jeugd 4-5 jaar

Jan Fearnley

http://www.janfearnley.com

 

De zeven kersttruitjes
Jan Fearnley


Het is een week voor Kerstmis, het is koud buiten, Vogeltje heeft gelukkig zijn zeven warme truien al gewassen en gestreken klaarliggen.


De eerste dag trekt hij zijn mooie witte trui aan waar hulstblaasjes op geborduurd zijn. Hij ziet er prachtig uit en dankzij zijn trui heeft hij het lekker warm bovendien. Vogeltje besluit lekker te gaan schaatsen op de vijver, maar op het ijs komt hij kikker tegen en die heeft het enorm koud. Ach, denkt Vogeltje, ik heb toch nog zes warme truien, ik geef mijn trui wel aan kikker.


De volgende dag trekt hij zijn groene trui met kerstboompjes aan en gaat gauw naar buiten om in de sneeuw te spelen, maar daar staat Egel en zij heeft het ijskoud. 'Ik bevries!', zegt ze. En daar gaat trui nummer twee. Ik heb er toch nog vijf, denkt Vogeltje.


Maar op de derde dag is het Mol die het zo koud heeft en daarom krijgt hij Vogeltjes roze trui met hartjes en de vierde dag kan eekhoorn zijn winterslaap niet beginnen vanwege de kou en dat vindt Vogeltje erg, dus even later ligt eekhoorn heerlijk in een gele trui in zijn boomholletje te slapen.


Zo gaat het maar door, Vogeltje is op het laatst al zijn truien kwijt en op kerstavond zit hij in zijn eentje en heeft het... koud!
Wat nu?

Het is natuurlijk superlief van Vogeltje om steeds zijn trui weg te geven aan iemand die het harder nodig heeft dan hij. Hij laat zien dat je ook aan anderen kunt denken, zeker als je het zelf goed hebt. Een echte kerstgedachte!


De herhaling werkt fijn, het roept een spanningsboog op, want wanneer zal het truitjes geven stoppen en wat gebeurt er dan? Daar is overigens een leuke draai aangegeven.


Naast het leuke verhaal leren we ook nog veel andere dingen van Vogeltje, die niet lief maar wel praktisch zijn. We leren door de truien allemaal kleuren kennen en er komen verschillende dieren voorbij, dus hun namen leren we ook gelijk én we kunnen nu ook van één tot zeven tellen. En dat zonder dat je het merkt, want het zit allemaal in het verhaaltje verstopt. Als dat niet bijzonder is!


Het boek is verder heel mooi verzorgd. Op de voorkant glinsteren de takken en sneeuwvlokken ons heel mooi en zacht tegemoet, en in het boek kunnen we genieten van de fijne, grote afbeeldingen vol winterse kleuren. Echt een lief kerstboek.


ISBN 9789051167436 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | september 2019
Formaat 25 x 29 | Nederlandse tekst Mariella Manfré | Leeftijd 4+

Dettie, 13 december 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER