jeugd 4-5 jaar

Krista Okma & Jolanda van der Burgt

http://www.kristaokma.com

http://www.paintingtarget.nl

 

Sem & Hammie
illustraties: Jolanda van der Burgt
tekst: Krista Okma


In de dit boek met 99 voorleesverhaaltjes maken we kennis met Sem. Hij is een jongetje van 6 jaar, die in zijn eigen kinderwereldje allerlei avonturen beleeft en nieuwe dingen ontdekt. Sem heeft een grote broer Daan en een klein zusje Kate, zijn beste vriend heet Luuk. Hij heeft ook een papa maar die komt weinig in de verhaaltjes voor. Hammie de hamster is de lievelingsknuffel van Sem.
De verhaaltjes spelen zich vooral in en rond het huis af, soms ook op school, en gaan vooral over dagelijkse gebeurtenissen. Mama is naast Sem een van de hoofdpersonages in de verhalen.


We lezen over de eerste schooldag in groep drie waar Sem best wel een beetje tegenop zag. Sem dacht dat hij dan niets mocht en alleen maar moeilijke dingen moest doen, maar het valt hem heel erg mee. Juf vertelt een leuk verhaal en ze mogen buiten spelen en dan laat  juf ook nog per ongeluk een scheetje!
We lezen het grappige verhaaltje over de verjaardag van Sem, hij vindt er niets aan! Er zijn zoveel mensen dat hij geeneens tijd heeft om zijn cadeautjes uit te pakken. Gelukkig mag hij van mama, als iedereen weg is, alles rustig bekijken. En zo zijn er nog veel meer verhaaltjes over Sem.


Sem is echt nog een kind en doet natuurlijk ook ondeugende dingen zoals plassen tegen een paaltje of samen met Luuk zelf zijn haar knippen. Mama leert hem waarom dat niet kan en Sem moet boete betalen vanwege het plassen en mag ook niets lekkers pakken bij de kinderkapper. Maar als hij zijn 'vieze' sperzieboontjes opeet krijgt hij wel een beloning en Mama is ook erg lief als Sem niet uitgenodigd is voor het feestje bij Luuk en daar erg verdrietig over is. 'Dan maken we ons eigen feestje' zegt ze en bakt een lekkere cake voor Sem.


We maken Sem het hele jaar mee, hij gaat op vakantie, hij gaat samen met mama en Daan in de trein naar oma - en vindt het maar wat spannend in zo'n trein, terwijl hij nog wel dacht dat het saai was -. Hij moet naar de plasdokter en doet net of hij zelf de dokter is. Sem speelt met vriendjes en maakt ruzie met ze. Hij heeft zelf een toneelstuk bedacht en mag een ballon met een kaartje oplaten die helemaal in Frankrijk terecht komt. Hij viert Sinterklaas en moet naar de tandarts en leert wat zijn sterrenbeeld is enz. Kortom, Sem is een gewoon jongetje die allemaal kleine, dagelijkse avonturen beleeft. De ene dag is leuk, de andere dag niet zo, net als in het gewone leven.


De titel van het boek is wel wat misleidend. Sem en Mammie was een betere titel geweest. Hammie komt namelijk nauwelijks in de verhalen voor.  De schrijfster is  opvoedadviseur bij het Nederlands Jeugdinstituut en dat is af en toe wel te merken. Het lesje ligt er soms wat dik bovenop zoals o.a. in het plasverhaaltje. Maar gelukkig zijn niet alle verhalen zo, andere verhaaltjes zijn grappig, vrolijk of lief en aandoenlijk.
De verhalen beslaan één of anderhalve pagina, dat is net genoeg tekst om bijvoorbeeld voor het slapen gaan voor te lezen. De tekst is in duidelijke letters afgedrukt en bij elk verhaaltje staat een vlotte, kleurige, toepasselijke afbeelding van Jolande van der Burgt, die, net als in het boek Kerstklaas, erg aansprekend zijn. De afbeeldingen geven het boek iets extra's, ze maken het boek mooi af.
Een prettig voorleesboek voor kinderen vanaf 4 jaar, zelf lezen vanaf 7 jaar.


ISBN 9789044823097 | Hardcover | 204 pagina's | Uitgeverij Clavis | mei 2015
Leeftijd 4+

© Dettie, 7 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER