jeugd 4-5 jaar

Martine Kindermans

Maria het gelukskind
Martine Kindermans


De titel en de prachtige cover waarop een Indiaansachtig meisje met grote donkerblauwe ogen ons aankijkt, maken je gelijk nieuwsgierig. Waarom is Maria een gelukskind? Maria heeft geen kasten vol met speelgoed maar een vogeltje die op haar schouder zit. Een mooie lapjesdeken is haar jas en een krans van madeliefjes is haar kroontje.


Maria woont in een land waar alles kan en ze houdt van alles en iedereen. Ze wordt al blij wakker omdat de vogels zo mooi zingen en ze begroet de kleine zangertjes elke ochtend opnieuw vol enthousiasme. Ook de tafel en de mooie rode stoelen worden begroet en ze kleedt de tafel aan met een vrolijk rood tafelkleed en rode kopjes en bordjes. Zelfs de gans helpt mee, die komt een rode bloem brengen.


Maria begroet de zon die ook even binnen komt kijken, maar ondanks zijn vrolijke stralen is de zon verdrietig, ze voelt zich vaak zo alleen. Gelukkig weet Maria daar wel wat op, ze neemt de zon mee naar haar droomtuin, daar plant ze droomzaadjes die ze heel goed verzorgt.
Ze nodigt de zon uit ook een zaadje te planten. Maria belooft het zaadje water te geven maar de zon moet het zaadje licht en warmte geven. Dan komt de droom zeker uit.

© Martine Kindermans
Maria is een wijs kind, ze moedigt de zon aan haar droom nooit op te geven: 'Twijfel is een draak. Hij maakt je onzeker.' vertelt ze de zon. Maria weet hoe je twijfel aan moet pakken en ook dat vertelt ze aan de zon. Ze is de zon dankbaar voor zijn aanwezigheid, iedereen wordt blij van de zon, en de zon... wordt blij van Maria!


Het is lastig om aan te geven wat het boek zo bijzonder maakt. Maria is een gewoon meisje maar toch heel ongewoon in haar doen en laten. Zo'n blij meisje dat alles met zoveel wijsheid en liefde benadert en zo'n mooi filosofisch karakter heeft, komt ook niet vaak voor in een kinderboek. 
Daarnaast zijn er de beeldschone, betoverende afbeeldingen die alles een sprookjes- en droomachtig geheel geven. Zelfs de verrassende twijfeldraak spreekt prachtig tot de verbeelding.
Geniet van wat er is, kijk om je heen hoe mooi de bloemen, bomen, vogels zijn, straalt Maria ons in al haar eenvoud liefdevol toe. De optimistische tekst en warme afbeeldingen werken wel, want als je het boek uit hebt, lijkt de wereld vanzelf al een beetje lichter...


ISBN 9789044827842 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | juni 2016
Afmeting 26, 9 x 25,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 6 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER