jeugd 4-5 jaar

Ciara Gavin

Benthe en het binnenwolkje
Ciara Gavin


Benthe gaat morgen voor het eerst naar school en dat vindt ze best een beetje eng. Alles zal dan gaan veranderen.
"Verandering is goed voor een wolk, maar niet voor mij," dacht ze.
Het was net alsof een wolkje dat gehoord had, want ineens vloog hij haar kamer in.


Het wolkje is nog nooit ergens binnen geweest, sterker nog, hij weet niet eens wat binnen is! Nou daar zal Benthe wel even wat aan doen. Ze laat hem het hele huis zien en het wolkje vindt het geweldig. Hij blijft!  'Ik word een binnenwolk,' roept hij.
Dat kan volgens Benthe helemaal niet, want wolken veranderen steeds. Maar het wolkje is stellig van plan dat hij niet zal veranderen, hij zal zichzelf blijven. Benthe belooft daarop dat zij ook zichzelf zal blijven.


Maar toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan want als Benthe Wolkje voor de veiligheid in de vriezer stopt, wordt hij ineens blauw en begint te sneeuwen! In de warme badkamer is het ook al niet veilig want Wolkje verdwijnt bijna. En zo proberen ze allerlei plekken uit, die helaas niet goed gaan, wolkje blijft maar veranderen.


Benthe vertelt dat voor haar dankzij school alles zal veranderen. En dan bedenkt Wolkje een superplan waardoor hij weer gewoon naar buiten kan en Benthe niet meer zo alleen is op school. Want ondanks dat er zoveel zal veranderen, Wolkje en zij zullen vrienden zijn. Altijd en overal.


Het verhaal heeft een aparte benadering om de onzekerheid voor de eerste schooldag weer te geven. Benthe is vooral bang voor de verandering die het teweeg zal brengen. Het wolkje is ook een beetje bang, want hij verandert ook steeds, zonder het te willen. Toch ontdekken ze dat dankzij hun vriendschap, er altijd een vast punt zal zijn, want hun vriendschap zal altijd blijven bestaan en dat stelt ze gerust.
De afbeeldingen geven op een leuke manier alle veranderingen van het wolkje weer, van vrolijk blauw tot grijze regenwolk.


ISBN 9789044847574 | Hardcover | Clavis | 23 juni 2023
Afmeting 29,8 x 21,7 cm | Vertaald door Clavis | Leeftijd 5+

© Dettie, 22 december 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER