jeugd 4-5 jaar

Victoria Cassanell

Pinguïnpakketje


‘Deze kant boven’ staat er op het pakketje dat op de eerste pagina afgebeeld is.
Wat zou er dan inzitten? En voor wie is het pakket bestemd?

Op de volgende pagina’s is het volop winter. IJzige schotsen drijven in water met aan de kustlijn hoge bergen, ook ijzig wit. Je ziet een iglo op het ijs en voetstappen die duidelijk van een ijsbeer zijn.

Het verhaal gaat inderdaad over IJsbeer. Hij woont alleen, en och, dat gaat best. Maar als zijn oog valt op een advertentie in een krant, met een kortingsbon om een huisdier te nemen, bestelt hij er een. Dat zou best wel leuk kunnen zijn, denkt hij. Een pinguïn als huisdier!
En zo komt de dag dat er een pakketje bezorgd wordt. En daarop staat ‘Deze kant boven’. Vanaf nu verandert zijn leven totaal! Maar IJsbeer beseft niet dat het ook voor de pinguïn wennen is. Misschien nog wel meer, want na een tijdje, waarin ze echt het heel leuk hebben samen, wordt de pinguïn stiller en stiller. Hij eet niet meer en wilde niet meer geborsteld worden. Wat is er aan de hand?


Behalve in korte teksten wordt het verhaal ook verteld als een soort graphic novel. Plus pagina’s die volledig gevuld zijn met illustraties zoals je bij een prentenboek verwacht. De tekeningen die Victoria Cassanell zelf maakte zijn schattig. Maar ze vertelt wel een verhaal dat eigenlijk helemaal niet zo leuk is. Een huisdier neem je namelijk niet zomaar. Daar moet je goed over nadenken! Het werkt waarschijnlijk uitstekend om deze boodschap te verpakken in een soms toch komisch verhaal, waarin IJsbeer en Pinguïn vrienden worden. Ondanks het feit dat ze zo verschillen van elkaar!

Daarnaast wordt op een speelse manier duidelijk gemaakt dat de habitat van een pinguïn niet dezelfde is als die van een ijsbeer. Zeker als je dit boek voorleest en daarbij uitleg geeft kan het niet fout gaan: kinderen zullen het verhaal erg leuk vinden maar wel begrijpen wat er aan de hand is. Ze kunnen ook genieten van de leuke illustraties. Er is veel te zien! En: het wordt in onze steeds warmere winters dan toch nog een beetje echt winter met ijs en sneeuw.
Al is de sfeer van het verhaal dan wel weer warm!


Victoria Cassanell studeerde af aan de Hull School of Art and Design in 2014 en voltooide de MA in Children’s Book Illustration aan de Cambridge School of Art in 2018. Haar debuut prentenboek ‘The Grizzly Itch’ verscheen in Nederland onder de titel Berenkriebel.


ISBN 9789047713999 | Hardcover | 28 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | september 2022
Afmetingen: 23.1 x 28.7 cm | Leeftijd vanaf 4 jaar
Vertaald uit het Engels door Johanna Rijsbergen

© Marjo, 31 december 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Berenkriebel!
Victoria Cassanell


Als Beer uit zijn winterslaap ontwaakt, heeft hij ontzettende last van de Berenkriebel.
Op zijn rug... Precies op dat plekje waar hij niet bij kan. Je kent dat wel.
Gelukkig is er een heerlijke boom in het bos die precies goed is om tegenaan te schurken als je last hebt van zo'n grote berenkriebelaanval.

Maar dat die boom er is, weten meer beren en daardoor moet Beer heel lang wachten tot hij aan de beurt is.
Eindelijk is het zover...
En net op dat moment valt de boom om! Bever heeft hem omgeknaagd! En de boom was nog wel de enige boom die beren van hun berenkriebel afhelpt.
Wat nu?

Bever besluit om Beer te helpen zoeken naar een nieuwe anti-berenkriebelboom. Maar dat is nog knap lastig...
En dan - ineens - nadat ze moe van het zoeken naast elkaar zitten, legt Bever zijn pootje op Beers rug. Dat is fijn! Ietsje hoger zegt Beer, ietsje lager...
Dat is lekker!! Zou Beer nu van zijn kriebel af zijn?


De afbeeldingen bij dit verhaal zijn eenvoudig maar heel doeltreffend. Ze concentreren zich op een humoristische manier op wat zich in het verhaal afspeelt. 
Het kleurgebruik is heel aantrekkelijk en vrolijk.
Kortom, een heerlijk boek over vrienden die elkaar helpen.


Victoria Cassanell studeerde illustratie aan de Hull Schoolof Art en Design. Als afstudeerproject maakte ze een prentenboek, waarna ze werd aangenomen op de masteropleiding Children's Book Illustration aan de Cambridge School of Art. Berenkriebel! is haar debuut.


ISBN 9789047712268 | Hardcover | 32 pagina's | NUR 273 | Lemniscaat | 20 april 2021
Vertaald door Jesse Goossens | Formaat 23,1 x 28,7 cm | leeftijd 4+

© Dettie, 3 mei 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER