jeugd 4-5 jaar

Daniëlle Schothorst

Ik hou ook van mij!
Daniëlle Schothorst


De twee eekhoorns Papa Pluis en Pluisje houden heel veel van elkaar maar als Papa Pluis op een dag zegt: "Ik hou ook van mij," is Pluisje helemaal van slag. De kinderlogica slaat toe. Want als papa ook van zichzelf houdt dan betekent dat papa maar voor de helft van hem houdt. Dus papa houdt niet helemáál van hem!
Pluisje is enorm verdrietig door deze ontdekking en zit bedroefd onder de appelboom. Als hij Papa Pluis weer ziet, roept Pluisje heel boos.

Je houdt maar voor de helft van mij!, want je houdt ook van jou![...]
Dus is er minder houden van over voor mij.


Papa Pluisje knuffelt Pluisje en legt Pluisje uit dat hij van zichzelf houdt omdat hij is wie hij is. Hij vraagt daarna aan Pluisje  'Vind je jezelf aardig? Mooi, lief, grappig? 
En eigenlijk vindt Pluisje zichzelf ook wel leuk! En dan snapt hij het! Je kunt net zoveel van jezelf houden als van iemand anders!


Over de inhoud van dit boek heb ik gemengde gevoelens. Zullen kinderen begrijpen wat Papa Pluis bedoelt met 'Ik hou ook van mij. Omdat ik ben wie ik ben'? Is het niet té vaag? Té filosofisch? De uitleg is aardig maar of het afdoende is, is nog maar de vraag.
Natuurlijk draait het verhaal om zelfvertrouwen krijgen, geloven in jezelf, weten dat je prima bent zoals je bent en het boek kan een mooie aanleiding vormen om dit onderwerp ter sprake te brengen. Maar persoonlijk denk ik dat het nog te moeilijk is voor de beoogde leeftijdsgroep.
Juf Anke is echter lovend over dit boek en schrijft "Dit lieve prentenboek is heel fijn om in de klas te gebruiken." Zij kan het weten en ik neem haar deskundige mening ook onmiddellijk als juist aan. Maar voor mijn gevoel zal het toch even duren voor de betekenis écht tot de kinderen zal doordringen. Misschien zelfs pas als ze wat ouder zijn.


De afbeeldingen zijn karikaturaal. De twee beestjes hebben twee enorme snijtanden, grote ogen, dikke pluimstaart en een T-shirt en laarsjes aan. De omgeving is een beetje verwarrend, het lijkt een groot bos maar Pluisje zit wel onder een appelboom. De afbeeldingen beslaat twee pagina's en op elke illustratie komt ook een kleine vogeltje voor dat alle gemoedstoestanden van Pluisje overneemt. Dat geeft een extra accent aan het geheel.
Kortom, aardig boek dat mij echter niet overtuigt.


ISBN 9789044834130 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | oktober 2018
Afmeting 29,8 x 21,6 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 8 januari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIERToevoeging:

Dit boek had ik meegegeven aan een kleuterleidster met het verzoek dit voor te lezen aan de beoogde doelgroep.

Zij heeft dit gedaan. Het betrof een groep van 20 kinderen in de leeftijdsgroep 5-6 jaar.
Halverwege het verhaal vroeg zij of de kinderen begrepen waar het over ging. Vijf van de twintig wel een beetje. De overige kinderen vonden het verhaal ook (de tekst) te lang. Wel wilden zij steeds de plaatjes zien, die ze erg leuk vonden.
Achteraf bleek dat twee meisjes het hele verhaal écht begrepen hadden, de rest niet.
Vooral het tweeledige, dat je van meerdere mensen kunt houden inclusief jezelf was te lastig om te begrijpen.

De juf was zelf van mening dat dit boek te moeilijk was deze leeftijdsgroep en vond het onderwerp meer geschikt voor jongeren in de puberleeftijd.

Dettie