jeugd 4-5 jaar

Duan Xuefei

Het groene land
Duan Xuefei


Er was eens een woestijn, de Maowusuwoestijn, waar het leven hard en zwaar is. Er zijn geen planten of bomen en de mensen die er worden moeten periodes van overstromingen, grote droogte en zandstormen doorstaan. De mensen willen er niet meer wonen en trekken weg.


In die woestijn woont ook Bao Ri, zij houdt van de woestijn en wil helemaal niet weg. Een oude dorpsgenoot vertelt haar over de tijd dat de woestijn nog groen was en er koeien en schapen rondliepen. Maar helaas na oorlog en het weghalen van de bomen ging het mis.

Bao Ri is een wijs meisje, een denkertje. Als het vroeger groen was, dan kan het nu toch ook? bedenkt ze zich. In haar hoofd groeit een plan. Als zij nog eens gewoon begint met planten van kleine boompjes? Vol vuur begint ze haar plan ten uitvoer te brengen, maar... de wind blaast alles weer weg.
Maar Bao Ri is koppig, ze plant ze op een andere plek, maar... de schapen eten alles op.
Dan maar een hek maken, maar... een zandstorm blaast het hek omver en de bomen vliegen door de lucht, op één boompje na.
Dat ene boompje maakt dat Bao Ri de moed niet opgeeft, als dat ene boompje wel blijft staan dan blijven er vast meer boompjes staan.
Weer bedenkt ze een oplossing, zal het deze keer wel lukken?
Natuurlijk wel! Maar eerst moeten er nog een heleboel obstakels overwonnen worden.


Het lijkt een sprookje maar het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het laat zien dat je met doorzettingsvermogen en vertrouwen héél veel kunt bereiken.
De Maowusuoestijn is verdwenen en is nu een prachtige groene plek waar mensen graag willen wonen.


De afbeeldingen zijn beeldend en geven de situatie goed weer. De kleuren zijn levendig en laten zien wat voor enorme veranderingen de woestijn ondergaat, maar ook hoe koppig de woestijn is. Bao Ri en haar dorpsgenoten leveren een flinke strijd voordat de woestijn zich gewonnen geeft. Prachtig weergegeven!


Duan Xuefei is de winnaar van de zilveren medaille van de Key Colours Competition China 2021.
Clavis Uitgeverij en de stad Hasselt organiseren deze tweejaarlijkse, internationale wedstrijd voor het beste prentenboek concept. De winnaar krijgt een flinke geldsom en een uitgavecontract bij Clavis Uitgeverij. Deze wedstrijd is voor veel illustratoren het begin van een succesrijke carrière in binnen- en buitenland.


ISBN 9789044847468 | Hardcover | 40 pagina's | Clavis | 22 juli 2023
Afmeting 29.7 x 21,8 | Leeftijd 5+

© Dettie, 30 augustus 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER