jeugd 4-5 jaar

Maureen Fergus & Dušan Petričić

http://www.maureenfergus.com

http://www.artofthepicturebook.com interview met Dušan Petričić (Engels)

 

OnzichtBart
illustraties: Dušan Petričić
tekst: Maureen Fergus


Iedereen kent wel die beelden van mensen wachtend bij de bushalte, die allemaal op hun schermpje zitten te staren en niets of niemand om zich heen meer lijken te zien of horen. Als ze, bij wijze van spreken, stiekem opgepakt zouden worden en in China, Japan of Amerika geplaatst zouden worden, zouden ze het niet eens merken. 


Datzelfde ervaart Bart als hij aan tafel zit te eten, niemand hoort of ziet hem, ze zijn allemaal te druk met hun eigen dingen. Moeder staart naar het schermpje van haar 'hoe het het ook alweer', bij vader is het 'praatapparaat' bijna vastgegroeid aan zijn oor, zijn broer zit in zijn boekenwereld en zusjelief gaat helemaal op in een tv-programma.  Als Bart vraagt of iemand de aardappels door wil geven, hoort niemand hem. Bart vraagt het nog een keer, maar ook dit keer krijgt hij geen enkele reactie. En dan gebeurt het...  Bart wordt onzichtbaar.


Het erge is dat niemand het in de gaten heeft, pas als de tafel afgeruimd moet worden, missen ze hem. Maar Bart is en blijft onzichtbaar, ze kunnen hem alleen horen. Papa denkt dat het gewoon aanstelleritus is van Bart maar zijn moeder laat voor de zekerheid toch maar even een dokter er naar kijken... 'Onafwasbare viltstiften gebruiken', zegt de dokter en dat doet moeder dan maar. Inmiddels is ze met haar gedachten alweer bij haar werk, en daarom krijgt Bart alleen maar een oranje hoofd en groen haar, de rest 'vergeet' ze. Hoe hard Bart ook zegt dat hij zo niet naar school kan, het helpt niets. "Maak je nou maar niet zo druk om hoe je eruitziet, wees trots op hoe je van binnen bent', zegt ze en hup mama is de deur uit.


Arme Bart, natuurlijk wordt hij op school vreselijk gepest en thuis zijn zijn vader, moeder, broer en zusje alweer heel druk met hun eigen dingen.  Bart is letterlijk en figuurlijk onzichtbaar. Maar dan bedenkt hij een slim plan, en eindelijk, dát helpt! Eindelijk beseffen ze wat Bart voor hun betekent en dan wordt Bart weer zichtbaar.


Het grappige is dat op de, gekleurde, afbeeldingen ieder in zijn eigen drukdoenerige hokje zit. Elk gezinslid wordt in een kader weergegeven, zelfs alle schoolkinderen worden elk in hun eigen 'hokje' afgebeeld. Pas als Bart weer zichtbaar is vallen de kaders weg en zien we het hele gezin dat gezamenlijk zit te eten, de nu omkaderde tv, het 'praatapparaat' en het schermpje blijven uit en het boek blijft dicht...


De 'les' is duidelijk, het gevaar van teveel opgaan in je eigen wereld maakt dat veel dingen die echt belangrijk zijn niet meer gezien worden. Of kleine kinderen deze les zullen oppakken is de vraag, maar bij oudere kinderen en volwassenen zal de boodschap duidelijk overkomen.
Apart verhaal, zowel qua inhoud als uiterlijk aantrekkelijk en goed verzorgd.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051164661 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | september 2015
Nederlandse tekst: Merel de Vink | Formaat: 25,4 x 20,3 cm | leeftijd 5+

© Dettie, 31 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER