jeugd 4-5 jaar

Birdie Black & Rosalind Beardshaw

http://www.rosalindbeardshaw.com

 

Echt iets voor Kerstmis
illustraties: Rosalind Beardshaw
tekst: Birdie Black


Het was kerstavond en sneeuwvlokjes dwarrelden in het rond. De koning deed de laatste kerstboodschappen op de markt.
Opeens zag hij een grote rol prachtige, dieprode stof liggen.
'Oh!' zuchtte hij. 'Wat een lekker zachte stof! En zo mooi rood! Echt iets voor Kerstmis.'


De koning kocht de mooie stof en liet er een prachtige mantel voor zijn dochter de prinses van maken.
'Wat moeten we met de restjes stof doen?' vroeg de naaister.
'Leg maar buiten neer, bij de achterdeur,' zei de koning.


Daar vond Jenny, het keukenhulpje het. Ze nam de stof mee en maakte er een prachtig jasje voor haar moeder van. De restjes stof legde ze bij de achterdeur... en daar vond Dorus Das het, die van de stof een mooie hoed maakte voor zijn vader. Ook hij legt de restjes stof weer buiten waar Edward Eekhoorn het vindt. Hij is ook heel blij met zijn vondst en maakt lekker warme handschoenen voor zijn lieve vrouw. Het laatste restje stof waait weg...
En dat vindt Milly Muis, die helemaal gelukkig is met haar vondst, na een dag zoeken naar nootjes voor kleine Billy heeft ze nu toch nog een kerstcadeautje. 'Wat een lekker zachte stof! En zo mooi rood! Echt iets voor Kerstmis',  zei ze. Ze is de hele nacht bezig om er een mooie sjaal van te maken.
En zo gebeurt het dat op Kerstochtend vier volwassenen en een kind helemaal blij zijn met hun cadeau van de heerlijk zachte rode stof die de koning gekocht heeft.


Het zachtaardige verhaal is voornamelijk opgebouwd uit repeterende zinnen, wat het altijd goed doet bij kinderen. Ondanks de herhalingen blijft het verhaal toch boeien omdat het steeds verrassend is wat uit het restant van de lap stof gemaakt wordt.


Op de gekleurde afbeeldingen zien we de vinders van de stof vol liefde iets maken voor iemand waar ze veel van houden, wat hartverwarmend is om te zien. De afbeeldingen zijn paginagroot of in een stripboekachtige vorm gegoten. Een lief boek dat de kerstgedachte om alles te delen op een mooie manier uitdraagt.


ISBN 9789025750473 | Hardcover| 26 pagina's | uitgeverij Gottmer | oktober 2011
Vertaald: J.H. Gever Leeftijd vanaf 4 jaar

© Dettie, 19 december 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER