jeugd 4-5 jaar

Wade Bradford

Er zit een dinosaurus op de 13de verdieping
Illustraties: Kevin Hawkes
Tekst: Wade Bradford


Er rijdt een taxi voor bij Hotel Deelmeer.
Meneer Snurkmans stapt uit, hij is moe en wil slapen, dus hij vraagt om een kamer. Dat zal vies tegenvallen. Als hij eindelijk in bed ligt in een kamer op de eerste verdieping, hoort hij gepiep: hij blijkt het bed te delen met een muis! Hij belt naar de receptie:


'Er ligt iemand te slapen op mijn kussen.'
'Ja, dat is de muis,' zei de portier. 'Ik geloof dat hij een zware dag achter de rug heeft.'
'Nou, ik anders ook,' gromde meneer Snurkmans.
'En ik wens mijn bed niet te delen met een muis!'


De hotelbediende brengt hem naar een andere kamer, op de tweede verdieping. Maar eenmaal in bed krijgt hij het koud: iemand trekt het dekbed naar zich toe! Verdorie, hier kan hij ook al niet slapen. En meneer Snurkmans verhuist weer. Naar de derde verdieping. Naar de vierde verdieping… en steeds is er al een andere bewoner. Of meerdere zelfs!
Tenslotte komt hij uitgeput en boos aan op de dertiende verdieping. In een verbazingwekkend grote kamer staat alleen een enorm groot bed met een gigantisch kussen. Prima, denkt meneer Snurkmans. En kruipt in bed. Maar je weet het, want de titel zegt dat al: dat is de kamer van een dinosaurus!
Toch is de ontknoping is anders dan je verwacht!

Een heerlijk verhaal over meneer Snurkmans die zo graag zijn bed in wil duiken en lekker slapen, maar die steeds hindernissen op zijn pad vindt. Je kan je verbazen over het hotel, en over de hotelbediende, die zijn gast graag ter wille wil zijn, maar die het blijkbaar heel normaal vindt dat er al andere bewoners zijn. Er is net genoeg tekst om voor te lezen terwijl je kind de afbeeldingen bekijkt. Die zijn felgekleurd, realistisch en duidelijk. De ene keer is er meer te zien dan de andere keer, maar ze bedekken alle pagina’s. En laten ook de hotelbediende zien, die steeds de telefoon op moet nemen.


Een kind leeft mee met de arme meneer Snurkmans, die maar geen lekker bed vindt. Met iedere kamer is wel iets mis en hij is zo moe, zo moe! Je vraagt je af wat er nu weer zal gebeuren, en ook al ken je het verhaal, dan is er de voorpret! De samenwerking van deze schrijver met deze illustrator werkt perfect. Erg mooi boek, met een grappig verhaal.


Zowel Wade Bradford (1972, Washington) als Kevin Hawkes (1959, Texas) zijn docent Engelse taal. Ze schreven vele boeken, ook toneelstukken. ‘Er zit een dinosaurus op de 13de verdieping’ is het eerste boek dat in het Nederlands vertaald is.


ISBN 9789059569706 | Hardcover | 36 pagina's | Fontaine Uitgevers| juni 2019
Vertaald uit het Engels door Trijnie Duut | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 5 augustus 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER