jeugd 4-5 jaar

Nina Dulleck

http://ninadulleck.de

 

Spinnenalarm!
Nooit meer bang voor spinnen
Nina Dulleck


De schrijfster van dit boek is lid van de Arachnologische Vereniging, dat is een duur woord voor een Spinnenclub. De leden van die spinnenvriendenclub willen alles over spinnen weten of ze vertellen graag wat over het diertje.


Nina Dulleck weet dat heel veel mensenkinderen bang zijn voor spinnen en het boek begint dan ook met een grote gil... Een jongetje roept heel hard Ieeeee! Een spin! En het wordt nog erger want op de volgende twee bladzijdes zien we op acht verschillende plaatjes waar spinnen allemaal wonen... in huis! (en buiten) Je krijgt gelijk opdracht op alle 10 (!) de spinnen op te sporen. Maar dan is het ergste ook voorbij en ontdek je hoe apart spinnen eigenlijk zijn...


Wist je dat er spinnen zijn in allerlei soorten en kleuren? Op de grappig getekende afbeeldingen kun je die zien. Je moet vanzelf lachen als je de verbaasde blik ziet van de spin met zes ogen of de spin ziet die op een cactus lijkt.  Het leukste is de spin met de door spinnen-oma gebreide sokjes aan al zijn acht poten!


We zien ook hoe spinnen aan hun eten komen. Enkele spinnen maken zelfs geen web maar een soort trechters waar vliegjes in belanden en die eten ze dan lekker op. En, om je nog minder bang te maken... De spinnen die hier leven zijn niet groter dan 3 millimeter tot 6 centimeter, én de spinnen die in Europa voorkomen, zijn ongevaarlijk. Nu vind je ze vast al een stuk minder eng. Maar als je toch nog een beetje griezelt van de spinnetjes dan kun je ook een spinnenwegtovermachine bouwen óf een trucje leren (wat véél minder werk is).
De gouden tip om nooit meer bang te hoeven zijn voor spinnen, staat ook in dit boek, maar die verklap ik niet, die moet je zelf maar lezen...


De afbeeldingen zijn heel grappig. De ene keer staan ze in kaders de andere keer staan ze vrij en zijn ze een toevoeging aan de tekst.
Het jongetje is in het begin van het boek heel erg bang voor spinnen, hij verschuilt zich gauw als hij een spin ziet maar er is ook een meisje dat meer onderzoekend bezig is. Bij de uitleg over de spinnen zelf zien we spinnen met menselijke trekjes, dat maakt de spinnen lollig om te zien en minder eng. Ook prettig is dat het bang zijn nergens belachelijk wordt gemaakt, en hoeraaaa! op het laatst is het jongetje zelf ook niet bang meer! Dat is natuurlijk superfijn!


Leuk boek voor iedereen die spinnen griezelig vindt en/of voor kinderen die van alles willen leren over spinnen.


ISBN 9789051167450 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | juni 2019
Afmeting: 21,5 x 28,7 cm. | leeftijd 4+

© Dettie, 6 juli 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER