelers is het vanzelf een subjectief oogpunt. We weten niet wat de man bezielde.
Was hij oprecht? Was hij gevleid door de liefde van het jonge meisje en liet hij zich meeslepen?
Was hij het volledige tegendeel van de dominante vader?
We moeten het doen met de mening van Anna. Ze gaat diep in het onderzoeken van haar verleden, van zichzelf.


‘Ze is mijn dochter, dacht ik, maar ik weet niet hoe ik van haar moet houden. Ik heb haar niets te bieden. Ze is uitsluitend het kind van Idzard. Om de pijn niet te voelen ben ik boos. Ik ben blij als ze zich misdraagt, want dan heb ik een reden om haar weg te duwen, zoals ze mij altijd heeft weggeduwd. Lijk ik op mijn vader? Ja, ik lijk op mijn vader.’


Introspectie hoort ook bij het terugkijken op een lang leven. Dat maakt het tot een indringende psychologische roman, een heel mooi debuut, ingetogen en toch indringend verteld.


Ingrid de Vries is journalist en werkte mee aan verschillende televisieprogramma’s.


ISBN 9789026354304 | paperback| 288 pagina's | Uitgeverij Cossee | april 2021

© Marjo, 14 december 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Alle kleuren van de nacht
Sanne Helbers


Je zoekt naar het leven in plaats van het accepteren zoals het is.


Deze zin vormt de kern van het verhaal.
Helena voelt een leegte in haar leven die constant opgevuld moet worden met nieuwe uitdagingen. Na uiterlijk twee jaar ergens gewerkt te hebben slaat opnieuw de zinloosheid van dat alles toe en veranderd ze weer van baan. Ze reist daarom ook enorm veel en als ze onderweg Taco ontmoet die net zo'n bevlogen reiziger is als zij meent ze haar maatje gevonden te hebben. Ze zijn inmiddels al zes jaar samen.


Maar waar Helena telkens opnieuw de drang tot veranderen en vertrekken voelt, is Taco gematigder. Hij vindt reizen bijvoorbeeld prima maar een wat behoudender leven, zonder eeuwig onderweg te zijn, spreekt hem meer aan. Reizen moet een extra iets blijven, maar niet een vorm van leven zijn. Helena stikt in zo'n leven. Ze kan zo niet verder.


Het is dan ook bijna onvermijdelijk dat Helena na online contact gekregen te hebben met Raavi, een fotograaf uit India, out of the blue naar dat land te reist om hem te ontmoeten. Hun contact hield een belofte in, er is een enorme aantrekkingskracht. Inwendig is ze al bezig met een relatie met Raavi. - In feite is het opnieuw een vlucht uit het dagelijkse bestaan, opnieuw een vlucht om haar inwendige leegte te vullen. -  Taco accepteert het gelaten. Om haar te houden zal hij haar los moeten laten, denkt hij.


Tot haar verrassing en schrik blijkt Raavi een vrouw. Na de verwarring en ook boosheid blijkt de aantrekkingskracht er nog steeds te zijn. Maar in India wordt een relatie tussen vrouwen niet geaccepteerd en de gevolgen van een dergelijke relatie zijn verstrekkend en gevaarlijk voor de vrouwen zelf en hun familie.
Helena beseft totaal niet hoe sterk dat oordeel is, pas na een zeer heftig vooral, begrijpt ze in wat voor onmogelijke positie Raavi zich bevindt...


Ondertussen lezen we via flash-backs over Helena's gevecht met het leven zelf. Ze zoekt in alle uithoeken van de wereld naar de reden van bestaan. Ze rent de aardbol over, loopt bij een psychiater na een zelfmorodpoging, en meent telkens hèt gevonden te hebben totdat de 'jeuk in haar hoofd' weer toeslaat en ze weer op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging. De ontmoeting met Raavi zet haar bestaan echter helemaal op zijn kop. Heeft ze nu de zin van het leven te pakken? Of blijft haar vlucht uit de werkelijkheid doorgaan?


Voor mensen die neerslachtig van aard zijn, lijkt mij dit boek niet echt geschikt, of misschien juist wel, misschien schenkt het de troost van herkenning. Vooral als je de woorden van Helena goed tot je door laat dringen moet je even slikken, waarom leven we eigenlijk? Die vraag zal mogelijk eeuwig blijven bestaan.
Maar aan de andere kant laat het verhaal in dit boek ook zien dat het leven altijd verrassend is, of je nu zoekt naar die verrassing en/of uitdaging of niet.


Het einde van het boek is jammer genoeg vrij raadselachtig. Het vormt niet de afsluiting die het verhaal verdient.
Het verhaal zelf is wat wisselvallig. Het ene moment schiet Sanne Helbers in een beschouwing die een diepgaand inzicht toont, ze haalt Camus en Satre aan, maar gaat net niet ver genoeg om het tot een mooi geheel om te vormen met de rest van het verhaal. Het blijven bijna op zichzelf staande bespiegelingen.
Ook de verbazing van Raavi over gebruiken in het Westen doet wat vreemd aan, aangezien ze een tijd in Londen gestudeerd heeft.
De sensuele ontmoetingen met bepaalde mannen gaven de indruk dat ze het verhaal moesten 'opleuken'. Maar daarmee schoot Sanne Helbers in mijn ogen de plank mis, het voegde namelijk niets toe aan het verhaal dat op zich al genoeg aan haar eigen inhoud heeft.


Het woordgebruik is ook af en toe wat te ver gezocht; muntige brij voor tandpasta. Of de zin 'ik wil zijn brede schouders best laten zien dat ik er ook wat van kan' die doet wat vreemd aan. Het woord geluidswalm komt op mij ook over als een woord dat verzonnen is voor het mooie maar in feite daardoor just de plank misslaat.


Maar ondanks deze opmerkingen en na aanvankelijke weerzin vanwege de deprimerende gedachtes van Helena, bleef ik wel lezen. Het boek hield me toch in zijn greep, de depressieve gevoelens werden wel heel goed verwoord. Je begreep uitstekend hoe Helena de wereld zag. Je bleef lezen omdat je wilde weten of zij tot een oplossing kwam, of zij de wereld anders kon gaan bekijken dan ze deed. Kon zij het leven gaan accepteren zoals het zich aan haar voordoet?
Het verhaal rond de problematiek in India omtrent homoseksualiteit maakt het verhaal extra indringend.

Dat gegeven en de gedachtengangen en visies van Helena - en de gematigder Taco - laten je na het lezen nog flink nadenken. Het boek laat je niet onmiddellijk los en dat is iets wat ik erg prettig vind aan een boek.


Susanne Helbers studeerde algemene kunstwetenschappen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze werkt als programmamaker bij Studium Generale aan de TU Delft. Tijdens een wereldreis trok zij door India, waar de basis voor Alle kleuren van de nacht werd gelegd


ISBN 9789026355820 | Paperback | 276 pagina's | AmboAnthos | juni 2021

© Dettie, 10 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De genade
Hans Theys


‘Wat jij mij wilt vertellen, weet je al. Maar wat je nog niet weet, is wat ik zie, voel en denk als ik naar je werk kijk. Jij maakt jezelf kwetsbaar door het te maken en te tonen, ik moet mezelf kwetsbaar maken door te vertellen wat het bij mij oproept.’


Dit is een citaat van Versluys, de docent, wiens verdwijning onderzocht wordt door rechercheur Breukmans.
De schoonmaakster heeft het gemeld nadat ze ontdekte dat Karel Versluys, kunstcriticus  en docent aan een kunstacademie, al een paar weken niet thuis is geweest. Ze omschrijft de man als correct en proper. Ze wist te vertellen dat hij gescheiden was en een zoon van zestien had. De buurman vertelt dat er sprake is van meerdere vrouwen en een stuk of vier stiefkinderen, voor wie Versluys zich verantwoordelijk voelde.
Terwijl Breukmans het onderzoek oppakt en de mensen uit Versluys’omgeving ondervraagt, wordt diens auto gevonden, in het kanaal. Maar geen lichaam.


De studenten vonden hem een gek, die ook niet echt op een goede manier les kon geven. Breukmans vindt brieven van de studente Laura. ‘Lieve Karel’ noemt ze hem. Zij zegt tegen Breukmans: ‘De man was vreemd, maar niet achterlijk.’ en ‘Ik had medelijden met hem. Hij had iets kwetsbaars waardoor ik hem wilde troosten.’ Had Versluys een relatie met deze Laura?


Breukmans praat met Mike, een vriend van Versluys bij de AA: ‘Hij wilde altijd iedereen redden.’
Met de buurman: ‘Hij is een beetje kinderlijk. Het type dat gestudeerd heeft, maar eigenlijk niets nuttigs weet. Heel onpraktisch. Je kon hem alles wijsmaken.’ Maar de buurman weet wel te vertellen dat er schilderijen verdwenen zijn. Is er sprake van een roofoverval? Maar er zijn geen inbraaksporen.
De stiefzoon:  ‘Hij was een beetje ongewoon. Maar waarom dat zo was zou ik niet kunnen zeggen.'
Een ex zegt: ‘Hij was een manipulator, een dominant persoon.’
Een andere ex: ‘De man was een wandelende catastrofe.’


Dan wordt ook Versluys zelf gevonden. Het lijkt er op dat hij vermoord is.
Maar Breukmans weet het nog niet zo net. Zijn onderzoek levert verrassende dingen op.


En dan is dit verhaal afgelopen, en volgt een tweede verhaal, De verlossing genaamd. Nu is Versluys zelf de hoofdpersoon. We volgen hem op zijn laatste dagen. Dood is hij absoluut. Maar de omstandigheden, komen die overeen met wat Breukmans geconstateerd heeft? En wie was deze man over wie men zo verschillend oordeelde?

We weten immers intussen dat Breukmans zelf net zo’n raadselachtige figuur is als Versluys.Behalve dat hij een geheim koestert, heeft hij een tic: hij koopt vers brood om in zijn auto te leggen: er gaat niets boven de geur van versgebakken brood, vindt hij. Er is een oude tante, een yogalerares en er zijn de boeken. Boeken over insecten, waar hij graag in leest. Ook is hij fan van Philip Roth.
Hij is niet bepaald een doorsnee politieman, zoals dit boek ook geen doorsnee misdaadverhaal is. En een kunstwerk dat geen unanieme reactie oproept. Is dat debet aan het kunstwerk? Of aan de persoon die beoordeelt?
Voor ieder ander is een mens een ander. Wie ben je in je eigen ogen en in die van een ander?


De twee verhalen vormen een wonderlijke samensmelting, die je vaker moet lezen om te kunnen begrijpen wat de schrijver nu eigenlijk wil vertellen. En al die dromen? Beide personages dromen, toevallig ook beide over die indiaan? Vragen, en nog meer vragen. En of je antwoorden krijgt op al je vragen?
Niet? Dan lees je het toch nog een keer! Dat is absoluut geen straf, het is een wonderlijk boek, de stijl is prettig. Er zijn veel verwijzingen, naar boeken, naar muziek, naar kunst, die nooit opdringerig worden. De sfeer is ietwat wazig, dromerig zogezegd, en dat betekent dat je bij iedere lezing nieuwe dingen ontdekt. Een fijn boek!


Hans Theys (1976) is een Vlaamse filosoof en kunsthistoricus. Hij schreef en regisseerde toneelstukken en maakte films. Eveneens is hij de auteur van tientallen boeken over het werk van hedendaagse kunstenaars. De genade is zijn romandebuut.


ISBN 9789048860227 | paperback | 224 pagina's | Uitgeverij Lebowski | maart 2021

© Marjo, 27 mei 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Lucie
Stans Lutz

‘Zolang ze zich herinnert schaamt Lucie zich voor haar moeder. Voor haar uitbundig gedrag, haar overdreven gelovigheid, haar te zware lichaam, haar snoepzucht, haar altijd en overal te laat komen, haar spilzucht, haar wens om bij iedereen in de smaak te vallen.’

Vader Hans, journalist van beroep, ondergaat het gedrag van zijn vrouw lijdzaam. Dat denkt zijn gezin tenminste. Oudere zus Kath is wat hardhorend, maar wil daar niets van weten. En er is het jongere zusje Eefje.


Middelste is Lucie, de verteller. Vanuit haar beleving lezen we over het gezin,  vooral over de moeder die door haar nogal aparte gedrag het gezinsleven bepaalt. Als Lucie bij haar vriendin is, ziet ze hoe het anders kan, maar natuurlijk heeft zij geen invloed op haar moeder. Kan ze het alleen maar aanzien, hoe haar moeder steeds verder zinkt in het geloof en min of meer eist dat haar kinderen dat ook doen. Hetgeen zij steeds minder doen.


Intussen ontwikkelt Lucie zich van kind tot jong-volwassene. Het verhaal speelt in de jaren zestig, dat is sowieso niet een tijd waarin een jong meisje begeleiding had tijdens deze ontwikkeling, ouders lieten hun kinderen aanmodderen, en op school was er ook nauwelijks aandacht voor, dus ook Lucie staat er alleen voor. Met vallen en opstaan probeert ze haar plekje te vinden.’


‘De lerares had gevraagd hoe zij hun toekomst zagen. Of ze dachten te zullen trouwen en of ze kinderen wilden of dat ze zouden gaan studeren. De meeste klasgenoten wilden het allebei – zo ver waren ze al gekomen – maar de kinderen zouden altijd voorgaan. Toen Lucie aan de beurt was had ze gezegd dat ze helemaal niet zou gaan trouwen. Ze zou gaan hokken, studeren en pas als ze een baan had als tolk/vertaalster vier kinderen krijgen. Bij het woord hokken was er een huivering door de klas gegaan. Dat deed je niet. ‘


‘Lucie’ is een tijdsbeeld en een coming of ageroman in een.
Zeker  voor vrouwen die in dezelfde tijd opgroeiden zijn de verhalen herkenbaar, maar natuurlijk ook voor degenen die buiten die periode groot moesten worden. De ontwikkeling is immers overal hetzelfde, alleen de situatie niet en de manier waarop je er mee omgaat ook niet. Daardoor wordt waarschijnlijk de reactie op dit boek bepaald: een schrijnende herkenning, of een lacherige Aha-erlebnis: zo kan het ook…


Het boek leest in ieder geval als een trein, het bestaat uit korte hoofdstukken in de vorm van schetsen, die wel chronologisch zijn.
Vlotte dialogen, geen lange omschrijvingen maar een taal die to the point is. Dat past bij de verteller.


Stans Lutz is decor- en kostuumontwerper. Ze was ze verbonden aan talloze producties. Eerder schreef en tekende ze het non-fictie boek De Circusclown en het prentenboek Zakdoek.
Lucie is haar literaire debuut.


ISBN 9789492241498| Paperback | 196 Pagina's | Uitgeverij Magonia | maart 2022

© Marjo, 19 april 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Liefde is een onwoord
Jos van Daanen


‘Mama had me een keer uitgelegd dat het einde niet bestond omdat het woordje ‘einde’ automatisch een nieuw begin inluidde. Zonder begin had einde geen betekenis. Ze noemde ‘einde’ daarom een onwoord. Zoals er meer van die onwoorden waren waarin ze zich gevangen voelde. Liefde bijvoorbeeld, dat niet zonder haat kan bestaan, goed niet zonder kwaad, een streling die we enkel betekenis wisten te geven omdat we wisten hoe een klap voelde.’


Hans zit in een psychiatrische inrichting, maar waarom eigenlijk? Het merendeel van de tijd begrijpt hij dat niet zo goed. Wat is goed? Wat is fout? Hebben mensen daar afspraken over gemaakt die voor iedereen duidelijk zouden moeten zijn? Voor hem dan toch niet. Niet altijd.


Hij heeft korte perioden van inzicht, maar ook ziet hij soms dingen die er niet zijn, en zijn geheugen werkt ook niet zo best. Het dagboek van zijn moeder dat ineens op zijn nachtkastje ligt zorgt er voor dat hij nog meer in de war raakt. Daarin beschrijft zijn moeder, Maria, hoe vreselijk ze het vond dat ze zwanger werd. Hoe ze zijn komst vervloekte. Dat dagboek begint zo:


‘Het moet geschreven worden, Hans. Jij moet geschreven worden.’


En op deze manier intrigeert al meteen de eerste zin in het boek. Want hoe kan die Maria, nog maar net bevrucht, zoals ze schrijft, weten dat zij een zoon zal baren en dat hij Hans zal heten?


Het verhaal van Maria moet ongeveer in de jaren '60 spelen, hoogstens '70, de gynaecologie was nog niet zo ver ontwikkeld, en bovendien hoort ze van de huisarts dat ze zwanger is.
Maria is er overigens niet meer. Zij vertelde haar zoon dat ze wilde slapen. Ze was ziek, had veel pijn. En Hans deed wat zij vroeg. Hij zorgde er voor dat ze kon slapen. Voor altijd. Hij was pas negen jaar oud.


Zo volgt de lezer Hans in de kliniek, afgewisseld door stukken dagboek van Maria, om dan mee over te schakelen naar de jongere zus van Hans. Merle is getrouwd met David met wie ze een puberdochter heeft. Merle bekommert zich als enige om Hans, gaat bij hem op bezoek, maar eigenlijk zit ze vol wantrouwen. En angst. Wie is haar broer? Hoe komt het dat hij is zoals hij is?


Hij was hun moeders lieveling, hij was degene die alles van haar gedaan kreeg. Terwijl Merle nauwelijks gezien werd, zodat het feit dat ze na het overlijden van haar moeder het huishouden op zich nam als een zucht naar erkenning genoemd kan worden. Erkenning die ze niet kreeg. Maar het is wel duidelijk dat ze die niet kòn krijgen. Want van wie? Haar moeder is overleden, haar broer is niet normaal, en ook haar vader is niet helemaal goed in zijn hoofd.
Ook Henk, de vader, heeft een stem in het verhaal, over de onmacht die hij voelde naar Maria toe, en naar de kinderen. En later is er nog de psychiater die zijn zegje mag doen.


Op het moment dat je als lezer helemaal verward bent geraakt in de kluwen die deze verschillende personages voor je weven, wordt er hoop geboden: er komt een alwetende verteller op de proppen! Eigenlijk zullen we weten hoe het nu precies zit! Helaas, dat is dus niet het geval. Zeker, het raadsel van het dagboek wordt opgelost, maar dat roept dan weer zoveel nieuwe vragen op.
Doorploeteren dus. Het moet toch wel duidelijk worden wat hier precies gaande is? Er is een spanningsboog waardoor je zeker aangezet wordt tot doorlezen, maar het vergt wel wat doorzettingsvermogen. Want is er wel een normaal personage in dit verhaal? Nou ja, wat is ‘normaal’ dan wel?


Interessante thematiek. Een boek dat tijd vergt, om ten volle te kunnen begrijpen wat hier speelt. Zelfs na het einde, het deel van het verhaal waarbij aan duidelijkheid niets meer te wensen overblijft, rest wel nog de vraag: hoe heeft het zo ver kunnen komen?


Van Jos van Daanen (Kerkrade, 1959) studeerde Nederlands en Algemene Literatuurwetenschap. Eerder verschenen bij Uitgeverij In de Knipscheer de poëziebundels: in 2018 De schoonspringer, in 2019 Soldaten, in 2020 De heilige cohesie van water en de novelle Lutijn in 2019. Liefde is een onwoord is zijn romandebuut.


ISBN 9789493214408 | Paperback| 218 pagina's | Uitgeverij In De Knipscheer | september 2021

© Marjo, 28 december 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Stenen eten
Koen Caris

Drie jaar nadat zijn zus besloot een einde aan haar leven te maken, lijkt Bens leven zich enigszins te stabiliseren. Het gezin is danig ontwricht geraakt, de vader is verdwenen, de moeder is depressief en houdt het ogenschijnlijk alleen vol doordat Ben haar in de gaten houdt. Ben zelf heeft enkele dwangneuroses ontwikkeld, maar dat weet hij goed te verbergen. Hij is nu zeventien, zit in het laatste jaar, vlak voor zijn eindexamen.


Een normale jongen van 17 zou zich bezighouden met dat examen en de wijde wereld die daarna voor hem open ligt. Met meiden en uitgaan. Ben niet. Hij is de onzekere adolescent, de ik-verteller, geobsedeerd door zijn schuldgevoelens, zijn eigen verdriet en dat van zijn moeder.
En een geheim.


De ene dag volgt op de andere, op school gaat alles zijn gangetje. Terwijl de zomer verzengend toeslaat, nadert het eindexamen.
En dan geeft een van zijn klasgenoten een feest. Emma is een van de Parkmeisjes, een ‘roedel dunne meisjes uit verschillende jaren die naast de vijver in het park rondhangen en daar madeliefkransen vlechten met elkaar.’
Kim, Bens zus was een van hen. Ben werd genegeerd door deze meisjes, hij is dan ook verbaasd als Emma bij hem komt zitten en over Kim begint te praten.
Later, als Emma net als Kim een einde aan haar leven heeft gemaakt, is er opnieuw het schuldgevoel. Had hij het moeten zien aankomen? Had hij Emma tegen kunnen houden? De schuld voegt zich bij de eerdere schuldgevoelens.


Bij de afscheidsdienst voor Emma is er onverwacht veel aandacht voor Ben en zijn moeder. Later ziet Ben de foto’s die overal aangeplakt zijn. Van Kim. Zijn moeder en hijzelf worden gezien als ervaringsdeskundigen! Wat moet hij hiermee? Hij wil niet ‘dubbel anders’ zijn!


En er broeit iets in het dorp onder de jongeren. Dat voelt hij wel, maar het gebeurt buiten hem om. Als hij het door begint te krijgen, komt hij voor de keuze te staan (nog een!): iemand waarschuwen? Maar wie dan?


Het verhaal speelt zich af in een klein nogal geïsoleerd dorp, ons kent ons. Er heerst een hittegolf, waardoor de lamlendigheid toe lijkt te slaan. Na het examen is er iedere dag wel ergens een feest. Alcohol, drugs en de druk van de massa. Het kan niet goed gaan. De sfeer is dan ook zeer beklemmend. Koen Caris beschrijft emoties zonder opsmuk. Deze feitelijkheid maakt het alleen maar erger. Als het einde van het aantal pagina’s nadert wil je eigenlijk niet verder lezen, hoe gaat dit af lopen?


‘Daaraan herken je een verdrietig huis: dat gaat achterlopen op de huizen eromheen. ’s Ochtends blijven de gordijnen langer dicht, en ’s avonds staat de televisie nog aan lang nadat de andere woonkamers donker zijn geworden. De kerstboom komt, als hij komt, een paar dagen voor kerst en blijft daarna staan tot eind januari, steeds kaler en bruiner.‘


‘Kims dood heeft haar (= haar moeder) ingewanden vervangen door lucht; het kleinste sneetje en ze loopt helemaal leeg.’


‘Zogenaamde stiekeme koekeloertjes die honderd verschillende vormen konden hebben, maar allemaal hetzelfde zeiden: jullie horen niet meer bij ons.’


Caris heeft een talent voor mooie zinnen, die raak zijn en uitnodigen tot herlezen. Zeker, het boek gaat over een bizarre hype, maar vooral ook is het een coming of age, over een jongen die moet dealen met het verlies van zijn zus, zijn vader en eigenlijk ook zijn moeder, en bovenal moet leren accepteren dat hij is wie hij is.
Heel mooi debuut.


Koen Caris (1988) is schrijver, schrijfdocent en vertaler.


ISBN9789025454876 | Paperback | 272 pagina's | Uitgeverij Atlas Contact | juli 2021

© Marjo, 14 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ik herinner me jou
Elly Persons


Op het laatste moment besluit Yvonne, een vriendin, mee te reizen met Ellen (53 jaar) waardoor ze apart van elkaar komen te zitten in het vliegtuig. Dat maakt dat Ellen naast een man komt te zitten die een vriendelijk en aantrekkelijk gezicht heeft. Ze praten wat, hij woont met zijn vrouw en twee zoons, in een bergdorpje, Mijas Pueblo, bij Malaga. Deze laatste plaats is de vakantiebestemming van Ellen. Mark Rolner (46 jaar) vertelt dat hij appartementen verhuurt. Ze hebben een erg gezellig gesprek en de vrijgezelle Ellen vindt het jammer dat hij al bezet is.


Eenmaal op haar vakantiebestemming kan ze Mark maar niet uit haar hoofd zetten. Het verrast haar dan ook dat hij een vriendschapsverzoek stuurt via facebook. Natuurlijk accepteert ze zijn verzoek. Yvonne waarschuwt Ellen, ze heeft toch al eens een relatie met een getrouwde man gehad, ze weet toch waar dat op uitdraaide? Toch blijft Mark evengoed steeds maar door haar hoofd spoken.


Ellen weet overigens precies wat ze wil, zij bepaalt ook zelf wat ze wel of niet gaat doen in de vakantie. Een bezoek aan Granada en Sevilla, zoals haar vriendin graag wil, weigert ze tot teleurstelling van Yvonne. Ook later blijkt dat ze een sterk eigen willetje heeft...


Eenmaal thuis reageert Mark, tot Ellens verbazing, met een privéberichtje op een facebookverhaaltje van Ellen en dat zal achteraf het begin blijken van een zeer onstuimige tijd. Ellen geeft dan namelijk te kennen dat ze hem erg leuk vindt en dat blijkt wederzijds, ook Mark is diep onder de indruk van Ellen. Het draait er op uit dat hij naar Nederland komt en het knettert nog steeds flink tussen de twee.
Binnen een paar maanden staat hun wereld op zijn kop. Mark verlaat zijn vrouw, die met de kinderen terugkeert naar Nederland. Ellen zegt haar goedbetaalde baan op, verkoopt haar huis en emigreert naar Spanje. Ze trekt bij Mark in, in Villa la Vida.
Ellen weet het zeker, dit is dé man!


Natuurlijk is de begintijd er een die ze op roze wolkjes doorbrengen, de verliefdheid spat er vanaf. De Villa is overigens wel ongezellig volgens Ellen. En dat hij zijn kinderen nog niet wil blootstellen aan een ontmoeting met haar, vindt ze eigenlijk wel heel raar... En zijn beste vrienden zijn ook niet echt geweldig in Ellens ogen... Ze maakt zelfs ruzie met ze.


Langzamerhand komt dus het verschil van opvattingen tussen het stel naar voren. Het komt erop neer dat Mark Ellens houding niet begrijpt en zij snapt niet dat hij niet inziet hoe lastig het allemaal voor haar is. Bovendien heeft zij àlles opgegeven voor hem... De paniek slaat af en toe dan ook flink toe. Heeft ze wel het juiste gedaan? Hoe zal dit allemaal aflopen?


De scheiding van Mark verloopt ook niet vlekkeloos. Zijn ex wil het onderste uit de kan en dat stoort Ellen behoorlijk evenals enkele andere zaken.
Ondanks dit alles barst Ellen overigens wel van de leuke ideeën voor werk dat ze graag wil realiseren.


Het verhaal loopt langzaam naar een climax en de vraag is, wordt het overhaaste besluit om samen verder te leven een deceptie of vinden ze uiteindelijk de weg naar elkaar?


Het moeilijke is dat dit verhaal gebaseerd is op ware gebeurtenissen 'over de zoektocht naar liefde', volgens de flaptekst. 'Over het onder ogen zien van je angsten en eerlijk naar jezelf durven zijn.' Een feelgood roman wordt het elders ook genoemd. Maar die beloftes worden niet waargemaakt. In mijn ogen is het vooral een worsteling om een relatie die zo veelbelovend begon in stand te houden. Het onder ogen zien van de angsten en eerlijk naar jezelf zijn zie ik niet gebeuren.
Ellen is zelfs vrij egocentrisch neergezet. Er is weinig zelfreflectie en weinig empathie. Maar dat maakt het verhaal ook wel levendig. Maar echt heel diep gaat het niet. Maar wat is waar en wat is niet waar?

Het verhaal wordt in een heel vlotte stijl geschreven is, hoewel af en toe een beetje te uitvoerig. Het is soms alsof je een vakantieverslag leest in plaats van een roman. Maar toch wil je verder lezen omdat je benieuwd bent of ze het samen redden.
Is het boek een aanrader? Ja en nee, het is maar waar je van houdt. Wil je een verhaal dat plezierig wegleest dan is het een aanrader. Wil je een verhaal zoals de flaptekst belooft, met wat meer diepgang, dan volgt waarschijnlijk een teleurstelling. Aan jou de keus.


Elly Persons (1965) heeft eerder gepubliceerd in een aantal verhalenbundels. In 2016 kwam ze op een shortlist van de Boekenweek schrijfwedstrijd. Dit is haar eerste roman. Naast schrijver is Elly ook eigenaar van het bedrijf Trouwen in Spanje. Op verschillende mooie locaties aan de Costa del Sol organiseert ze voor aanstaande bruidsparen hun droomdag. Daarnaast werkt ze parttime als communicatieadviseur. Meer over Elly kun je lezen op: www.meerdanschrijven.nl


ISBN 9789492719379 | Paperback | 323 pagina's | Uitgeverij Keytree | mei 2021

© Dettie, 6 juli 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Buitenaards koraal
Mark de Haan


Deel 7 in de Extazereeks. Dat is een debutantenreeks, een gezamenlijk initiatief van het literair tijdschrift Extaze en Uitgeverij In de Knipscheer. Zoals van andere debutanten verscheen ook van Mark de Haan eerder werk in het tijdschrift Extaze.
Dit is zijn prozadebuut, in de vorm van zeven verhalen.


Buitenaards Koraal is niet de titel van een verhaal. Het komt voor in ‘Machmut Kanzal’, het eerste verhaal. Het duidt op de witte schotels die in zijn arme wijk tegen de gevels hangen. In ‘Machmut Kanzal’ wordt de tegenstelling geaccentueerd tussen de wereld van de moslims en de moslimhaters.

Machmut is een ijverige jongen, zoon van een vrijwel ingeburgerde moslim. Om iets voor zichzelf te kunnen kopen loopt Machmut een krantenwijk, door de arme – de schotels – en de rijke wijken. Hij hoeft nu hij vijftien is niet meer mee naar de moskee, maar zijn ouders gaan wel. Iedere vrijdag.


De vader van zijn vriend Japik is activist: hij loopt mee in protestmarsen tegen het pas in het dorp gevestigde asielzoekerscentrum. Daarbij dragen de mensen spotprenten van de profeet met zich mee, die Japiks vader getekend heeft.
Ach, zegt Japik, dat is humor toch? Machmut weet toch ook wel dat moslims hun vrouwen onderdrukken? Dat een vrouw niets te vertellen had?
Ja, de verhouding tussen zijn moeder en vader is misschien ongelijk, erkent hij, maar het is een liefdevol huwelijk! Terwijl het bij zijn Hollandse vriend Japik thuis vaak hommeles was waarbij er geschreeuwd werd, en met servies gesmeten.


En dan is het vrijdag, Machmut ziet een ander soort demonstratie langskomen. Mensen hebben een tekst op hun shirt: IK BEN DE AL-MEDINAHMOSKEE.
Hij vraagt zich af wat dit betekent, en dan staat daar Japik…
Een einde waarbij je de rillingen over het lijf lopen, maar helaas is het wel realistisch.


Dat geldt ook voor het verhaal ‘BRIN17VA’ dat intrigerend begint:


‘Ik zou kunnen beginnen met een kleine exegese van de titel. Sommige lezers stellen dat mogelijk op prijs. Maar ik ben er niet voor de lezer. De lezer is er voor de lezer.’


Denk er van wat je wil…
Wat volgt is het verhaal over MdH (eh..misschien?) Hij woont in een krot, dat hij langzaam nog verder afbreekt. Het is koud. Hij heeft het koud. Hij rukt alles wat brandbaar is los en stookt het op. Bijna had hij ook die brief in het vuur geworpen. De aankondiging van een reünie. Zijn maat verklaart hem voor gek als hij zegt te zullen gaan. ‘Wie zou je in godsnaam willen terugzien? En wie van hen zou jou willen terugzien? Je gaat niet. Natuurlijk ga je niet. ’Maar MdH gaat wel. En pas dan zal de lezer te volle begrijpen wat er precies aan de hand is.
Wie is deze man die zich bezig houdt met het bouwen van een maquette van roerstaafjes? Toevallig - of toch niet – een maquette van BRIN17VA. De avond verloopt dramatisch. Is er opzet in het spel?


Het verhaal ‘Ene Wim’ lijkt surrealistisch. Een niet na te vertellen verhaal over de maakbaarheid van de mens, met de hulp van drugs, vaccinatie en volksverlakkerij. Actuele onderwerpen, maar door de manier waarop ze in het verhaal gebruikt zijn gelukkig te bizar om echt te kunnen zijn. Toch?


Zo zijn er zeven verhalen die allemaal anders zijn en toch ook iets gemeen hebben: er is steeds een hoofdpersoon die geconfronteerd wordt met een harde werkelijkheid zoals die in het verhaal past.


Voor de lezer ontvouwt zich die ietwat absurde werkelijkheid langzaam tot een vaak onverwachte climax. Doordat er steeds een maatschappijkritische noot in het verhaal zit geven ze je een ongemakkelijke gevoel. Literatuur schuurt, zegt men. Dat doen deze  verhalen zeker! De lezer blijft steeds achter met een unheimisch gevoel.


Mark de Haan (1987) studeerde Nederlandse Taal en Cultuur in Leiden. Na zijn studie werkte hij tien jaar in het bedrijfsleven. De tijd die overschoot gebruikte hij om verhalen te schrijven. Deze bundel is het resultaat.


ISBN 9789493214194  | paperback | 152 pagina's | Uitgeverij in de Knipscheer | november 2020

© Marjo, 5 mei 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER