jeugd 4-5 jaar

Linde Faas

http://www.lindefaas.nl

 

Waar is Grote Broer?
Linde Faas


Boeken waaraan Linde Faas meegewerkt heeft, hebben altijd al iets extra's, maar een boek waarvan zowel de tekst als de illustraties door haar verzorgd zijn, kun je bijna kopen zonder ze gezien te hebben. De tekst, de afbeeldingen, alles klopt namelijk, de wisselwerking is als vanzelfsprekend


In dit boek stelt ze ons Grote en Kleine Broer voor. Dat zijn twee blauwe kikkers die in een bloem in de jungle wonen.
Grote Broer is ondernemend maar Kleine Broer vindt de buitenwereld maar niets, hij vindt alles eng dus hij blijft lekker veilig in zijn bloem. Maar Grote Broer besluit verder te kijken en gaat 'even' weg.
Kleine Broer wacht en wacht op de terugkeer van zijn broer. Het wordt nacht en weer dag... maar geen Grote Broer.


En dan begint het te kriebelen bij Kleine Broer, hij wil weten waar Grote Broer is, en stapt zijn bloem uit!
Met bibberpoten begint hij aan zijn avontuur, maar hoe meer hij ziet, hoe hoger hij klimt, hoe leuker het wordt. Soms ziet hij wel dingen die griezelig lijken, maar als hij ziet wat het écht is, blijkt het helemaal niet eng te zijn. Alles is eigenlijk heel erg mooi!
Eenmaal boven ziet hij Grote Broer, die hem al die tijd goed in de gaten heeft gehouden!


De parallel met het dagelijkse leven is snel getrokken, als je niets onderneemt dan is je wereld een stuk kleiner en mis je een heleboel mooie dingen. Die mooie dingen zijn prachtige uitgebeeld door Linde Faas. Ze heeft de jungle in al zijn diverse kleurschakeringen weergegeven, de 'enge' dieren zoals de vogels, zijn bijna paradijselijk en de slak met zijn ogen op steeltjes laat je glimlachen.


Kortom, een heerlijk, dromerig boek met een mooie, lieve boodschap.


Linde Faas studeerde cum laude af aan de kunstacademie van Breda. Ze werkt als animator van tekenfilms en als kunstenares, en internationaal als illustrator. Ze is de vaste illustrator van de boeken van Pieter Koolwijk en maakte eerder haar eigen prentenboeken Ik neem je mee en het veelgeprezen De jongen en de walvis. Linde woont in Noorwegen en haalt haar inspiratie uit de ongerepte wilde natuur van het hoge noorden.


ISBN 9789047712176 | Hardcover | 32 pagina's | Lemniscaat | 13 juli 2021
Afmeting 24,9 x 33,5 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 16 augustus 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De jongen en de walvis
Linde Faas


Na haar eerste eigen prentenboek Ik neem je mee, dat ik helaas niet gelezen heb, ligt nu haar tweede prentenboek De jongen en de walvis in de boekwinkel. Zelf kende ik de illustraties van Linde Faas al van de Flo & Stiekel-boeken en het boek Sinterklaas slaat een jaartje over. Daarin vielen haar bijzondere tekeningen vol fantasie mij al op.

In dit boek, van mooi groot formaat (24,5 x 32,7 cm), zijn de prenten nog indrukwekkender. Het verhaal in dit boek© Linde Faas is geïnspireerd op het werk van de man van Linde Faas, die als maritiem bioloog onderzoek doet naar potvissen en andere walvissen in Noorwegen. Het verhaal speelt zich dan ook af op en aan zee en de blauwtinten zijn overweldigend en erg aansprekend. De paginagrote afbeeldingen vertellen hun eigen verhaal. De tekst is summier, die bestaat uit enkele zinnen.


Dankzij de prenten en de tekst kunnen we meeleven met de avonturen van een jongetje dat graag alleen is. Hij is in zijn bootje in slaap gevallen en door een storm waardoor de golven hoog en woest zijn, drijft hij ver weg, de zee op. Op de afbeelding zien hem ronddobberen op het laatste stukje boot dat over is. Wat moet hij nu, hoe komt hij weer thuis?


Ineens wordt het jongetje omhoog geduwd... wat blijkt? Hij zit op de kop van een enorme walvis!
Ze hebben samen een heerlijke tijd, ze spelen, ze ontdekken de wereld, ze zien van alles, het jongetje slaapt zelfs op de enorme rug van zijn nieuwe vriend. Het is geweldig! Maar er is een tijd van komen en van gaan. De walvis zet hem af op het strand. Het jongetje is weer thuis en weer alleen, wat hij steeds zo fijn vond...

Maar na de ontmoeting met de walvis is alles anders. Is alleen zijn nog wel zo leuk?


Linde Faas heeft op haar eigen unieke manier via woord en beeld laten zien hoe mooi een vriendschap kan zijn en welke meerwaarde vriendschap aan iemands leven kan geven. Maar hoe kan het jongetje zijn vriend terugvinden? Ook daar weet Linda Faas een prachtige oplossing voor te bedenken... Eind goed, al goed.


Meer van dit soort boeken! Véél meer!


ISBN 9789047711407 | Hardcover | 32 pagina's | Lemniscaat | juni 2019
Formaat 24,5 x 32,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 17 juni 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER