jeugd 4-5 jaar

Alex Cousseau

De berenbroers
Illustraties: Anne-Lise Boutin
Tekst: Alex Cousseau


"Mijn huis staat midden in het bos. [...] en is veel te groot voor een meisje zoals ik."


Als vleermuis, de vriend van het meisje, vertelt dat hij gehoord heeft dat een stel reizigers die van ver komen een woonplek zoeken, is de beslissing gauw genomen. Het meisje neemt de drie berenbroers graag in huis en dat is het beste wat ze in tijden gedaan heeft. De beren vertellen haar hun verhaal over hoe ze uit hun huis gejaagd werden. Hoe ze maar begonnen waren met lopen op zoek naar een betere plek. Hoe moeilijk de reis was maar ook hoe hard ze onderweg gelachen hebben. Ze zijn heel blij dat ze in het huis van het meisje mogen wonen.


Het meisje en de beren hebben het fijn, de beren maken het meisje vrolijk en blij, ze helpen haar om alles klaar te maken voor de lente. Ze maken vogelhuisjes, bijenkasten, de schommel en doen nog veel meer. Het is helemaal prima zo. Omdat ze zo gelukkig zijn met hun nieuwe leven organiseren de berenbroers een fantastische picknick. Iedereen in het bos krijgt een uitnodiging. Maar niemand komt..."


Het meisje snapt er niets van en vraagt wat er aan de hand is... En dan hoort ze dingen die ze niet kan begrijpen.
Haar buren zijn bang! "Voor je het weet pikken alle beren van de wereld ons prachtige bos in," zeggen ze. "De beren zijn gevaarlijk," zeggen ze. "De beren hebben hier niets te zoeken,"zeggen ze.
Vanaf die dag liggen de buren dwars. Heel erg dwars. En op een nacht gebeurt het, het gezellige huisje van het meisje staat in brand! Bij het huis worden lucifers gevonden...
De beren vinden het vreselijk. "Het komt door ons. Het is beter dat we weggaan. We knappen het huis op voor je en dan verdwijnen we."
Maar dat is nou net wat het meisje niet wil! Ze wil een thuis waar zij en haar berenvrienden welkom zijn! Zal ze dat vinden?


Hoewel kinderen van 4 jaar denkelijk de onderliggende boodschap nog niet zullen begrijpen, is het wel duidelijk dat het heel raar is wat er gebeurt. De beren zorgen juist voor allerlei extra's in het bos, waardoor alle bewoners het makkelijker krijgen. Maar dat zien die bewoners niet, ze zien alleen dingen die er niet zijn. Ze zijn alleen maar bang voor de vreemde donkere beren. Ze zien letterlijk en figuurlijk beren op de weg.
In de tekst zelf zitten ook subtiele grapjes met een dubbele laag, zoals het meisje dat Welkom genoemd wordt door de beren, dat staat immers op de mat!


Voor kinderen is het mogelijk gewoon een mooi verhaal over een meisje en drie leuke beren die alle vier zelf wel uitzoeken waar ze bij willen horen.
De grappige moderne afbeeldingen maken alles nog eens extra duidelijk. Voor een prentenboek staat er vrij veel tekst in, maar die is duidelijk, scherp en in heldere taal geschreven.
Mooi boek om in de klas voor te lezen en daarna te bespreken.


ISBN 9789025777821 | Hardcover | 40 pagina's | Gottmer | 7 juni 2023
Vertaald door Mira van der Lubbe | Leeftijd 4+

© Dettie, 22 juni 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER