jeugd 4-5 jaar

Philippe Jalbert

http://www.philippejalbert.com

 

altGoede manieren leer je zo
Philippe Jalbert


Zo zie je maar: goede manieren zijn universeel. En zeer belangrijk om ze te kennen (en niet alleen voor kinderen...).
De Franse auteur en illustrator van jeugdboeken Philippe Jalbert vindt dus dat je er niet vroeg genoeg mee kan beginnen. Helemaal mee eens.


Maar hoe leer je jonge kinderen de regels op een beetje leuke manier? Door een vrolijk boek te maken, met mooie aansprekende kleuren. Maar vooral door bij ieder ‘gebod’ een leuk striptekeningetje te maken. De regels zijn – hopelijk – bekend:


Klop op een deur voordat je binnen gaat. En wacht even voor je dat doet.
Praat niet met volle mond.
Ga naar een andere kamer of het toilet als je voelt dat je een windje moet laten.
Daag niemand uit en ga zeker niet vechten.


Regels als deze staan steeds in grote letters binnen een gekleurde wolk op de linkerpagina.
Op de rechterpagina is een tekening die een heel verhaal vertelt. De hoofdrolspelers zijn door het hele boek heen vaak dezelfde: een leeuw, een schildpad, een blauw nijlpaard en heel veel leuke roze konijntjes.


Bij 'Speel niet met je eten. Eten doe je met mes en vork. Kippenboutjes of frietjes mag je soms wel met je handen eten.’ staat op de rechterpagina de leeuw afgebeeld in tenniskleding. Hij gooit een konijntje in de lucht en is duidelijk van plan daar met zijn racket flink tegen aan te meppen. Het konijntje straalt angst uit en de leeuw likt alvast zijn lippen af...


Het konijntje is vaker de underdog: als er als regel staat: ‘Is er nog een laatste stuk over van iets lekkers, vraag dan eerst aan de andere tafelgenoten of zij er trek in hebben’, dan is het konijn dat laatste stukje lekkers, en staan de leeuw en de krokodil allebei te watertanden om haar op te eten. Niet bepaald vriendelijk trouwens, het lijkt eerder het begin van ruzie dan dat ze het de ander vriendelijk vragen zoals dat hoort.


Bij 'als je iets leent van een ander, geef het achteraf dan altijd terug', zien we een haas hard weghollen met het schild van een schildloze schildpad die hem beteuterd nakijkt.


Kinderen vinden gegarandeerd de verhaaltjes van de rechter pagina heel leuk, en als ze dan begrijpen welke regel daar bij hoort, dan leren ze vanzelf hoe het hoort. Bijzonder boek!

ISBN 9789059244207 | Hardcover| 96 pagina's | Uitgeverij Baeckens |  augustus 2015
Vertaald uit het Frans door Catalina Steenkoop Leeftijd vanaf 4 jaar.

© Marjo, 7 februari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER