jeugd 4-5 jaar

Hilde Schuurmans

http://www.hildeschuurmans.be

 

Uppie en het nieuwe schooljaar
Hilde Schuurmans


Uppie is een hooggevoelig kind en als het nieuwe schooljaar aanbreekt en hij voor het eerst naar zijn nieuwe klas mag dan kriebelt het, zoals bij zoveel kinderen, in zijn buik. Het is ook zo heerlijk spannend allemaal. Hij kan haast niet wachten tot het zover is. Eindelijk is de dag aangebroken en om zes uur 's ochtends zit hij al helemaal aangekleed aan tafel. Hij heeft er zin in.

Op school is het allemaal een beetje anders. Uppie krijgt een nieuwe juf. De klas is geschilderd, er zijn nieuwe speeltoestellen... Het is een beetje overweldigend maar Uppie vindt het leuk en mooi en is blij als hij zijn vriendjes ziet. Er is wel veel lawaai en Uppie zou best wel even in zijn uppie bij de school willen staan, dan is het tenminste stil.

Ook in de klas ziet alles er anders uit, er zijn nieuwe boeken en andere posters en een nieuwe klaspop. Uppie moet erg wennen. Het zijn wel heel veel nieuwe dingen.  Gelukkig is zijn nieuwe juf heel lief en ze ruikt zo lekker...  Maar de dag is nog lang niet om.

Duidelijk wordt dat het Uppie, als hoogsensitief kind, gewoon even allemaal teveel is. Hij krijgt in de loop van de dag veel te veel indrukken tegelijk en wil in de pauze dan ook weg, even niets, en doet dat ook! Tot schrik van de juf. Gelukkig begrijpt ze later wel wat er aan de hand is en zorgt ze ervoor dat Uppie voortaan, als het nodig is, zijn eigen rustige, stille plek kan opzoeken.

Hilde Schuurmans is zelf hooggevoelig en heeft met dit leuke verhaaltje heel goed aangegeven hoe alles voelt voor een kind dat hooggevoelig is.
Aan de linkerkant zien en lezen we hoe de dag werkelijk verloopt en aan de rechterkant wordt uitgebeeld en in versvorm vertelt hoe Uppie alles ervaart.  Heel verhelderend om te lezen. Het verhaal kweekt daardoor begrip voor hoogsensitieve kinderen.


Achterin het boek wordt nog verteld dat hooggevoelig zijn heel fijn is, je voelt, ziet, ruikt en proeft meer dan iemand anders, maar daardoor zijn er soms teveel prikkels en heb je even een stille plek nodig. Dat is niet erg, als je maar weet dat je gewoon even tijd nodig hebt om alle indrukken te verwerken, dan is er verder niets aan de hand.
Er staan ook 'tips om weer tot rust te komen' en leuke versjes bij.


ISBN 9789044827811 | Hardcover | 27 pagina's | Nur 273 | Uitgeverij Clavis | juni 2016
Afmeting 26,9 x 25,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 8 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Plotter en het cadeautje voor de Sint
Hilde Schuurmans


Plotter vindt het maar raar dat Sinterklaas cadeautjes weggeeft. Als je jarig bent dan krijg je toch cadeautjes? Mama zegt dat Sint het heerlijk vindt om te geven omdat hij zoveel van kinderen houdt maar papa vindt dat Plotter eigenlijk wel gelijk heeft.
Plotter gaat aan de slag en maakt een cadeautje voor de Sint. Hij zal het op school aan de Sint geven, want morgen komt hij daar op bezoek.
De volgende dag roept Plotter naar Sinterklaas dat hij een cadeautje voor hem heeft maar er is zoveel lawaai dat de Sint hem niet hoort. De hele verdere dag lukt het Plotter niet zijn cadeautje af te geven.
Hij komt helemaal verdrietig thuis maar mama weet de oplossing. Leg jouw cadeau straks bij je schoen. Voor de Sint schrijft mama op het pakje.
Maar Plotter kan niet slapen... als de Sint zijn pakje nu maar vindt. Hij sluipt naar beneden en kruipt met zijn pakje onder tafel en ja hoor daar is de Sint mét zwarte Piet... Zal Plotter nu eindelijk zijn cadeautje kunnen geven?


Een lief verhaaltje dat heel grappig afloopt. De afbeeldingen zijn in heel zachte kleuren getekend en ingekleurd. Alle kinderen, de juf, Sinterklaas en de  zwarte Pieten zijn dieren. Plotter zelf is een hondje. En Plotter heeft een soort marmotje als huisdier. Het marmotje draagt een piepklein mijtertje en als knuffeltjes heeft Plotter een klein wit paardje, een Sinterklaasje en een Zwarte Pietje.
Heel leuk voorleesboekje!ISBN 9789044814033 Hardcover 32 pagina's | Clavis B.V.B.A., Uitgeverij | september 2010
Vanaf 4 jaar

Dettie, 12 november 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Viktor Bil
Hilde Schuurmans


Viktor is een held! Een superheld! Hij durft alles en kan alles, hij redt prinsessen en slaat iedereen neer met zijn zwaard en is beresterk! Maar na school komt hij Franky, Tom en Willem tegen en die gooien met stenen, spugen en trekken aan zijn haar. Dan is Viktor geen held, dan rent hij alleen maar heel hard weg, naar zijn geheime schuilplaats achter in de tuin bij papa en mama, daar is hij veilig.


Maar vandaag is het anders. Er ligt een zwarte draak te slapen in zijn schuilplaats! En nu is Viktor wel  moedig en dapper! 'Maak dat je wegkomt!' schreeuwt hij tegen de draak en hij slaat hem keihard op z'n kop.
De draak wordt woest en geeft een enorme brul maar Viktor wil de draak echt weg hebben, hij pakt de draak bij zijn staart en slingert hem in het rond. De draak geeft het op. Hij is doodmoe, hij kan zelfs niet meer wegvliegen...
De volgende dag is de draak er nog, hij heet Buldo en hij bekent, hij kan helemaal niet vliegen. Buldo vindt dat verschrikkelijk en hij schaamt zich heel erg. Daarom vraagt Buldo of Viktor hem wil helpen leren vliegen. Natuurlijk wil Viktor dat...
Ze oefenen zich gek, dagen en wekenlang.


Ondertussen gaat het gepest van de drie jongens gewoon door en na een tijd durft Viktor dat aan Buldo te vertellen. Viktor schaamt zich vreselijk dat hij steeds wegrent voor die jongens maar vraagt toch  aan Buldo of hij hem kan helpen. Nu oefenen ze samen, Vicktor probeert minder bang te zijn en Buldo probeert te vliegen. Het lukt allemaal niet zo goed en ze doen nog wel zo hun best. Maar dan...


Het verhaal zelf is qua inhoud  al prima. Maar daarbij komen nog de illustraties van de schrijfster zelf. Deze zijn voornamelijk  in zwart-wit met af en toe ineens een kleurenafbeelding.
Nu komen illustraties natuurlijk wel vaker voor in boeken maar wat Hilde Schuurmans heeft gedaan is wel erg bijzonder. Zij heeft het hele verhaal ook getekend, in stripvorm nog wel. Bij sommige afbeeldingen heb ik zitten grinniken (blz 53) maar andere tekeningen zijn weer ontroerend (blz 25) en zelfs spannend (blz 73).

Het thema is natuurlijk dat je niet op moet geven en je niet op je kop moet laten zitten. Je moet altijd blijven geloven dat je iets kan en op een dag lukt het. Het is niet makkelijk om in jezelf te blijven geloven als je gepest wordt. En toch, het valt te overleven... Als je het boek uit hebt durf je vast zelf ook veel meer! Let maar op!


Er is ook een theatervoorstelling van “Viktor Bil”.  Die gaat over pesten. Wat doe je dan? Hoe overleef je dat? En wat zeg je precies tegen de pestkoppen zodat ze  ophouden? Zijn daar wel woorden voor? En wat als je het nooit zal leren om voor jezelf op te komen?  Het zijn vragen en angsten waar Viktor Bil mee worstelt. Elke dag opnieuw.
Maar deze voorstelling gaat ook over geluk. Het geluk als je iemand ontmoet die begrijpt dat gepest worden je erg onzeker maakt. Het gaat over een nog groter geluk als die iemand ook je beste vriend wordt. En samen met je uitzoekt hoe je het pesten kan stoppen. Zelfs al is dat niet de meest voor de hand liggende manier…


ISBN 9789044811674 Hardcover 80  pagina's | uitgeverij Clavis oktober 2009
Voorlezen vanaf 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 6 jaar

© Dettie, oktober 2009

Lees de reacties op het forum, klik HIER